LILLESTRØM 20141006. Martin Ødegaard under treningen med landslaget i fotball på Åråsen stadion i Lillestrøm før landslagskampen mot Malta. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto:Stian Lysberg Solum,NTB scanpix

Ekspert: – Ødegaard kan tidligst bli Barcelona-spiller i januar 2016

Martin Ødegaard (15) er invitert til Barcelona, men grunnet overgangsnekten kan ikke den spanske storklubben hente nye spillere før om ett år og tre måneder.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Katalanerne ble i vår knallhardt straffet av FIFA for regelbrudd tilknyttet overganger for ti utenlandske spillere under 18 år i perioden 2009 til 2013, og får ikke signere nye spillere de to neste overgangsvinduene.

Barcelonas anke ble avslått, men Camp Nou-klubben har tatt saken videre til Idrettens voldgiftsrett (CAS).

– Erfaringsmessig blir veldig få saker omgjort der. Og dersom dommen blir stående får ikke Barcelona knytte til seg noen spillere hverken til A-laget eller akademiet før januar 2016, sier CMore-ekspert Petter Veland.

Vurderer besøk

Slik han tolker FIFA-dommen og reglementet i spansk fotball kan Ødegaard heller ikke bli en del av akademiet La Masia eller Barcelona B-troppen som spiller på nest øverste nivå før tidligst om ett år og tre måneder dersom det skulle bli aktuelt. Veland har også snakket med journalister i Barcelona-kretser som mener det samme.

– Jeg kjenner ikke til den overgangsnekten, men vi har uansett ikke det på dagsorden i det hele tatt. Hvis man skal tenke på hva som skal skje langt frem i tid, vil man miste fokus, sier pappa Hans Erik Ødegaard til VG.

Det var mandag kveld VG kunne fortelle at de spanske gigantene hadde invitert Martin og Hans Erik sørover for å se på forholdene.

FØLGER MED ØDEGAARD: Tor-Kristian Karlsen. Foto:Espen Hartvig,NTB scanpix

– Det kan fort hende at jeg kommer til å besøke noen. Vi får ta det etter sesongen, sa Martin Ødegaard til VG etter sin første dag med et toppet norsk landslag mandag.

Barcelona har tre ganger tidligere i år vært i Norge for å sjekke ut norsk fotballs største juvel. Etter det VG kjenner til skal også pappa Hans Erik Ødegaard ha møtt klubbens representanter ved et av de tilfellene.

– Jeg ser ikke at denne overgangsnekten eventuelt skal være et stort problem i denne saken. I januar 2016 er Martin 17 år. Det må jo passe perfekt med eksisterende klubb og alder på spilleren, sier fotballekspert Tor-Kristian Karlsen.

Kontrakt ut 2015

Ødegaard skrev i vår under en kontrakt ut 2015-sesongen med Strømsgodset. Pappa Hans Erik har uttalt at det ikke er noe tema å forlenge denne nå. Karlsen minner om at en spiller ikke kan signere for en ny klubb før han har minimum seks måneder igjen av kontrakten, men sier på generelt grunnlag at andre type avtaler inngås.

– De kan også signere en intensjonsavtale. En slik har ingen gyldighet i fotballinstanser, men det gjøres likevel. I teorien kan en mulighet også være at Ødegaard skriver en ny kontrakt med Strømsgodset, la oss si på fem år, så kan Barcelona allerede nå kjøpe en opsjon på spilleren som går ut for eksempel sommeren 2016. Da kjøper de seg også en tenkepause, sier Karlsen.

Han mener det vil være fornuftig av 15-åringen, som kan bli tidenes yngste spiller i en EM-kvalifiseringskamp fredag, å spille ut neste sesong for Strømsgodset før han reiser utenlands.

– Det er ingen overraskelse at Barcelona er interessert. Storklubbene har stått i kø lenge, sier den tidligere sportsdirektøren i Monaco.

– Barcelona-invitasjonen er bare nok et bevis på hvor stort talent denne gutten er. Det er vel knapt nok en nordmann som har vært linket til den klubben tidligere. Man vet aldri hvor seriøs en slik henvendelse er, men det er definitivt spennende. Jeg mener norske fotballspillere bør komme seg ut relativt tidlig om de skal få en stor internasjonal karriere, sier Petter Veland.

– Hvor vanlig er det at Barcelona inviterer 15-åringer på besøk?

– Jeg kan ikke nok om det til å si om det er vanlig eller uvanlig, men etter det ble kjent at klubben var interessert, har det vært uvanlig mye snakk om Ødegaard i Barcelona-kretser. Det er åpenbart at nyheten om at han er invitert ned interesser både lokal presse i Spania og andre rundt klubben.

Barcelona kjemper videre for å få opphevet overgangsnekten og publiserte tidligere i sommer følgende tekst på sin hjemmeside:

– FC Barcelona vil fortsette å forsvare sine interesser helt opp til idrettens høyeste autoritet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder