SER FORBEDRINGSPUNKTER: Toppfotballsjef Nils Johan Semb, her under en presentasjon om utviklingsløpet i norsk fotball i Malta i fjor, skriver at NFF stadig vekk ser forbedringspunkter og iverksetter nye tiltak som vil føre til bedre resultater for norsk fotball i fremtiden. Foto:Terje Pedersen,NTB scanpix

Slik svarer toppfotballsjefen på angrepet fra Aslak Nore

Nils Johan Semb svarer på kronikk-kritikk med skriftlig tilsvar

Toppfotballsjef Nils Johan Semb mener at forfatter Aslak Nore bør sette seg bedre inn i hva som skjer i norsk fotball før han angriper NFFs resultater. Semb skriver i et tilsvar at det er  igangsatt mange gode spillerutviklingstiltak, og at norsk fotball i fremtiden vil kunne se resultater av disse.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Forfatter Aslak Nore gikk i kronikken «Mullaene i fotballforbundet» svært hardt ut mot ledelsen i norsk fotball, og særlig toppfotballsjef Nils Johan Semb. Nore hevder at fotballforbundet og toppfotballsjef Nils Johan Semb har mislyktes i nesten alle målene de har satt seg.

Kronikk: Mullaene i fotballforbundet

Semb var i går på påskeferie og ikke tilgjengelig for å svare på VGs spørsmål rundt det som tas opp i kronikken, men han formidlet dette skriftlige svaret via NFFs kommunikasjonsavdeling til VG:

Først av alt kan vi være enige om at resultatene ikke har vært gode nok i herrefotballen hverken på landslagssiden eller klubbsiden. Og det er flere årsaker til det.

Det er små marginer for om vi lykkes eller ikke, og det har vært nesten i for mange kvalifiseringer. Det er selvfølgelig ikke godt nok, og det har vi tatt konsekvensen av. Men utover det skiller jeg og Nore lag – og jeg har heller ingen intensjoner om å kommentere en del av karakteristikkene han strør om seg med. Det nivået synker jeg ikke ned på.

KRITISK TIL NFF: Forfatter Aslak Nore. Foto:Jørgen Braastad,VG

Les også: Mini: Høy sigarføring

Vi leter stadig etter forbedringspunkter i norsk fotball, og vi har iverksatt mange tiltak. Jeg foreslår derfor at Nore setter seg bedre inn i hva som skjer i norsk fotball før han drar frem storsleggen. For det har aldri blitt satset mer og bedre på spillerutvikling enn i dag.

Vi har i min tid som toppfotballsjef økt antall tiltak på aldersbestemte landslag radikalt – faktisk en dobling. Ja, med unntak av U21s fantastiske EM-bronse i 2013, så har det vært dårlig med sluttspill på guttesiden. Men vi har nådd målene i handlingsplanen både for G19 og G117 ved å komme til eliterunden. Og vi har klatret på rankingen de siste fem årene. Nåløyet for å delta i sluttspill er trangt på aldersbestemt. Foruten om vertsnasjonen er det kun syv lag som får delta i sluttspillet. Når vi da skal opp mot nasjoner som Italia, Spania, Tyskland og England, så sier det seg selv at det er et tøft løp. Dette er ingen unnskyldning. Det er realiteter. Jeg står fast på at aldersbestemte lag jevnt over har prestert godt mot gode nasjoner og at arbeidet med spillerutvikling i norsk fotball aldri har vært bedre enn i dag. Det vil bære frukter, men det tar tid. Den tålmodigheten har ikke Nore. Det kan vi leve med.

I EM-kvaliken har vi et godt grep om playoff-plassen. Det var det mest realistiske også før kvaliken startet opp. Vi har et herrelandslag med et alderssnitt på 24,6 år. Har alle prestasjonene vært gode? Langt ifra, men jeg er overbevist om at de fleste ser en utvikling. Jeg ser den i alle fall, og jeg har trua. Fordi vi utvikler bedre og bedre spillere. 15 av spillerne som i dag utgjør A-landslagets kjernetropp tok EM-bronse med U21. I tillegg til yngre spillere som Martin Ødegaard og Mats Møller Dæhli som er blant to av Europas mest spennende talentfulle tenåringer. Disse spillerne vil være med å prege norsk landslagsfotball de neste 10 årene.

Skal NFF ta hovedæren for det? Selvsagt ikke. Spillerne selv og klubbmiljøene de er en del av har alltid hovedæren. Men selvsagt har flere og bedre tiltak i regi av kretsene og NFF betydning. Ta Martin Ødegaard. Han er den spilleren som har vært inne på flest tiltak i regi av forbund og krets i forhold til alderen sin. En sånn type kritikk blir vanskelig å ta seriøst fra en som er mer hardtslående enn treffsikker når det kommer til fotball. Ødegaard er naturligvis først og fremst et produkt av seg selv, samtidig som han er et produkt av norsk fotball. Ingen blir god alene.

Nore skriver også at NFF-byråkratiet har alltid vært fluepapir for merittløse trenere og ledere som ikke får andre jobber. I Høgmo – som har tatt OL-gull med kvinnelandslaget – har NFF en svært innovativ landslagstrener som var en ettertraktet trener både i Norge og utlandet da han takket ja til NFF. Og jeg har i alle beskjedenhet tatt Norge til EM-sluttspill og ledet U21 til EM-bronse. Forgjengeren til Høgmo, «Drillo», har ledet Norge til to VM-sluttspill. Nåværende kvinnelandslagssjef, Even Pellerud, er en av de mest meritterte kvinnetrenerne i verden.

NFF og forbundsstyret – som Nore påstår er reaksjonære – lanserte i 2014 NFF Kvalitetsklubb. Det er det største og mest omfattende løftet for breddefotballen noensinne, og det løftet vil også få positive konsekvenser for toppfotballen. Men det er ikke gjort over natten. Gjennom NFF Kvalitetsklubb går vi ikke bare inn og løfter kompetansen til klubbledere og trenere i barne- og ungdomsfotballen. Foruten om å tilby kompetanse, så krever vi leveranse tilbake.

Når det gjelder prestasjonene til norske klubblag på herresiden ute i Europa, så er det ingen tvil om at de har vært for dårlige. Jeg har lenge ment at vi her må ta strukturelle grep både i forhold til kampsesong og konkurransesituasjonen. Her er det for tiden en debatt ute i toppklubbene.

Til slutt og ikke minst: Kvinnelandslaget tok EM-sølv sist og er kvalifisert til VM-sluttspillet i Canada i verdens største kvinneidrett. J19-landslaget tok EM-bronse på hjemmebane i fjor, og J20 gjorde sitt beste VM-sluttspill for to år siden. Og norsk fotball har to av de meste spennende navnene i internasjonal kvinnefotball i Caroline Graham Hansen og Ada Hegerberg. Vi bruker de samme virkemidlene i kvinnefotballen som i herrefotballen – selv om konkurransesituasjonen er enda tøffere der.

Vi har iverksatt mange tiltak i norsk fotball, og vi er optimistiske. Det vil gi resultater i fremtiden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder