Klassekamerater og lærer tror Ødegaard vil lykkes i utlandet

Kan fortsette skoleløpet med nettundervisning

Gikk fra spansk til tysk i valgfag - nå kan det bli spansk igjen

HAR TRO PÅ MARTIN: Elever og lærere ved fotballinja på Drammen Videregående Skole har ikke sett så mye til Martin Ødegaard de siste ukene. Fra venstre: Daniel Olsen, lærer Stian Lund, Anetan Kanaganathan og Andreas Hoven. Foto:Trond Solberg,VG

- Skjønte ikke hvor god Martin var

DRAMMEN (VG) Martin Ødegaard (16) ser ut til å få bruk for spansken han har tatt som valgfag ved fotballinja på Drammen videregående skole.

Artikkelen er over fem år gammel

Klassekameratene som knapt har sett noe til Ødegaard etter at han begynte å reise rundt til europeiske toppklubber, tror 16-åringen vil få suksess om han skulle velge å fortsette karrieren i Real Madrid.
– Jeg tror han kommer til å lykkes i Madrid hvis han havner der. Martin er dedikert, har de rette holdningene og er veldig god fra før, sier Anetan Kanaganathan. Hvis han var i Martin Ødegaards fotballsko ville han imidlertid valgt Bayern München.

– Jeg ville valgt Real Madrid. Det er øverste hylle, melder Andreas Hoven. Han forklarer Ødegaards fremgang slik:
– Han har vært i en god klubb, i Strømsgodset, hele livet. Han har hatt en god utvikling her og så har han fått trent med dem som er eldre enn ham og brynt seg på de. Så har faren vært til stor hjelp.

Les også: Her er John Carews råd til Martin Ødegaard
Daniel Olsen mener Ødegaard burde velge en klubb hvor han er garantert den utviklingen han trenger videre for å ta nye steg.
– Det er opp til familien og han selv. De finner nok en klubb som passer han og familien.

– Hva gjør han så spesiell som fotballspiller?

– Det meste. Tankegang og teknikk. Måten han spiller på, han tenker fort, han tar de riktige valgene når han må og så er han en ekstrem god lagspiller.

– Skjønte ikke hvor god han var

Stian Lund har hatt mye å gjøre med Martin Ødegaard som juniortrener i Strømsgodset, utviklingssjef i klubben og nå som lærer på fotballinja. Han innrømmer at det gikk en god stund før han skjønte at det var noe helt spesielt med Ødegaard.

– Jeg må være såpass ærlig å si at jeg oppdaget det litt for sent. Vi forsto egentlig ikke hvor god han var. Vi var ikke gode nok, men når vi oppdaget det så vi at han var meget, meget spesiell.

– Hva er det som gjør han så spesiell og unik i den alderen?

– Alle ser jo hva han gjør på banen med ferdigheter, blikk og bevegelser. Der er han eksepsjonell. Men han har også meget gode verdier og holdninger i bunn som gjør at han ikke slurver med noe. Han gjør alt skikkelig enten han er skadet og driver forebyggende eller driver alternativ trening. Han har et fortrinn fordi han jukser ikke med noe i motsetning til andre ungdommer som kanskje velger minste motstands vei.

– Hva vil være best for ham nå?
– Det skal jeg være forsiktig med å svare på, men han har vært god til å holde fokus på det som gjør han bedre. Det er å trene hver eneste dag med god kvalitet, å få nok timer og nok berøringer. I hvilken klubb det skal skje er Hans Erik og Martin best egnet til å svare på selv, sier Lund. Han har gitt 16-åringen noen råd på veien.

Tok spansk som valgfag

– Ikke når det gjelder karrierevei, men når det gjelder å utvikle seg som fotballspiller så har jeg selvfølgelig gjort det i den perioden jeg har jobbet med ham.

– Er han god nok for hvilken som helst toppklubb?

– Ja, det er han. Han har de egenskaper som skal til for å bli aller, aller best. Han har eksepsjonelle evner når det gjelder å oppdage rom, utnytte rom og orientere seg før han får ballen. Han har også en eksepsjonell teknikk som gjør at han enkelt kan holde på ballen i trange situasjoner. Han ser bevegelser rundt seg og ser rom som spillere starter i og han kan åpne forsvar med gode, kamuflerte pasninger. Det er kanskje litt unorsk.

– Hvilken Real Madrid-stjerne vil du sammenligne han med?
– Det vet jeg ikke. Jeg synes han er så spesiell og så god fotballspiller og fin gutt at vi får håpe han kan sette en ny standard slik at neste gang du intervjuer meg så spør du om han kan ligne på Martin Ødegaard.Teamleder ved fotballinja, Jon Røgeberg, sier til VG at det ikke er noe i veien for at Ødegaard kan fortsette skoleløpet selv om han skulle havne i Madrid.

– Han kan følge det vi kaller for «sixpack» som innebærer at du tar de viktigste allmennfagene før du er 23 år. Han har allerede et tilbud fra oss hvor han tar det meste på nettet via Skype, i tillegg til at han er innom skolen av og til. Martin er så strukturert at for han kan et slikt tilbud være aktuelt fremover. I så fall må han inn av og til for å ta noen eksamener.

– Har han tatt spansk allerede hos dere?
– I førsteklasse så velger man et annet fremmedspråk, enten fransk, spansk eller tysk. Martin startet på spansk i august, men gikk over til tysk i september/oktober. Spørsmålet nå er hva han velger fremover, sier Røgeberg og gliser.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder