GLISSENT: Supporterne frykter glisne tribuner, som her i fjorårets kamp mellom Vålerenga og Start på Ullevaal, også denne sesongen og er ikke fornøyde med TV-oppsettet for de første ni rundene. Foto:,

Mener TV-oppsettet må tvinge frem endringer i Tippeligaen

VIF-leder Stig-Ove Sandnes: – Det er en helt håpløs situasjon

NFF: – Tre tidspunkter, én lørdag og to søndag, kan være en god modell

– Det blir nesten umulig å forholde seg til når klubben i ditt hjerte skal spille, sier VIF-sjef Stig-Ove Sandnes som nå krever færre lag, færre kamper eller utvidet sesong i Tippeligaen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Etter at oversikten over TV-sendte kamper de første ni serierundene ble klar tidligere denne uken, kom det fram at supporterne i april og mai må sette seg inn i et «virvar» av kamptidspunkter.

For eksempel spilles Starts ni første kamper alle på forskjellig dag/tidspunkt. I en normal serierunde vil de åtte kampene bli avviklet på seks ulike tidspunkter fordelt på tre dager.

– I de ni første rundene spilles kampene «vilt» overalt. Det er ikke mulig å forholde seg til. Det er ikke noe mønster med unntak av at vi har tre fredagskamper, men de vil vi egentlig ikke ha. Det ønskelige er kamper lørdag og søndag. Vi spiller borte mot Start fredag, og da må supporterne våre ta seg fri fra jobb, sier daglig leder i Vålerenga, Stig-Ove Sandnes, til VG.

Føler med fansen

VIF spiller på sju forskjellige tidspunkter på de ni rundene og kun én gang søndag klokken 18. Klanen langer ut mot TV-kanalene, NFF, Norsk Toppfotball samt toppklubbene i Norge i et innlegg på sin hjemmeside og mener TV-avtalen «har rasert interessen for produktet og medført tomme tribuner».

– Vi setter supporterne i skvis, og det er en helt håpløs situasjon. Det blir nesten umulig å forholde seg til når klubben i ditt hjerte skal spille, sier Stig-Ove Sandnes i et innlegg på VIFs hjemmeside.

Han mener nå antall lag og antall kamper i Tippeligaen bør reduseres eller eventuelt sesongen forlenges. Sandnes påpeker samtidig at det er klubbene selv som har bedt om 16 lag, kortere sesong og sagt ja til medieavtalen.

– Vi kan ikke legge skylden på hverken NFF eller TV-selskapene. Dette er noe klubbene selv må ta tak i. Vi prøver nå å være vårt ansvar bevisst og sier man må gjøre noen valg. Det mener vi bør være å redusere antall lag, få ned antall kamper eller eventuelt forlenge sesongen. Personlig tror jeg klubbene hadde tålt en kamp i mars måned.

Ni seriekamper på seks uker

Sandnes reagerer også på at klubbene skal gjøre unna ni seriekamper, nesten en tredjedel av sesongen, og to cuprunder på seks uker frem til 17. mai.

– Oppsettet er ikke optimalt sportslig. Dette er man nødt til å gripe tak i. Alle ønsker en jevnere kampbelastning. Mitt inntrykk er at alle nå er litt misfornøyde sportslig, publikumsmessig og TV-messig. Da vi diskuterte ligastruktur før jul var det ingen som ville ha endringer, men så fort det første TV-oppsettet kom ble det skriking fra alle kanter, sier VIFs daglige leder.

VIF-SJEF: Stig-Ove Sandnes. Foto:Terje Bendiksby,NTB scanpix

– En ny TV-avtale med færre kampdager som premiss kan gi mindre penger til klubbene?

– Jeg tror TV-produktet hadde blitt mer attraktivt med riktigere antall lag og jevnere kampbelastning. Alle kamper søndag klokken 18 hadde ikke gitt stor uttelling i form av TV-penger, men jeg tror ikke konseptet hadde blitt dårligere av å konsentrere kampene på lørdag og søndag.

Generalsekretær Kjetil Siem i Norges Fotballforbund innrømmer at debatten rundt en endring i antall kamptidspunkter allerede er i gang hos Fotball Media - det NFF/Norsk Toppfotball-eide selskapet som selger Tippeliga-rettighetene.

– Min personlige betraktning er at vi må tørre å ta de kortsiktige konsekvensene av å begrense antall kamptidspunkter. Og dermed heller svelge at rettighetsverdien går ned. Tre kamptidspunkter – én lørdag og to søndag – kan være en god modell. Men det blir spennende å se om alle blir enige, for det var klubbene selv som sto bak den avtalen vi har i dag med flere kamptidspunkter og nå må de i så fall forstå at rettighetene da blir mindre verdt, sier Siem til VG.

Overrasket over klagene

Han lar seg riktignok overraske over at klubbene fortsatt klager på Tippeligaens avsparkstider da dette var godt kjent i avtalen da CMore kjøpte rettighetene gjeldende fra 2013-sesongen.

– Av forståelige grunner vil alle helst spille søndag klokken 18. Så her må ordet lojalitet komme først; lojalitet til avtalen klubbene selv ville ha. Det går ikke an å være sur på CMore, TV 2 eller konkurranseavdelingen i Norges Fotballforbund som setter opp terminlisten. Alle parter forvalter bare konsekvensene av det klubbene ville, sier Siem.

NFF-SJEF: Kjetil Siem. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

– Hvor mye mindre er TV-avtalen verdt med f.eks tre avsparkstidspunkter?

– Det vil jeg ikke spå. Men hvis det ikke utgjorde noen forskjell, ville de aldri blitt spredt, påpeker Kjetil Siem.

Norsk Supporterallianse tror serieoppsettet er i ferd med å ødelegge interessen for Tippeligaen og norsk fotball.

– Jeg tror norsk fotball er best tjent med to toppoppgjør, ett lørdag og ett søndag, og én hovedrunde søndag klokken 18 som blir en attraksjon i seg selv. Fotballen er ikke et «produkt» som skal «selges», sier talsmann i Norsk Supporterallianse, Bjørnar Posse Sandboe, til VG.

Frykter for interessen

Han frykter at tilskuertallene kan synke ytterligere som en følge av oppsettet. Snittet i Tippeligaen har dalt fra 10.522 i 2007 til 6.829 i 2013 før tallet steg noe til 6.961 i fjor.

– Det er følelser, engasjement, rivalisering og duell - og personlig involvering i dette. Tar man bort det siste, så faller alt det andre sammen. Jeg fikk med meg drøyt tre fjerdedeler av fjorårets Stabæk-kamper. Noen måtte vi avlyse på grunn av at kampene gikk på hverdager. Da var det en busslast med ivrige folk som ikke fikk dratt på kamp, og heller ikke kan fortelle videre om en bra fotballopplevelse, sier Sandboe.

VG skrev forrige måned at Tippeligaen igjen kan bli samlet på TV 2 denne sesongen da kanalen skal ha et ønske om å kjøpe den norske delen av CMore. De to siste årene har TV 2 «bare» hatt to kamper i hver Tippeliga-runde. De resterende har gått på C More, som har en avtale som gjelder ut 2016-sesongen.

– Skal vi bare forholde oss til helger, må sesongen starte tidligere og avsluttes senere. Og skal alle kamper gå søndag klokka 18, bryter man med alle europeiske ligaer, og man undergraver muligheten for gode TV-avtaler. Men det kan være verdt å se på om hovedrunden søndag klokka 18 bør ha flere kamper, og dette kan NFF mene noe om i neste runde, men det vil presse prisen ned, sier sportssjef i CMore, Kristian Oma, til Fædrelandsvennen.

Ser ikke argumentene

Oma mener det er utopi å tenke at de aller fleste kampene skal gå søndag klokken 18.

– Det er ikke mer enn ti år siden så og si alle kamper var søndag klokken 18. Det er ingen utopi, som CMore sier, det er gårsdagen. Man har solgt seg opp en boble som ikke er bærekraftig for de som er på stadion, sier Sandboe fra Norsk Supporterallianse.

– Jeg tror ikke den samme flokken ser for eksempel Stabæk - Bodø/Glimt og deretter ser Viking - Lillestrøm, mens de takker TV-bransjen for at de fikk sett begge. Jeg kan fortsatt ikke se gode argumenter for å spre kampene slik de er spredd i dag, legger han til.

TV-oppsett for de ni første Tippeliga-rundene:

1. runde:
6. april: Mjøndalen – Viking 15.30 (C More Fotball)
6. april: Sandefjord – Bodø/Glimt 18.00 (C More Live)
6. april: Tromsø – Sarpsborg 08 18.00 (C More Live)
6. april: Stabæk – Haugesund 18.00 (C More Live)
6. april: Rosenborg – Aalesund 18.00 (CMore Fotball)
6. april: Vålerenga – Strømsgodset 19.00 ( TV 2)
7. april: Molde – Odd 19.00 ( TV 2 Zebra)
7. april: Lillestrøm – Start 19.00 (C More Fotball)

Runde 2:
10. april: Sarpsborg 08 – Vålerenga 19.00 ( TV 2 Zebra)
11. april: Bodø/Glimt – Molde 15.30 (C More Fotball)
11. april: Strømsgodset – Mjøndalen 18.00 (C More Fotball)
12. april: Aalesund – Lillestrøm 15.30 (C More Fotball)
12. april: Odd – Stabæk 18.00 (C More Fotball)
12. april: Start – Sandefjord 18.00 (C More Live)
12. april: Viking – Tromsø 18.00 (C More Live)
12. april: Haugesund – Rosenborg 18.00 ( TV 2)

Runde 3:
17. april: Vålerenga – Haugesund 19.00 ( TV 2 Zebra)
18. april: Mjøndalen – Start 15.30 (C More Fotball)
18. april: Rosenborg – Strømsgodset 18.00 (C More Fotball)
19. april: Bodø/Glimt – Odd 15.30 (C More Fotball)
19. april: Sandefjord – Sarpsborg 08 18.00 (C More Live)
19. april: Stabæk – Viking 18.00 (C More Fotball)
19. april: Tromsø – Lillestrøm 18.00 (C More Live)
19. april: Molde – Aalesund 18.00 ( TV 2)

Runde 4:
24. april: Start – Vålerenga 19.00 ( TV 2 Zebra)
25. april: Odd – Mjøndalen 15.30 (C More Fotball)
25. april: Viking – Rosenborg 18.00 (C More Fotball)
26. april: Aalesund – Tromsø 15.30 (C More Fotball)
26. april: Sarpsborg 08 – Bodø/Glimt 18.00 (C More Live)
26. april: Lillestrøm – Stabæk 18.00 (C More Live)
26. april: Strømsgodset – Sandefjord 18.00 (C More Fotball)
26. april: Haugesund – Molde 18.00 ( TV 2)

Runde 5:
29. april: Molde – Strømsgodset 19.00 ( TV 2 Zebra)
29. april: Sarpsborg 08 – Odd 19.00 (C More Fotball)
30. april: Bodø/Glimt – Haugesund 18.00 (C More Fotball)
30. april: Sandefjord – Viking 18.00 (C More Fotball)
30. april: Vålerenga – Aalesund 18.00 (C More Fotball)
30. april: Tromsø – Stabæk 18.00 (C More Fotball)
30. april: Mjøndalen – Lillestrøm 20.00 (C More Fotball)
30. april: Rosenborg – Start 20.00 ( TV 2 Zebra)

Runde 6:
2. mai: Strømsgodset – Sarpsborg 08 18.00 (C More Fotball)
3. mai: Aalesund – Bodø/Glimt 15.30 (C More Fotball)
3. mai: Start – Tromsø 15.30 (C More Live)
3. mai: Haugesund – Sandefjord 18.00 (C More Live)
3. mai: Stabæk – Mjøndalen 18.00 (C More Live)
3. mai: Lillestrøm – Vålerenga 18.00 (C More Fotball)
3. mai: Odd – Rosenborg 20.00 ( TV 2)
4. mai: Viking – Molde 19.00 ( TV 2 Zebra)

Runde 7:
9. mai: Mjøndalen – Tromsø 15.30 (C More Fotball)
9. mai: Rosenborg – Lillestrøm 18.00 (C More Fotball)
9. mai: Vålerenga – Stabæk 20.00 ( TV 2 Zebra)
10. mai: Sandefjord – Aalesund 15.30 (C More Fotball)
10. mai: Bodø/Glimt – Strømsgodset 18.00 (C More Live)
10. mai: Sarpsborg 08 – Haugesund 18.00 (C More Live)
10. mai: Viking – Odd 18.00 (C More Fotball)
10. mai: Molde – Start 20.00 ( TV 2 Zebra)

Runde 8:
12. mai: Mjøndalen – Rosenborg 18.00 ( TV 2 Zebra)
12. mai: Tromsø – Vålerenga 18.00 (C More Fotball)
13. mai: Start – Bodø/Glimt 18.00 (C More Live)
13. mai: Aalesund – Sarpsborg 08 18.00 (C More Live)
13. mai: Haugesund – Viking 18.00 (C More Fotball)
13. mai: Stabæk – Sandefjord 18.00 (C More Live)
13. mai: Odd – Strømsgodset 18.00 ( TV 2 Zebra)
13. mai: Lillestrøm – Molde 18.00 (C More Fotball)

Runde 9:
16. mai: Vålerenga – Mjøndalen 15.30 (C More Fotball)
16. mai: Bodø/Glimt – Tromsø 15.30 ( TV 2 Zebra)
16. mai: Sarpsborg 08 – Lillestrøm 18.00 (C More Live)
16. mai: Odd – Haugesund 18.00 (C More Live)
16. mai: Molde – Stabæk 18.00 (C More Live)
16. mai: Rosenborg – Sandefjord 18.00 (C More Live)
16. mai: Strømsgodset – Aalesund 18.00 (C More Live)
16. mai: Viking – Start 20.00 ( TV 2 Zebra).

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder