2001: Her er Vidar Davidsen i 2001, rett etter at han måtte gi seg som Lyn-trener. Foto:Annemor Larsen,VG

Homofil toppspiller sto frem under Davidsen - sluttet etter én uke

Vidar Davidsen: – Jeg kjenner folk som er homofile som har mange homsevitser

Thomas Berling (36) er den eneste mannlige toppfotballspilleren som har stått frem som homofil. Han sluttet én uke etterpå.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Nåværende Viasat-kommentator Vidar Davidsen var Lyn-treneren som i 2000 fikk den vanskelige saken i fanget.

Utfallet ble bare trist.

Thomas Berling, en tidligere U19-landslagsspiller, hadde fått nok av det han opplevde som ondskapsfulle homovitser i Lyn-garderoben.

En uke etter at han sto frem som homofil i klubben sommeren 2000, tok han fotballstøvlene sine og gikk. Han sluttet i 1. divisjonsklubben fordi han ikke orket «dritten».

– Jeg sto frem for nære kompiser, familie og Lyn. Hadde jeg hatt det nettverket jeg har i dag, så hadde det gått veldig annerledes. Jeg var veldig alene, sier Berling til VG – nesten femten år senere.

Han opplevde at homohetsen i Nardo-garderoben ikke ble noe mildere i Lyn-garderoben.

DROPPET TOPPFOTBALLEN: Thomas Berling, her som 22-åring i 2001. Foto:Helge Mikalsen,VG

– Det hjalp ikke på min usikkerhet, selv om det meste sikkert var fleip. Det som blir sagt i garderoben hjelper ikke folk å komme frem, sier han.

– Mye har forandret seg

VG har de siste dagene fokusert på hvor vanskelig det er å være homofil i fotballmiljøet i Norge. Antallet åpent homofile i Tippeligaen er null.

Berling tror likevel at det er enklere å stå frem som homofil i fotballen i dag.

– Mye har forandret seg. Fotballen trenger en som baner vei. Mange har stått frem, men de spiller enten på for lavt nivå – eller de kommer frem etter at de har lagt opp. Noen må tørre å stå frem, selv om akkurat den fasen er like ille som før, så er det mye mer akseptert nå, mener Berling.

En stund etter at han forlot Lyn fikk saken stor medieoppmerksomhet. Berling hadde fått nok etter mange år med nedsettende homoprat i garderoben. Gjennom mediene fikk man inntrykk at daværende Lyn-trener Vidar Davidsen hadde vist liten forståelse for problemene hans.

– Jeg ville at han skulle fortsette. Han var en god fotballspiller, og hvilken legning han hadde var helt uinteressant, forteller daværende Lyn-trener Vidar Davidsen.

Han følte ting ble «tatt ut av sammenheng» i mediedekningen som fulgte.

– Vi kan ikke vente at norske fotballspillere skal la være å fleipe med homofile og gå på tå hev bare fordi noen kanskje kan være homofile i spillergruppen, ble Davidsen sitert på ifølge NRK.

SUPPORTER: – Hører ikke skjellsord som «jævla homo»

– Sitatet var helt misvisende for det som var saken, og jeg fikk mye kjeft på grunn av det sitatet. Jeg ble veldig sint da det ble tatt ut av sammenhengen. Jeg ble fremstilt som en som ikke ville gjøre noe med det, forteller Davidsen.

Davidsen: – Ville si det

Han forteller at Berling kom på kontoret hans og ville slutte i Lyn.

– I løpet av samtalen kom det frem at årsaken var at det ble vitset om blant annet homofili i garderoben og han følte seg krenket av det. Jeg ville gå til spillergruppen og si at det var en som følte seg støtt og at jeg da trodde det ville bli slutt på fleipen, forteller Davidsen.

Thomas Berling ønsker ikke å komme med sin versjon av den snart femten år gamle saken overfor VG.

– Han kunne få lov å være anonym om han ikke ville stå frem selv. Jeg spurte også om noen på laget visste at han var homofil og hvordan de hadde reagert. Da svarte han at det var en som visste det, men som ikke hadde reagert negativt. Jeg sa at jeg ikke trodde det var andre som ville være negative om han sto frem eller vi tok det opp anonymt, forteller Davidsen.

– Han tenkte seg om et par ukers tid, men ville heller slutte. Jeg syntes det var trist. Han er fin fyr og var god fotballspiller. Det var trist at han ville slutte.

– Bør det være nulltoleranse for å fleipe om homofili i garderoben eller bør homofile tåle å bli fleipet med?

– Jeg kjenner folk som er homofile som har mange homsevitser selv. Hvis en i miljøet føler seg støtt på grunn av seksuell legning eller religion, så går det an å si fra – så blir det slutt. Bør det være nulltoleranse for den type ting? Det er mange det blir fleipet med – og hvor går grensen for uskyldig fleip til at noen blir krenket? spør Davidsen.

FORSKER: – Talenter dropper ut

– Mitt råd er å si fra. Ingen skal sitte i fotballgarderoben og føle seg krenket. På det området skal det være nulltoleranse.

Norge mistet i hvert fall en toppspiller sommeren 2000. Berling fortsatte karrieren i Drøbak/Frogn i 3. divisjon i 2001.

– Hele livet mitt var fotball. Det eneste jeg gjorde var å spille fotball. Plutselig sto jeg på bar bakke. Jeg var bare 21 år og hadde ingen utdannelse. Heldigvis klarte jeg å planlegge studier, men overgangen fra miljøet jeg hadde vært i daglig i 15 år var veldig stor. Jeg måtte finne meg selv igjen, sier Berling.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder