HØRT HVEM SOM SKAL SPILLE?: Stefan Johansen og Magnus Wolff Eikrem under onsdagens trening på Ullevaal stadion. Innfelt Alexander Tettey, som ble prioritert sammen med Johansen på onsdagstreninga. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Høgmos hodebry for Slovenia-kampen: Midtbanen

TV 2-ekspert Petter Myhre: - Eikrem og Johansen blir et eventuelt gunstig valg

ULLEVAAL (VG) Tre sentrale midtbaneplasser under Drillo blir til to under Per-Mathias Høgmo (53). Mot Slovenia kan det bli ballspillerduoen Magnus Wolff Eikrem (23) og Stefan Johansen (22).

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Hvis ikke Alexander Tettey (27) går rett inn fra glemselen i Norwich.

På Høgmos formasjonstrening tirsdag så Eikrem/Johansen ut som den nye landslagssjefens valg, men onsdag, rett før avreise Slovenia, var Tettey prioritert - sammen med Stefan Johansen.

- Tettey har enda mer duellkraft og løpsstyrke defensivt. Og kampen spilles borte. Hva som blir riktig og feil, blir vanskelig å si. Du må kjenne på det på trening, vurderer TV 2-ekspert Petter Myhre, som har fulgt landslaget hele uken.

U21-duo

Eikrem og Johansen gjorde suksess på samme midtbane da de spilte sammen i tre av fire kamper i U21-EM i sommer. Såpass at Drillo løftet dem inn på A-landslaget rett etterpå. Mens gamlesjefen ikke ga Alexander Tettey ett minutt spilletid på de siste 16 landskampene.

Olsen mente blant annet at Norwich-proffen hadde lagt til seg altfor mye spill på tvers under tiden i Frankrike og Rennes.

Kanskje går det mot Tetteys første A-landskamp siden juni 2012. Hvis ikke Høgmos «Nye Norge», der det å ha ballen blir viktigere enn før, gjør at landslagssjefen velger «kulekjælerne» Johansen/Eikrem.

TENKER OG TENKER: Per-Mathias Høgmo. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

De har hvert sitt favorittben, men ellers er de ikke helt ulike: Heerenveen-spiller Eikrem var midtbanesjef på Norges beste lag og ble årets spiller på VG-børsen i 2012.

Vil styre

Strømsgodsets Johansen er midtbanesjef på Norges beste lag og topper den samme spillerbørsen nå. Og i fjor ble han nummer to bak Eikrem. Duoen har vært en slags publikumsfavoritt i norsk fotball.

- Hvis det blir oss to, får vi to som har lyst til å styre spillet. Begge kan gjøre det, sier Magnus Wolff Eikrem på pressemøtet før gårsdagens trening. Der skiftet han altså med Tettey om å være i det som minnet om en mulig førsteellever.

Stefan Johansen sier han slett ikke føler seg sikker på laget til Høgmo, selv om treningene så langt har tydet på at han er inne. Men Godset-strategen har sans for Eikrem som fotballspiller:

TV 2-EKSPERT: Petter Myhre. Foto: NTB Scanpix

- Ballsikker og kreativ. Det er ikke uten grunn at han gjør suksess i Æresdivisjonen nå, sier Johansen om Heerenveen-spilleren, som har kapret den ene plassen i klubbens sentrale midtbanetoer. Samme rolle som Høgmo nå legger opp til på landslaget.

Gunstig

- Eikrem og Johansen blir et eventuelt gunstig valg med tanke på at vi ønsker å ha ballen mye. Men så blir det viktig at de også tar den defensive posisjonen. Den rollen har jo Stefan hatt i Godset lenge. Så dette blir roller de vil kjenne seg igjen i, påpeker Petter Myhre.

- Savner midtbanen en «boks-til-boks-type» om valget blir Eikrem/Johansen?

- Nei, for måten de skal spille på, er det ikke boks-til-boks-typen som spiller i midtbaneposisjonene. Da skal ikke de to sentrale som skal dra inn. De skal heller balansere i returrom, plukker opp baller og komme til avslutninger derfra. Da er det viktigere at de blir ballsentraler og styrer tempoet, ikke kommer og scorer på stupheadinger fra fem meter, sier TV 2-ekspert og tidligere Vålerenga-trener Petter Myhre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder