MÅ GJØRE JOBBEN SELV: Mons Ivar Mjelde var fornøyd etter seieren over Sogndal. Her sammen med tomålsscorer Matthias Vilhjalmsson i pressesonen etter kampen. Foto: Erlend Aas, NTB Scanpix

MÅ GJØRE JOBBEN SELV: Mons Ivar Mjelde var fornøyd etter seieren over Sogndal. Her sammen med tomålsscorer Matthias Vilhjalmsson i pressesonen etter kampen. Foto: Erlend Aas, NTB Scanpix

Mjelde om bunnstriden: - Vi kommer ikke til å få hjelp av noen

Kun syv poeng skiller Sarpsborg på nedrykk til VIF på 9. plass

Sogndal-Olsson: - Et par seire til så klarer vi dette

KRISTIANSAND (VG) Mons Ivar Mjelde (45) tror innspurten i årets serie vil inneholde flere overraskelser - og stoler kun på at laget hans tar nok trepoengere utover høsten for å beholde plassen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Vi får ikke valgt motstandere i resten av kampprogrammet selv. Vi får ta det som kommer og vårt kampprogram vil være like tøft som de andre sitt. Det er ikke sikkert noen hadde tippet at Hønefoss skulle slå Lillestrøm og Tromsø tape for Sarpsborg 08. Vi kommer ikke til å få hjelp av noen. Alt er opp til oss selv om vi skal klare å plukke nok poeng til å stå i divisjonen, sier Start-treneren til VG.

Tett i bunnen

For Starts del venter Tromsø på Alfheim neste helg før de tar i mot Sarpsborg 08 og Rosenborg hjemme på Sør Arena. Møtet med et Strømsgodset-lag som har til gode å tape hjemme i år er siste kamp i oktober måned, før de to siste kampene mot Lillestrøm (hjemme) og Molde (borte) i november.

Med seks kamper igjen og 18 poeng å spille for er det svært jevnt i bunnen av årets eliteserie. Kun syv poeng skiller Sarpsborg 08 og Hønefoss fra eksempelvis Vålerenga på 9. plass. Mellom der finner man Odd, Sogndal, Start, Sandnes Ulf og Tromsø.

Mathisen har oppskriften klar

I FLYTSONEN: Jesper Mathisen gir lagkamerat og tomålsscorer Matthias Vilhjalmsson en klem etter scoring søndag kveld. Foto: Erlend Aas, NTB Scanpix

- Vi viser at vi er et så mye bedre lag enn Sogndal at vi bør klare å ta flere poeng enn dem. Her hjemme er vi vanskelige å slå, så kanskje vi ender med å hjelpe Godset i gullkampen. Alle kampene blir tøffe, men kanskje Molde ikke har så mye spille for når vi møter dem, vurderer midtstopper Jesper Mathisen.

VG viser oversikten over kampprogrammet som gjenstår til begge lags trenere, men ingen av de ønsker å peke ut nøkkelkamper det er avgjørende å vinne.

Mathisen er derimot klokkeklar.

- Når vi gikk inn i denne perioden måtte vi slå fem av lagene i bunnen. Nå har vi slått tre og to gjenstår. Klarer vi det beholder vi plassen, sier han.

- Kampene blir veldig kyniske

BUNNSTRID: For Sogndal og trener Jonas Olsson. Foto: Erlend Aas, NTB Scanpix

For mens Start klatrer på tabellen etter tre strake seire er situasjonen en helt annen for Sogndal og trener Jonas Olsson. 2-0 for Start var det tredje tapet på rad. Olsson er smertelig klar over at laget ville vært svært nær en ny eliteseriekontrakt med seier.

- Det finnes ingen lette kamper nå. Det er ikke gøy å møte de lagene som ligger der nede og kampene blir veldig kyniske. Vi har fire hjemmekamper igjen. Det er et lite pluss, sier Olsson til VG.

Sogndal har ingen «middelhavsfarere» på kampprogrammet. Godset og Aalesund jakter medalje av ulik valør, mens Sandnes Ulf, Vålerenga, Odd og Hønefoss alle trenger poeng for å berge plassen.

- Som sagt: At vi har fire hjemmekamper er positivt. Vi må bare ta et par seire til så klarer vi dette, sier svensken.

Slik er det gjenstående kampprogrammet for lagene på nedre halvdel:

Vålerenga, 30 poeng: Odd (H), Strømsgodset (B), Sogndal (B), Haugesund (H), Aalesund (B), Sandnes Ulf (H)

Odd, 29 poeng: Vålerenga (B), Sogndal (H), Sandnes Ulf (B), Sarpsborg 08 (H), Haugesund (B), Hønefoss (H)

Sogndal, 29 poeng: Godset (H), Odd (B), Vålerenga (H), Sandnes Ulf (H), Hønefoss (B), Aalesund (H)

Start, 28 poeng: Tromsø (B), Sarpsborg 08 (H), Rosenborg (H), Strømsgodset (B), Lillestrøm (H), Molde (B)

Sandnes Ulf, 28 poeng: Lillestrøm (H), Viking (B), Odd (H), Sogndal (B), Brann (H), Vålerenga (B)

Tromsø, 25 poeng: Start (H), Molde (B), Viking (H), Lillestrøm (B), Godset (H), Brann (B).

P.S: «Gutan» spiller også tre Europa League-kamper midt i den hektiske bunnstriden.

Hønefoss, 23 poeng: Viking (H), Rosenborg (B), Molde (H), Brann (B), Sogndal (H), Odd (B)

Sarpsborg 08, 23 poeng: Rosenborg (H), Start (B), Brann (H), Odd (B), Molde (H), Viking (B)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder