KJEMPER OM PLASSEN: Joshua King og Alexander Søderlund (til venstre), her under Norges VM-kvalifisering mot Slovenia i 2012, konkurrerer om å få starte på topp for Norge mot Malta og Italia. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Spissduellen foran EM-kvalifiseringskampene: Søderlund mener han må spille mot Malta

LILLESTRØM (VG) Landslagssjef Per-Mathias Høgmo (55) har en vanskelig oppgave foran seg når han skal velge eller vrake Joshua King (23) og Alexander Søderlund (28).

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Snart et år er gått siden Joshua King scoret to ganger mot Malta i EM-kvalifiseringen. 3-0-seieren var overbevisende, i likhet med innsatsen til den nåværende Bournemouth-spissen, men siden har King slitt med å score. Slik han har gjort lenge i sin seniorkarriere.

Mot Malta vil Per-Mathias Høgmo måtte velge mellom spissene King og Søderlund. Det er ikke et enkelt valg.

For selv om Rosenborgs Søderlund har laget 21 mål på 24 Tippeliga-kamper denne sesongen, har han fortsatt ikke, på 21 landskamper, scoret for Norge.

– Jeg har scoret flere mål for klubblaget og kommer oftere til sjanser enn King, men han er bedre individuelt. Han har ferdigheter som gjør at han kan dra av en mann, mens jeg er bedre i boksen og kanskje rett mann å bruke mot Malta der vi kommer til å stange litt, vurderer Alexander Søderlund.

Ekspertene: King eller «nullmåls»-Søderlund?

– Men kommer ditt første landslagsmål mot Malta om du får spille?

– Jeg vet at jeg kommer til sjanser uansett hvem jeg spiller mot. Det gjelder bare å få satt den første. Jeg burde ha scoret i de to forrige kampene, og ett i den før det. Det er bare et tidsspørsmål, sier 28-åringen.

Etter det VG erfarer blir Søderlund foretrukket som spiss mot Malta.

Her er den antatte elleveren (4-4-1-1): Nyland - Elabdellaoui, Hovland, Forren, Aleesami/Linnes - Skjelbred, Tettey, Johansen, Berget - Henriksen - Søderlund.

Scorer mot mindre nasjoner

Joshua King har på sin side fire nettkjenninger i landslagsdrakten, to mot Malta og Kypros, men går som oftest av banen uten mål. I sine 15 andre landskamper har han nemlig ikke klart å score.

King med hat trick i februar: – Ser på meg selv som spiss

VG har ved hjelp av statistikktjenesten Opta sett på tallene (se faktaboks) som ligger bak de manglende landslagsmålene.

Statistikken til spissene under Per-Mathias Høgmos ledelse viser at Alexander Søderlund kommer oftere til store sjanser enn King, men også at han misser dem.

King vinner på sin side lang flere dueller. I EM-kvalifiseringen har også Premier League-spissen flere avslutninger mot og på mål - og altså to mål.

– Vi er nesten fullstendig ulike når det gjelder spillestil. Og det er bra. Hadde vi hatt to like, ville det vært verre for laget. I noen kamper kan vi bruke kvalitetene til «Søder», «Dio» (Adama Diomande) og Tarik (Elyounoussi) som har vært med tidligere, og av og til kan vi bruke meg, sier Joshua King til VG.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FÆL MISS: Alexander Søderlund har misbrukt flere store sjanser som norsk landslagsspiller. Her mot Bulgaria da Norge vant 1-0 i Sofia. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Kan være avgjort lørdag

Malta-kampen på Ullevaal lørdag er en kamp det er forventet at Norge skal vinne greit. Tirsdagens oppgjør mot Italia i Roma blir trolig langt vanskeligere. Dersom Kroatia avgir poeng hjemme mot Bulgaria og Norge slår Malta, er EM-plassen sikret allerede lørdag. Men etter kampene mot Malta og Italia vil det i hvert fall være helt klart om Norge må spille playoff eller går direkte til EM.

– Mot Italia blir det flere kontringer. Om vi vinner og Kroatai taper eller spiller uavgjort, kan vi gå til Italia-kampen uten press. Om vi ikke får et bra resultat i morgen, legger vi mer press på oss selv, sier King.

– Du scorer ikke ofte. Hva gjør det med selvtilliten?

– Jeg har med bra selvtillit. Det er opp til oss selv nå.

MALTA-MÅL: Her setter Joshua King inn 2-0 i bortekampen mot Malta for ett år siden. Spissen har siden ikke scoret for Norge. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder