EGNE: Raul og Guti er blant de fem som har virkelig slått gjennom i Real Madrid siden 1995. Foto:Bernat Armangue,AP

Disse har gjort det før Martin Ødegaard

Fem Real Madrid-ungdommer etablert på A-laget siden 1995

Veland til VG: - Stor sjanse for å lykkes også andre steder

Real Madrid er ikke mest kjent for sin spillerutvikling, men mange stjerner har gått opp stien for Martin Ødegaard (16).

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Det er en tøff vei opp for ungdomsspillere i Real Madrid og det er et trangt nåløye. Overgangspolitikken deres er som kjent at de kjøper store stjerner og satser på dem, sier C More-ekspert Petter Veland til VG.

De siste årene har det ikke vært veldig mange ungdomsspillere som har fått sitt gjennombrudd og klubben har ikke vært spesielt tålmodige overfor sine unggutter.

- Etter José Mourinho, som ikke var spesielt flink til å gi unggutter sjansen, ble søkelyset rettet mot ungdomsavdelingen igjen, forklarer La Liga-eksperten. Supporterne virker å være frustrerte over at ikke flere akademiprodukter får etablere seg på øverste nivå.

For Guti, Raul, Iker Casillas, Jesé og Dani Carvajal er de siste som har gått gradene i den spanske hovedstaden og etablert seg i A-lagstroppen. Førstnevnte debuterte alt i 1995 og er en av kun fem spillere som har gått hele veien i løpet av denne perioden, og som også har fått langvarig tillit etter gjennombruddet.

Bakgrunn:Denne draktregelen skal sikre Ødegaard A-lagsspill

Álvaro Morata kunne fort blitt en av spillerne i denne kategorien, men han ble solgt til Juventus i sommerens vindu. I tillegg ble Rubén de la Red ble tvunget til å legge opp på grunn av en hjertefeil. Álvaro Arbeloa er en av dem som prøvde lykken i andre klubber etter å ha gått gradene i Madrid, og ble hentet tilbake i 2009.

Stor sjanse for å lykkes

Selv om nåløyet i Real Madrid er veldig trangt, mener Veland at sjansen er stor for å lykkes andre steder.

- Hvis Martin Ødegaard går til Real Madrid, sikrer han seg uansett en god fotballfremtid. Mange spillere som ikke har lykkes i Real, utvikler seg til gode spillere i løpet av tiden sin der og ender opp med å gjøre suksess i andre klubber, forklarer han.

Samuel Eto'o, Borja Valero, Álvaro Negredo, Roberto Soldado, Juan Mata og José Callejón er gode eksempler på spillere som har opplevd suksess etter å ha skuffet i Real Madrid.

- De som slår gjennom i Real Madrid blir verdensstjerner, men de som ikke når helt opp blir ofte veldig gode spillere de også, sier han.

Veland viser til at Real Madrid er en av klubbene med flest egenproduserte spillere i fotballverden i dag.

De har produsert hele 31 spillere til de fem beste ligaene, ifølge CIES Football Observatorys oversikt over spillerprodusering fra 2013.

Nevnte Borja Valero gjør nå stor suksess i Fiorentina, men var veldig frustrert etter en lang tid i Real Madrid.

- Jeg gikk gradene i akademiet fra jeg var elleve, men de fortalt meg at jeg måtte finne ny klubb da jeg skulle ta det siste steget. En gutt på 18 eller 20 år trenger tålmodighet, men hos Real Madrid er det en umulighet, fortalt midtbanegeneralen til El Pais i 2012.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder