Molde fikk tre straffer i returen mot Dinamo Zagreb

Forren utvist – bortemål avgjørende etter Hawaii-kamp

Molde ute av Champions League etter to missede straffespark

MOLDE (VG) (Molde - Dinamo Zagreb 3-3, sammenlagt 4-4) Molde hadde et godt utgangspunkt og fikk tre straffespark. Likevel forsvant de ut av Champions League etter en galskapskamp mot Dinamo Zagreb.

  • Joakim Rødven

Artikkelen er over fire år gammel

Seks scoringer, to straffemisser, syv gule kort og ett rødt var bare noe av det som skjedde på Aker stadion da Molde spilte om minst 50 millioner kroner og videre Europa-spill i returkampen mot den kroatiske klubben.

Men etter 3-3 ryker fjorårets dobbeltmester ut på bortemål (4-4 sammenlagt) av Champions League-kvalifiseringen. Nå må de spille play-off om plass i gruppespillet i Europa League.

Nok en gang ble da altså straffespark avgjørende for klubben i en europacupkvalifisering. For tre år siden – også det i tredje kvalikrunde – røk de ut da Magne Hoseth misset fra ellevemeteren mot Basel. I tillegg røk de ut av Europa League-kvalifiseringen i fjor, da både Vegard Forren og Mohamed Elyounoussi bommet på straffespark i sluttminuttene mot Zarja.

At muligheten til avansement glapp etter to brente straffespark også i år, sitter hardt i for trener Tor Ole Skullerud.

– Vi brant to straffer i den avgjørende kampen i Europa i fjor også. Da blir vi veldig hardt straffet når vi ikke scorer de målene vi trenger, sier en svært skuffet Molde-trener.

– Har dere trent noe på straffespark?

– De står og skyter straffespark i ny og ne spillerne. Vi legger ikke så mye opp til det, men vi har jo straffeskyttere som vanligvis setter ballene i mål.

To på listen

I utgangspunktet var det Ola Kamara (25) og Harmeet Singh (24) som skulle ta straffesparkene til Molde

– Og så hadde vi ikke laget noen liste lenger enn det. Vi pleier ikke å få noe særlig flere enn to straffer, sier Skullerud.

Men hverken Kamara eller Singh klarte å sette ballen i mål fra ellevemetersmerket. Kamara blåste ballen langt opp på tribunen, mens Singhs forsøk ble reddet av keeper Eduardo.

De måtte ned på tredjevalget, Mohamed Elyounoussi (21), for å få nettsus fra krittmerket.

– Jeg bare hadde en følelse på at den skal jeg ta - og den skal jeg sette. Så det var ikke noen tvil om det når vi hadde misset et par før det, sier Elyounoussi, som innrømmet at en scoring i bursdagspresang gjorde liten nytte når det ikke ble avansement til play-offrunden.

Enkle feil

– Det var ingen kvalitetsforskjell på lagene i form av at vi ryker mot et bedre lag. Det er marginer, og vi kan ikke gi bort noe sånt. Det er vanskelig å sette fingeren på det. I denne runden i fjor så brant vi to straffer i Europa League-kvaliken. At vi gjør det igjen er pina dø ikke til å tro, oppsummerer Skullerud på pressekonferansen.

– Jeg er forferdelig irritert, og tenker nok ikke så veldig rasjonelt akkurat nå, fortsatte Skullerud, som gir seg etter sesongen i Molde.

Grunnlaget for klubbens Europa-exit ble lagt etter en for Moldes del horribel første omgang. De kom under 0-3 etter 22 minutter – og minibragden med 1-1 i Zagreb i forrige uke var som visket vekk.

Den andre omgangen startet med en straffescoring av bursdagsbarnet Elyounoussi - som for øvrig var Moldes tredje forsøk fra ellevemetersmerket for kvelden. Dette tente liv i håpet om avansement for hjemmelaget.

Og 15 minutt før full tid utlignet Ola Kamara for de blåkledde da han bredsidet inn kampens sjette scoring etter et innlegg fra venstre. Men Molde måtte ha seiersmålet for å sikre avansementet. Det kom aldri.

VG Live: Slik var kampen

To straffemiss

Dramatikken startet riktignok nesten umiddelbart. Etter bare syv minutter ble Ola Kamara ble lagt i bakken i Dinamos 16-meter. Etter noe betekningstid pekte dommer Michael Oliver til slutt på straffemerket.

Spissen valgte å ta straffesparket selv. En dårlig vurdering. For spissen blåste ballen langt opp på øvre felt bak målet til keeper Eduardo.

Heller ikke på overtid i den første omgangen, da Eirik Hestad ble felt i straffefeltet, maktet Molde å utnytte sjansen fra ellevemetersmerket. Denne gangen tok Harmeet Singh ansvar, men ei heller han klarte å overliste Dinamo-keeperen, som denne gangen kastet seg riktig vei og slo ballen – i såkalt keeperhøyde – vekk fra målstreken.

I mellomtiden hadde Molde tatt stående telling etter en nesten-knock-out på fem minutter. Gjestene fra Kroatia gikk opp i 1-0, 2-0 og 3-0 på fem minutter.

Ti minutter etter den første straffemissen utnyttet Dinamo-stjernen Marko Pjaca et håpløst tilbakespill fra Martin Linnes i retning Ethan Horvath. Kantspilleren snappet opp ballen og lirket ballen forbi Molde-keeperen.

Da gikk det fullstendig i oppløsning for Molde.

– Uvirkelig

For etter 20 minutters spill fikk de tilreisende fra Kroatia enda mer å juble over da kaptein Arjian Ademi fikk kranglet inn kampens andre mål etter mye klabb og babb inne i Moldes 16-meter.

Vondt skulle bli enda verre umiddelbart for Tor Ole Skullerud og co, for jubelen hadde knappest nok stilnet før Marko Rog økte ledelsen til 3-0, denne gangen etter et innlegg fra venstre som Molde-forsvaret ikke fikk klarert unna.

LES OGSÅ: Forsvinner uten europacupspill

– Vi kollapset ikke; vi gav bort tre mål. Enkle baklengsmål, enkle feil og det ble tre mål på jeg vet ikke hvor mange minutter. Det er uvirkelig at det smalt tre ganger som det gjorde, for det var ingenting i kampbildet som skulle tilsi det egentlig, mener Molde-treneren om midtperioden i den første omgangen.

Ny energi

Det så ut til at pauseresultatet skulle stå seg til 0-3 (1-4 sammenlagt), men drøye tre minutter før hvilen hadde midtbanespilleren Etzaz Hussain fått nok. 22-åringen driblet seg gjennom midten og banket inn Moldes første scoring i oppgjøret, og tente et ørlite håp i Rosenes by.

Scoringen til Hussain og det som skjedde mot slutten av omgangen var det Skullerud tok opp med spillerne i pausen for å motivere dem for å angripe 1-3-situasjonen.

– Jeg sa ikke noe om det, som alle så, var noen fryktelige baklengsmål. Jeg tar av meg hatten for moralen de viste i annen omgang, sier Skullerud.

Og da Elyounoussi omsatte Moldes tredje straffespark i scoring etter pause ble det en mye bedre giv fra hjemmelaget.

Oppgaven om å hente inn Dinamos ledelse så ut til å bli bortimot umulig da Vegard Forren dro på seg sitt andre gule kort for dagen med om lag 18 minutter igjen å spille, men da Kamara fikk revansjert straffemissen kvarteret før full tid var det bare ett mål om å gjøre før snuoperasjonen var komplett.

Den avgjørende scoringen kom derimot aldri.

– Er det surere å ryke på bortemål enn hvis det hadde stått 1-3 til slutt?

– Ja, det er klart det, men det var viktig for oss å bevise at vi ville dette og at vi er et godt lag. Vi er ikke noe dårligere enn dem over to kamper. Vi får noen gode svar, men nok en gang så må vi gå skuffet hjem, sier Forren.

PS! Dinamo Zagreb må gjennom play-off i Champions League-kvaliken før de eventuelt blir klare for sluttspillet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder