VIL VINNE: - Afrikanske lag vil ikke spille defensivt, sier Roger Villa. VG møtte den tidligere VM-helten i den kamerunske hovedstaden Yaound. Foto:Øyvind Brenne,VG

Slik forklares Afrikas VM-kompleks

Milla til VG: - Vi liker å spille spektakulært

YAOUNDÉ/SAO PAULO (VG) Legenden Pelé bommet grovt med spådommen om at et afrikansk lag ville vinne VM før
tusenårsskiftet. Tidligere VM-helt Roger Milla (62) mener han har svaret på hvorfor.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Afrikanske lag vil ikke spille defensivt: Vi vil gå fremover, vinne kampene, og vi liker å spille på en spektakulær måte, sa Roger Milla til VG da vi besøkte ham forrige måned.

Kamerun-ikonet – som spilte VM i 1982, slo gjennom som 38-åring i 1990 og som ble eldste målscorer i 1994 – vet hva han snakker om. Og Kamerun (1990), Senegal (2002) og Ghana (2010) har alle tapt knapt i kvartfinalen. Men på 101 VM-kamper har afrikanske lag 23 seirer, 28 uavgjort og hele 50 tap.

Og Kamerun, som møter Mexico klokken 18 i kveld, Algerie, Nigeria, Elfenbenskysten eller Ghana er ikke akkurat på alles lepper her i Brasil.

VG Direkte 18.00: Kamerun -Mexico

I 1989 sa Pelé følgende til Ghanaweb etter å ha sett «Black Stars» storspille i G17-VM i Skottland:

- Jeg har en drøm: At snart ogveldig snart vil et afrikansk land vinne VM.

Senere kom hans berømte uttalelse: Et afrikansk lag vil vinne VM før tusenårsskiftet.

- Var for optimistisk

- Husk at det var Pelés visjon, ikke de afrikanske landenes. Kanskje Pelé var for optimistisk etter Kameruns 1990-VM, men man må være konsistent for å vinne et VM. Man må hele tiden ta nye nivåer for å vinne, men afrikanske land har ikke hatt den kapasiteten, mener Milla.

REKORDMANNEN: Som 42-åring scoret Roger Milla under VM i USA i 1994. Det gjør han til tidenes eldste målscorer i VM-sammenheng. Her feirer han målet mot Russland i en kamp hvor Oleg Salenko stjal overskriftene med sine fem mål i 6-1-seieren. Foto:Scanpix,AFP

Han får støtte av SuperSports ekspertkommentator John Barnes. Til BBC nylig sa den tidligere England-profilen at afrikanske stjerner trenger lik behandling på landslagssamling som de er vant til fra klubblagene.

- Pele så fysiske fordeler afrikanske fotballspiller har, men tenkte ikke nok på hvor viktige det mentale er for å vinne VM, sier Barnes.

Roger Milla svarer ja på VGs spørsmål om han tror et afrikansk lag en dag vil vinne VM.

Lang vei å gå

- Men det er langt dit og mange forbedringer som må gjøres. Det er gode land i Mellom-Amerika og Europa som heller ikke har kommet lenger enn kvartfinale, så det er vanskelig – og vi må ta steg for steg og bygge lag. Til og med Brasil har måtte jobbe seg opp igjen de siste årene. Først i det siste har de bygget opp et godt lag igjen. Slik må vi også tenke, sier Milla.

- Hva synes du om moderne, defensiv fotball som den José Mourinho ofte får Chelsea til å spille?

- Jeg synes ikke det er en god måte å spille fotball på. Selvsagt tapte de semifinalen i Champions League med en defensiv tilnærming mot et teknisk godt og angrepsvillig Atletico Madrid-lag. Skal man spille defensivt, må man ha svært raske kontringsspillere, som Real Madrid er flinke til å utnytte.

Hos den statlige fjernsynsstasjonen CRTV i Yaoundé sitter fotballjournalist Baldwin Sama med et mer optimistisk syn.

- De fem lagene som er med i VM er alltid gode, og tidspunktet for en semifinaleplass er ikke langt unna. I Brasil 2014 er en plass reservert for en afrikansk overraskelse, sier journalisten og fortsetter:

Liker å angripe

- Alle de afrikanske lagene har en mulighet i mine øyne, og en fordel vil være at det laget som gjør det bra vil få støtte fra hele kontinentet.

- Men spiller afrikanske lag for lite kynisk for å lykkes på dette nivået?

- Det er afrikanske lag som spiller både offensivt og defensivt, men de fleste liker å angripe, og de fleste i Afrika er overbevist om at det er det som vil gi suksess i Brasil til sommeren, sier Sama til VG og viser frem et bredt smil.

Det spørs om landsmennene er like fornøyde etter møtet med Mexico i kveld.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder