FERDIG? Egil Olsen, som her forlater Ullevaal-podiet etter Sveits-kampen. Foto: Bjørn S. Delebekk

Drillo ferdig som landslagssjef - Høgmo overtar nå

VG erfarer: NFF vil ha Djurgården-treneren som sjef mot Slovenia og Island

Egil Olsens tid som landslagssjef er - etter det VG erfarer - over. Per-Mathias Høgmo tar over umiddelbart.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Etter det VG forstår har styret i Norges Fotballforbund gitt Egil Olsen (71) beskjed om å fratre i stillingen som landslagssjef.

NFF bekrefter klokken 14 i en pressemelding at Høgmo tar over. Der slås det umiddelbart fast at 53-åringen skal stå for en «ny kurs».

- Jeg er utrolig motivert for å gå løs på jobben som landslagssjef. Dette er en jobb jeg har brent for i hele mitt fotballiv. Jeg er en innovativ og nytenkende person, og ønsker å sette mitt preg på hvordan Norge skal spille, sier Høgmo i pressemeldingen.

Les også: Hele pressemeldingen fra Norges fotballforbund

Høgmo blir også etter det VG erfarer mannen som leder Norge i de kommende VM-kvalifiseringskampene mot Slovenia og Island.

Vil fortsette som Djurgårde-trener

Sportssjef i Djurgården, Anders Grönhagen, sier til VG at det imidlertid ikke finnes noen utkjøpsklausul i kontrakten med Høgmo, slik at han kan forlate sin nåværende stilling og ta over det norske landslaget umiddelbart.

- Nei, det gjør det ikke.

- Det vi er enige om, er at Per-Mathias skal lede Djurgården sesongen ut, det er helt klart, sier Grönhagen til VG.

Djurgårdens sportssjef vil ikke si noe om Stockholms-laget har gitt eller vil gi Høgmo tillatelse til å lede det norske landslaget i de kommende to VM-kvalifiseringskampen, smatidig som han er Djurgården-trener.

Etter 2-0-tapet for Sveits tidligere denne måneden uttalte toppfotballsjef Nils Johan Semb at Drillos stilling ikke var tema. At 71-åringen ville gi seg etter at Norges håp om Brasil-VM er ute, har vært kjent lenge, men teoretisk er det fortsatt håp.

Og Drillo var etter kampen klar på at han ikke ville kaste kortene. På spørsmålet «hvordan vurderer du din egen posisjon, vil du stå kvaliken ut selv om alt håp blir ute på et tidspunkt?»

- Ja, fordi en eventuell etterfølger ikke står klar. De fleste som er aktuelle som min etterfølger, er stort sett i jobb. Jeg står helt sikkert ut kvaliken selv om vi skulle tape mot Slovenia. Vi bytter ikke landslagstrener mellom de to kampene. Så lenge det er håp om vi blir nummer to, så regner vi med at jeg fullfører jobben, sa Drillo.

Derfor er meldingen om at Høgmo tar over allerede nå oppsiktsvekkende.

SUKSESS: Per-Mathias Høgmo ledet Djurgården til 2-2 mot AIK i går. Foto: Morten Sandberg

Klokken 12.30 fredag møtte VG 53-åringen på flyplassen i Stockholm. Høgmo er for tiden trener i svenske Djurgården, hvor han har hatt stor suksess det siste halvåret.

- Jeg skal til Oslo og ingenting er usannsynlig, sier Høgmo - og smiler fra øre til øre.

Han ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer rundt jobben som landslagssjef.

- Jeg kommenterer hverken navn eller prosess. Det er et oppdrag jeg har fra forbundsstyret, sier fotballpresident Yngve Hallén til VG i 12.30-tiden.

Tidligere i uken gikk Drillos tidligere hjelpetrener Lars Tjærnås ut med kritikk mot Drillo.

Egil Olsen - som har ledet Norge siden 2009, etter å ha ført A-landslaget til VM-sluttspillet i 1994 og 1998 i sin første periode som landslagssjef - har ikke svart VG i dag.

Sportsbloggen: Høgmos drømmejobb

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder