Ødegaard tar full regi over egen fremtid

Talentspeider:

Strømsgodset står på sidelinjen i kampen om Martin

Kan få 40-50 millioner kroner med maks uttelling

DRAMMEN (VG) (Strømsgodset – Lillestrøm 2-1) Martin Ødegaard (15) og pappa Hans Erik har tatt full regi over egen klubbfremtid. Strømsgodset er nærmest blitt en «passiv» part – selv om klubben eier stortalentet.

  • Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I går leverte 15-åringen en gnistrende kamp for Strømsgodset, seks dager etter at han ble tidenes yngste spiller i EM-kvalifiseringskamp.

Med to scoringer, finter, frispillinger og masse lek med ballen ga han oss på tribunen gåsehud.

- Det er helt sjukt, egentlig. Det er ikke normalt. Han har fremtiden foran seg, for å si det sånn, sier LSK-kaptein Frode Kippe og rister smilende på hodet.

Taus Godset-ledelse

Det er bare et tidsspørsmål før verdens mest ettertraktede 15-åring sier ja til en av de mange storklubbene i Europa som ønsker ham.

Hverken klubbdirektør Erik Espeseth eller sportsdirektør Jostein Flo vil si noe til VG om hvorvidt det er kommet tilbud fra noen utenlandske klubber. De vil heller ikke uttale seg om Strømsgodsets strategi for hvordan klubben skal få mest mulig penger i overgangssum for Martin Ødegaard.

- Vi fokuserer på kampen. Jeg ser ikke noen grunn til å snakke om dette 150 ganger, sier Jostein Flo på vei ut av Marienlyst.

Kilder i Strømsgodset sier til VG at pappa Hans Erik Ødegaard har fullstendig kontroll på situasjonen. I og med at juvelen kun har kontrakt ut neste sesong, bør SIF aller helst selge Martin Ødegaard etter sesongslutt for å få mest mulig penger i overgangssum. Hvis det skulle ende med at han blir i Norge ut neste sesong, vil klubben kun sitte igjen med smuler i form av utdanningskompensasjon.

Ønsker å sjekke ut aktuelle klubber

Drammenserne vil uansett ikke havne i den lykkelige posisjon der det blir budkrig om supertalentet. For etter sesongen reiser familien Ødegaard på flere klubbesøk og vil selv bestemme neste arbeidsgiver.

- Det stemmer, det. Det kan fort bli noen klubbesøk etter sesongen. Det er fordi jeg skal være sikker på et eventuelt valg i fremtiden. Da gjelder det å besøke dem og få en feeling, sier Martin Ødegaard.

- Hvor mange klubber vil du besøke?

- Nei, det har jeg ikke noe tall på. Det er ikke noe som er planlagt ennå, svarer han.

- Nå må sesongen blir ferdig før noe skjer, skriver pappa Hans Erik Ødegaard i en SMS til VG.

Agent Kent Karlsen har tidligere sagt til VG at Barcelona har invitert Ødegaard til Spania for å se på forholdene. VG vet at også Real Madrid er svært hissige på å hente nordmannen som er i ferd med å bli et fenomen i Fotball-Europa.

- Hva vet du om interessen fra Barcelona og Real Madrid?

- Jeg har ikke hørt så mye om det. Jeg har ikke hørt noe mer enn dere, egentlig, tror jeg, sier Ødegaard.

- Men du vet at det er aktuelt med en plass i A-stallen der?

- Nei, det har jeg ikke hørt noe om.

- Kan maks få 40-50 millioner

Noen agenter sier til VG at de tror overgangssummen maks vil ligge på rundt 25 millioner kroner med tanke på at kontrakten går ut etter 2015-sesongen. Mangeårig talentspeider og tidligere sportsdirektør i Monaco, Tor-Kristian Karlsen, tror Strømsgodset med maks flyt kan få 40-50 millioner kroner i overgangssum for Martin Ødegaard.

- Det er forferdelig vanskelig å spå så lenge det er spillerens ønske som til slutt vil avgjøre hvor han ender opp. Siden han kun har ett år igjen av kontrakten, styrer spiller/familie/agent hele denne prosessen. Godset står jo i praksis på sidelinjen her, sier Tor-Kristian Karlsen.

- Ødegaard virker å ha klare preferanser på hvor han skal. Dermed er en «budkrig» mellom flere store klubber ganske usannsynlig. Skulle jeg bare kaste ut et siffer vil jeg si at en overgangssum på 40-50 millioner kroner er maks per dags dato. Jeg tror Godset kan får en slik sum i januar – om kortene spilles riktig, mener Karlsen.

Kan bli årets spiller i VG

Selv gjør en smørblid Martin Ødegaard det klart at det er helt uaktuelt å gå til et akademi i en europeisk storklubb. Kun A-lagsfotball er, naturlig nok, det som gjelder for en som allerede er A-landslagsspiller og kniver med Jone Samuelsen om å bli årets spiller i VG (forutsatt at han får børskarakter i de tre siste kampene).

- Strømsgodset er nok bedre enn alle akademier rundt i verden. Hvis jeg skal ut, så er det for å spille et nivå over Strømsgodset, sier gårsdagens tomålsscorer.

- Tror du det er for tidlig å reise allerede i vinter?

- Det har jeg ikke tenkt noe særlig på egentlig. Jeg har bare fokus på å fullføre sesongen her og gjøre en god avslutning. Så får vi se.

- Hva vil det bety for deg om du blir årets spiller i VG – som 15-åring?

- Det er så klart utrolig stort og morsomt og inspirerende. Det hadde vært moro. Samtidig er det viktigste i fotball å vinne kampene, sier Martin Ødegaard.

PS! Han har tidligere hatt spansk som andre fremmedspråk på skolen, men har nå byttet til tysk.

- Jeg hadde spansk, men jeg byttet til tysk nå. Jeg var så dårlig i spansk at jeg måtte prøve noe nytt.

- Hvordan skal vi tolke det?

- Det kan dere tolke akkurat som dere vil. Jeg synes spansk var vanskelig, så da byttet jeg til tysk.

- Så da blir det ikke Barcelona eller Real Madrid da?

- Det har ikke noe med det å gjøre, svarer Ødegaard og ler godt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder