FERDIG: Pep Guardiola gir seg som manager for Barcelona etter sesongslutt. Her er han under El Clasico lørdag kveld. Foto: Reuters

Guardiola bekrefter at han slutter i Barcelona etter sesongslutt: - Fire år er en evighet som Barcelona-trener

(VG Nett) Pep Guardiola (41) bekreftet i dag at han etter sesongen gir seg som trener for Barcelona.

  • Pål Morten Skaret
  • Marius Vik
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

På en pressekonferanse i formiddag, etter flere dager med spekulasjoner og lekkasjer i spanske medier, kom bekreftelsen. Pep Guardiola gir seg som trener for Barcelona.

- Jeg har ikke lenger den energien og den kraften som kreves for å gjøre denne jobben. Jeg er tom og må bygge meg opp på nytt, sier Guardiola på pressekonferansen.

41-åringen ga allerede i desember uttrykk overfor klubbledelsen at han ville gi seg etter sesongen. Assistenten Tito Vilanova overtar som hovedtrener etter Guardiola.

- Fire år er en evighet som Barcelona-trener. Allerede i oktober meldte jeg ifra til sportsdirektøren om at min æra nærmet seg slutten, sier 41-åringen.

Tilstede i salen satt flere av klubbens største stjerner, blant annet Pique, Puyol, Xavi, og fulgte med da deres sjef bekreftet det mange medier har spekulert i i flere dager.

OVERTAR: Tito Vilanova overtar etter Pep Guardiola. Foto: Afp

- Jeg takker spillerne for at de har gjort det mulig å spille slik jeg hadde det i tankene mine, sier han.

Mange spekulasjoner

Nyheten om at Guardiola ikke vil forlenge kontrakten med den katalanske storklubben, kommer bare noen dager etter at laget hans mest sannsynlig tapte La Liga-tittelen til Real Madrid og Chelsea slo dem ut av semifinalen i Champions League.

Både spanske og internasjonale medier har de siste dagene spekulert i avgjørelsen, som viste seg å være riktig. «Pep forlater klubben», sto det på dagens forside av den katalanske avisen Sport.

I løpet av sine fire år i managerstolen på Camp Nou har den tidligere midtbanespilleren vunnet La Liga tre ganger, Champions League to ganger, i tillegg til den spanske cupen, UEFA Supercup og FIFAs klubbverdensmesterskap. I 2011 ble han også kåret til verdens beste trener av FIFA.

Hylles av Tjærnås

Lars Tjærnås er meget imponert over hva 41-åringen har fått til i sin tid på Camp Nou.

- Det aller viktigste Pep har gjort som trener i Barcelona er å forvalte de verdier og ideer som ligger i klubben - og foredlet dem ytterligere. Dette høres kanskje enkelt ut. Men hemmeligheten bak hans enorme suksess er at han har klubbens DNA i blodet, han forstår og kjenner alle mekanismene i klubben, og han har på en utrolig måte greid å forene det å utvikle lag med det å utvikle klubb.

- Da han skrev sin siste kontrakt nektet han å skrive under før alle klubbens aldersbestemte trenere fra 11 eller 12 år og opp hadde fått et realt lønnshopp. Det viser litt av måten han har tenkt på - vært engasjert i mye mer enn lag og resultater fra uke til uke, skriver den tidligere trenerprofilen i en mail til VG Nett.

NEDBRUTT: Pep Guardiola henger med hodet under oppgjøret mot Chelsea på tirsdag. Foto: Scanpix/PA Foto:

Tjærnås mener Guardiola har mye av æren for at Barcelona i de siste årene har blitt regnet som verdens beste fotballag.

- Laget Barcelona har så mange fantastiske spillere at de ville vært gode, og i verdenstoppen også uten Pep. Men han har tatt dem et steg videre, fra å være gode til å bli ambassadører for en stil og profil som både er respektert og beundret av nesten en hel fotballverden. Det er hans fortjeneste - i hvert fall i stor grad.

Det er Roar Stokke helt enig i.

- Jeg takker for at det finnes noen som Guardiola. Verden har ikke sett en fotballklubb med en så tydelig identitet og varemerke som det Barcelona har stått for under hans ledelse. Det står det så stor respekt av. Han har videreutviklet Rinus Michel og Johan Cruyffs grunnideer til et nytt nivå, sier Viasat-profilen til VG Nett på telefon fra Spania.

GODE DAGER: Guardiola hylles etter Champions League-triumfen i 2011. Foto: Scanpix/AFP

Pause fra fotballen

Den anerkjente, spanske sportsjournalisten Guillem Balague skriver på Twitter at Guardiola ikke vil gå til en ny klubb, men nå vil ta seg en pause fra fotballen. Balague er kanskje den journalisten med flest kontakter i det spanske fotballmiljøet, og brukes flittig av blant andre Sky Sports.

Som spiller representerte Pep Guardiola seks forskjellige klubber, med elleve år i Barcelona som høydepunktene. Han fikk 39 landskamper for Spania, men det er først og fremst etter at han startet sin managerkarriere i Barcelona som 37-åring at suksessen har kommet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder