CUPFEST: Her jubler Ullerns Kristoffer A. Berg for scoring mot Vålerenga i cupen forrige sesong. Foto:Stian Lysberg Solum,NTB scanpix

Slik vil fotballpresidenten endre cupen

Forslår regional trekning allerede fra 1. runde

Annenhver hjemme- og bortekamp fra 4. runde

Yngve Hallén (46) tror en regional trekning med seeding allerede fra 1. runde vil forbedre den norske cupen samtidig som man bevarer sjarmen og engasjementet.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Fotballpresidenten håper hans tanker og ideer skal sette fart på en nok en diskusjon og legge grunnlaget for en større debatt om cupformatet i Norge. Hallén lanserer enkelte grep han mener vil styrke produktet.

- Det er mange som misunner oss cupen slik den er i dag. Det er bare å se på cupfinalehelgen. I den andre enden har vi de innledende rundene med lokaloppgjør og stor oppmerksomhet. Det er dette vi nå ser på muligheten for å styrke, sier Hallén til VG samme dag som de to siste kvartfinalene spilles på Åråsen og i Skien.

Én av grunnene til utspillet er endringer i den økonomisk modellen som fører til at hjemmelaget og arrangørklubben sitter igjen med en stor del av midlene som fordeles. En hjemmekamp mot Vålerenga eller Rosenborg i de første rundene kan for mange klubber i lavere divisjoner bety at budsjettet går opp allerede i april.

- Det er mange som henvender seg til fotballforbundet og ber om å få møte de mest populære lagene. Det er en utfordring. Vi har stor tillit til dagens system og de som setter opp de tre første rundene, men også personlig får jeg en del innspill og ønsker. I en tenkt situasjon kan et lag i Bergen be om å få møte Brann. Om det skjer kan klubbformannen i etterkant fortelle at han sendte mail til presidenten om nettopp dette selv om vi ikke har snakket sammen, og jeg er helt uvitende til oppsettet. Slike dilemmaer bør vi forutse. Det vil aldri være noen hyggelig situasjon, sier Hallén.

Trekning og seeding

MØTTE RBK: Nils Arne Eggens Orkla fikk møte Rosenborg i 1. runde i cupen i vår. Foto:Ned Alley,NTB scanpix

Fotballpresidenten lanserer derfor forslaget om en regional trekning allerede fra 1. runde. Slik systemet er i dag settes de tre første rundene opp ut fra gitte rammer - blant annet geografi, reiselengde og historikk. Fra 4. runde trekkes kampene og NFF avgjør hvem som spiller hjemme - frem til semifinalen.

- For å beholde sjarmen må vi i tillegg ha en seeding. At for eksempel LSK og Vålerenga skal møtes i 1. runde ligger ikke inne i min modell, men dette er ting som kan diskuteres. Det er viktig at vi beholder det store engasjementet og lokaloppgjørene, mener fotballpresidenten.

Han ser for seg at flere kretser kan gå sammen om å arrangere de tenkte regionale trekningene. I de tre første rundene mener Hallén laget som er lavest plassert i divisjonssystemet skal få hjemmekamp. Dersom to lag fra samme divisjon møtes, skal laget som trekkes først spille hjemme.

Grep fra 2016?

Fra 4. runde og til og med semifinalene mener Hallén laget som hadde bortekamp sist runde skal få hjemmekamp. Dersom begge lag spilte hjemme eller borte sist, skal det laget som trekkes først få hjemmekamp.

- Jeg ønsker å sette i gang en diskusjon om dette er gode modeller, og det vil helt sikkert komme andre, gode forslag, sier Hallén.

Allerede neste uke vil fotballpresidenten drøfte temaet i møte med Serieforeningen for kvinnefotball og Norsk Toppfotball. Etter hvert er målet å gi mandat til en komité som skal legge frem et forslag på fotballtinget.

- Dette må etter hvert diskuteres i forbundsstyret, men teamet vil nok luftes på fotballtinget før man gjør endringer. Neste år vil cupen trolig gå etter gammel modell uansett, men fra 2016 er det fullt mulig det blir gjort endringer, sier Hallén.

PÅ ULLEVAAL: Yngve Hallén (fra venstre), kong Harald og daværende statsminister Jens Stoltenberg delte ut pokalen til Hødd i 2012. Foto:Berit Roald,NTB scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder