SPRAY: Dommer Peter O'Leary markerer hvor den greske muren skal stå, under U-20 VM i sommer. Foto: AP Photo/Gero Breloer

VM-dommernes nyeste verktøy

Dommere kan få bruke spray for å hindre at muren står for nære frisparket.

Jakop kristoffersen
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Prinsippet er såre enkelt. Bevæpnet med en sprayboks med hvitmaling skal dommerne markere hvor muren skal stå. Streken gjør det enkelt for dommerne å ta spillere som prøver å jukse med avstanden.

Sprayen forsvinner etter et par minutter, og etterlater seg ingen merker i gresset.

New York Times melder at sprayen nå skal gjennom en siste test i klubb-VM i Marokko, før den trolig blir godkjent for bruk i VM i Brasil.

NYTT VERKTØY: Tilbakemeldingene på sprayen er nesten utelukkende positive. Her bruker Peter O'Leary sprayen under U-20 VM i somme Tyrkia i sommer. Foto: AP Photo/Gero Breloer

Sprayen har vært i bruk i flere ligaer i Sør-Amerika, samt Major League Soccer i USA. Etter vellykkede tester under U-20 og U-17 VM har sprayen nesten fått utelukkende gode tilbakemeldinger, både av spillere og dommere.

Gode tilbakemeldinger

Massimo Busacca, dommersjef i FIFA, skryter av den fiffige løsningen.

- Et stort flertall av dommerne synes sprayen er hjelpsom og godt verktøy, forklarer han til Fifa.com.

- Den har en klar preventiv effekt - Distansen til frisparket blir respektert, så ingen gule kort har blitt delt ut for å snike seg for nær frisparket i de to turneringene, fortsatte han, og la til at det vil bli gjort en evaluering etter klubb-VM i Marokko om den skal godkjennes for videre bruk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder