UBERØRT AV KRITIKKEN: Nederlands landslagssjef Guus Hiddink har fått flengende kritikk i hjemlandet. Her fra lørdagens 1-1-hjemmekamp mot Tyrkia. Tyskias landslagssjef Fatih Terim skimtes i bakgrunnen. Foto:John Thys,Afp

Gamle helter presser Hiddink før Spania-kampen

Her er kveldens oddstips

Bronsejubel i Brasil-VM er snudd til frustrasjon i Nederland etter ansettelsen av Guus Hiddink (68). I kveld skal han og laget forsvare 5-1-seieren mot Spania fra VM.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Nederlands landslagssjef var treneren som over tid i flere klubber og land bygget en bortimot uklanderlig CV. På merittlista finnes blant annet PSVs serievinnercuptriumf i 1988, nederlandsk VM-semifinale i 1998 og sørkoreansk VM-semifinale i 2002. Suksess med Australia i 2006-VM og FA-cuptriumf med Chelsea i 2009.

Men på syv nederlandske landskamper etter VM 2014 har Oranje vunnet to, spilt uavgjort i én kamp og tapt fire. Sist lørdag - på nøyaktig dagen ett år etter at han ble utnevnt som Louis Van Gaals etterfølger - var de oransjekledde heldige som unngikk hjemmetap i Amsterdam for Tyrkia. I det 93. spilleminutt utlignet Klaas-Jan Huntelaar utilsiktet da Wesley Sneijders skudd sneiet innom førstnevnte (1-1).

Resultatet betyr Nederland er på tredjeplass i gruppe A, fem poeng bak Island og seks poeng bak Tsjekkia. Det har fått flere fotballprofiler i hjemlandet til å reagere:

- Nederland var forferdelige mot Tyrkia. Ingen av spillerne presterte, skrev nasjonalikonet Johan Cruyff i sin spalte i storavisen De Telegraaf, som Daily Mail har gjengitt:

- Forsvarerne spilte bare ballen til midtbanespillerne som igjen sendte ballen tilbake til forsvarerne. Spillerne uten kreative evner fikk diktere spillet. Det er ikke hva man trenger. Problemene ble bare forstørret, la Cruyff til.

Her kan du lese våre øvrige vurderinger av dagens oddsobjekter

Ajax-assistenttreneren Ronald De Boer, som var fast landslagsspiller på 1990-tallet, gikk lenger da han overfor Sky Sports forlangte at Hiddink burde få sparken:

- Jeg ser ingen spilleplan i øyeblikket. Hiddink er ferdig fordi idéene hans er gammeldagse. Southampton-manager Ronald Koeman, som virkelig ville ha landslagssjefsjobben i fjor, viste i Feyenoord at han kan bygge lag og at han forstår mentaliteten til unge menn.

Ruud Gullit, EM-helten fra 1988, støttet opp:

- Jeg skjønner ikke hvorfor fotballforbundet (KNVB) valgte Hiddink. Det var en feig avgjørelse, og forbundet kan klandres for den.

Hva som egentlig har gått skeis er ikke så lett å forstå seg på. Skader på viktige spillere som Ron Vlaar (f), Arjen Robben (kant) og Robin Van Persie (a) er selvfølgelig en grunn. Underlige laguttak er en annen. Nederland har mye ballbesittelse i kampene, men de ser ut til å mangle idéer om hva de skal gjøre med ballen når de først har den - som Cruyff er inne på. Mot slutten av Tyrkia-kampen sendte spillerne i vei langballer retning spissene - til hjemmefansens store irritasjon.

En avstemming som avisen Algemeen Dagblad har utført viser ifølge ESPN at bare ni prosent av supporterne tror at Nederland kvalifiserer seg direkte til EM-sluttspillet ved å sikre en av de to øverste plassene i gruppe A. 31 prosent mener at Nederland sikrer avansement via playoff. Og hele 60 prosent tror at den stolte fotballnasjonen ikke kommer seg til Frankrike EM 2016 i det hele tatt.

Selv er Hiddink urokkelig i sin tro på egne evner. Overfor nederlandsk TV (NOS) sa han:

- Selvfølgelig kan jeg få skikk på laget igjen. Men akkurat nå vet jeg bare ikke nøyaktig hvordan, sa legenden etter lørdagens match, og som så fremover til kveldens oppgjør i Amsterdam Arena:

- Spania vil revansjere 1-5-tapet fra i fjor, viske det fra minnet. Det vil derfor bli en tøff kamp hvor jeg likevel vil eksperimentere. Fordi den viktigste kampen er kvalkampen mot Latvia i juni, sa Hiddink.

Spania har ikke vært direkte overbevisende etter VM-fadesen i fjor de heller. Men siden 1-2-bortetapet for Slovakia i oktober har spanjolene i det minste vunnet tre kvalikkamper på rad - mot Luxembourg, Hviterussland og Ukraina med sammenlagtmålforskjellen 8-0.

I kveld mangler Jordi Alba (f) og Diego Costa (a). Nederland er fortsatt uten stjernene Ron Vlaar (f), Arjen Robben (kant) og Robin Van Persie (a).

2.45 i borteodds er godkjent - selv om det bare er en treningskamp. Spillestopp er kl. 20.40 og Viasat Fotball viser matchen.

PS! Hjemmeseier til Sveits mot USA i treningskamp er dagens anbefalte VG-spill. Se alle tipsene her!

Kommersielt samarbeid

VG har et kommersielt samarbeid med Norsk Tipping, som innebærer at VG får en andel av inntektene fra spill i regi av tippeselskapet på våre plattformer. Norsk Tipping har ingen innflytelse på temavalg eller innhold, som utelukkende er basert på redaksjonelle vurderinger.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder