Carews agent anbefaler «super-forsikring» mot idrettsinvaliditet

DYREBARE BEN: Martin Ødegaard, her sammen med Stefan Johansen på trening foran EM-kvalifiseringskampen mot Bulgaria, er ønsket av omtrent samtlige toppklubber i Europa. Nå skal han og faren Hans Erik se på mulige forsikringsavtaler som dekker alvorlige skader. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Ber Ødegaard forsikre seg for millioner

Martin Ødegaard (15) blir neppe enig med ny klubb før på
nyåret. Før den tid bør han snarest forsikre sin dyrebare kropp.

  • Morten Stokstad

Artikkelen er over fem år gammel

Det mener agent og advokat Per A. Flod - som selv måtte til utenlandske selskaper for å få forsikret sin klient John Carew gjennom store deler av karrieren.

- Martin har så verdifulle ben at han må forsikre seg. Du kan bli sportsinvalid på null tid. Siden han ikke har rukket å tjene penger ennå, er det viktig at han sikrer seg slik at han får et stort millionbeløp hvis uhellet skulle inntreffe, sier Flod til VG.

Pappa Ødegaard vil se på saken

Pappa Hans Erik Ødegaard forteller at forsikringsbiten står på dagsorden for sønnens del og at det er noe de vil sette seg inn i.

Ifølge informasjonsdirektør Øystein Thoresen i Gjensidige er skaderisikoen for idrettsutøvere så stor at Ødegaard trolig må til utlandet for å få en privat forsikring på kroppen som er ønsket av verdens største fotballklubber. Gutten som fyller 16 år på onsdag har de siste månedene besøkt både Real Madrid, Liverpool og Bayern München, men vil etter det VG har grunn til å tro ikke bestemme seg for egen klubbfremtid før over nyttår.

- Det å forsikre en fotballspiller er høyrisiko. Alle vet at det skjer skader, selv om det er sjelden at en hel karriere går i grus. Norske forsikringsselskaper er nok ikke så risikovillig at de vil gå med på individuelle avtaler. Jeg tror Martin Ødegaard må til utlandet for å få tak i en privat skadeforsikring, sier Thorsen.

Må til utlandet for å få privat forsikring

John Carew var i slutten av tenårene og spilte i Norge da Per A. Flod tegnet en privat skadeforsikring for sin gullkalv. Med utsikter til å kunne tjene flere hundre millioner kroner på karrieren, noe han til slutt også gjorde, gikk Flod til europeiske forsikringsselskaper for at Carew skulle få utbetalt en solid økonomisk kompensasjon hvis en alvorlig skade stoppet karrieren.

- De er ganske dyktige på sportsforsikringer i Tyskland og Italia. Der kan du i prinsippet forsikre hva du vil. Vi betalte en forsikring som ville utbetalt et ganske betydelig beløp ved idrettsinvaliditet. Det gjorde vi helt til John skrev under for Aston Villa. Da hadde han tjent så mye penger at det ikke var noe poeng lenger, sier Flod.

Torp anbefaler «full kasko»

En som fikk merke hvor skjør en idrettskarriere kan være, er Carl-Erik Torp (30). Han hadde levert en strålende sesong for Brann da han falt om med hjertestans under en kamp mot Sogndal. Torp måtte legge opp.

- Jeg fikk ikke yrkesskadeforsikring, men heldigvis hadde NISO (Norske idrettsutøveres sentralforbund) en ordning som gjorde at jeg fikk 200-300 000 kroner. Hvis jeg skulle ha regnet på hva jeg har gått glipp av i lønn og bonuser, så dreier det seg om millionbeløp, sier Torp.

- Hva mener du Martin Ødegaard bør gjøre?

- Den beste forsikringen er å ta en god utdannelse, men i hans tilfelle er det så mye i spill at han trenger full kasko. Han er et unikum. Du har jo pianister og gitarister som forsikrer seg for millioner av kroner. Martin Ødegaard bør nok gjøre det samme, mener den tidligere Brann-spilleren.

NISO med ny karriereavbruddsforsikring

Torp fronter nå NISOs nye karriereavbruddsforsikring som ble innført tidligere i år. Forbundsleder Joachim Walltin forteller at 250 norske utøvere har valgt å tegne forsikringen som vil utbetale erstatning hvis en skade setter en stopper for karrieren.

- Vår erfaring er at det er vanskelig å få dekket skader på idrettsbanen innenfor yrkesskadeforsikringen. Den nye karriereavbruddsforsikringen dekker også belastningsskader, ulykker og sykdom, og gjelder 24 timer i døgnet. Et engangsbeløp vil hjelpe uheldige utøvere over i en ny karriere og man har mulighet til å utvide forsikringssum, sier Walltin.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder