VERDENSMESTER: Philipp Lahm løfter VM-trofeet etter seieren over Argentina i Rio 13. juli. Foto:Dylan Martinez,Reuters

Den lille som gir oss noe mer

Hva er en god forsvarsspiller? Hva er det vi først og fremst
vektlegger? Er det bare evnen til å forsvare, eller må det finnes noe mer.

Truls Dæhli kommenterer
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Jeg tror dette er spørsmål som forklarer hvorfor verdens beste forsvarsspillere vurderes ganske ulikt hos VGs fotballeksperter, og ikke minst hvorfor Philipp Lahm vurderes som best. Det er et lite paradoks, og kanskje et tankekors, at verdens beste forsvarer måler 1.70 meter og slett ikke er den som tar mest unna i eget felt. Likevel er det Lahm som ofte kommer best ut år etter år, han anerkjennes av alle, og heller ikke en glidende overgang fra forsvar til midtbane rokker ved hans posisjon.

VGs SPORTSKOMMENTATOR: Truls Dæhli Foto:Frode Hansen,VG

Det er merverdien i spillet som fascinerer og appellerer, hans åpenbare spilleforståelse, hans offensive bidrag utover evnen til å stå i mot en mot en og være på rett plass til rett tid, og slik blir han beviset på at de mest rendyrkede forsvarsspillerne sjeldent verdsettes i samme grad. Det er summen av Lahms kvaliteter som sender ham til topps, ikke hans defensive ferdigheter alene, og slik blir dette også et diskutabelt valg.

Det er for eksempel mulig å spørre seg hva Jose Mourinho ville ha gjort om han plutselig fikk Philipp Lahm i fanget. Ville han ha vraket Cesar Azpilicueta eller Branislav Ivanovic til fordel for Lahm? Jeg har ikke svaret, men har en liten følelse av at Mourinho ville ha beholdt de han har, nettopp fordi begge trolig er en aning sterkere defensivt enn Lahm. Det blir et spørsmål hva man legger mest vekt på, og hva Lahm angår er det først og fremst helheten. Han er like god begge veier – og har alltid vært det.

Atletico Madrids Diego Godín var et ganske tydelig andrevalg, holdt opp som den aller beste hos en av VGs eksperter, og hvis du tenker forsvarsspiller er kanskje nettopp Godín den som klikker av i flest ruter for mange. At han scorer et og annet mål, og satte inn målet mot Barcelona som reddet ligatittelen, skal han heller ikke trekkes for. Men først og fremst er Godín forsvarskleggen du ikke blir kvitt, som ofrer seg i alle faser, og som etter hvert er blitt midtstopperen alle vil ha.

For min egen del bestemte jeg tidlig at ikke en eneste brasilianer som var i nærheten av 1–7 katastrofen mot Tyskland skulle vurderes i denne kategorien, men det er lett å glemme at Thiago Silva ikke var på banen. Og målt etter sesongen for øvrig er han ganske åpenbart kvalifisert. På en av listene ble han endog plassert helt øverst.

Men Philipp Lahm sto øverst på tre lister.

Og da var den lille og kloke på 1.70 meter ikke til å rokke.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder