TILBAKE 21 ÅR ETTER: I 1994 hamret Ole Gunnar Solskjær inn mål for Clausenengen i 2. divisjon. Nå er barndomsklubben og Kristiansund Fotballklubb blitt til Kristiansund Ballklubb, og kjemper om opprykk til Tippeligaen. Fredag var det en ivrig Solskjær som ledet treningen. Her med Dan Peter Ulvestad, Sverre Økland og Andreas Hopmark. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Solskjær ga alt på feltet - skal hjelpe Kristiansund til opprykk

Talte til KBK-spillerne: - Dere er i en fantastisk posisjon. Lykke til!

KRISTIANSUND (VG) Ett år etter at han sluttet i Cardiff gir
Ole Gunnar Solskjær (42) alt han kan på treningsfeltet i hjembyen – i håp om at det skal bli opprykk til Tippeligaen.

Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Vinden fra Atlanterhavet blåser inn over Kristiansund stadion. Regnet møter oss nesten sidelengs. Ole Gunnar Solskjær bruker høy stemme for å nå frem til de opprykksjagende spillerne.

– Opp! Tilbake! Gjennom! Ja, da!

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

Les også: Solskjær får jobbtilbud «hver dag»

Opprykksfinale mot Brann neste helg

Byens mest kjente innbygger er innom på sin ukentlige økt og virker særdeles ivrig på at Kristiansund BK skal kvalifisere seg til Tippeligaen for første gang. Første steg på veien før en slags opprykksfinale hjemme mot Brann neste helg: Søndagens bortekamp mot Jerv.

– Seks kamper igjen. Seks cupfinaler. Dere er i en fantastisk posisjon. Lykke til, sa Ole Gunnar Solskjær til KBK-spillerne etter fredagens økt.

Etterpå ønsket han ikke å snakke med VGs reporter om fotballfeberen som har nådd hjembyen.

– Etter alt det du har skrevet om Jim (Solbakken), så vet du at jeg ikke snakker med deg, sa han – og siktet trolig til noen av de sakene der VG satte kritisk søkelys på fotballagentens virksomhet i fjor vinter. Det skjedde ettter at fotballmagasinet Josimar hadde laget en større reportasje der agenten ble beskyldt for å sitte på flere sider av forhandlingsbordet ved spillersalg.

Les også: Solbakken: – Jeg forstår at spørsmålene kommer

Får energi av Solskjærs treninger

– Treningene vi har her er veldig bra, men å få inn en som Ole Gunnar i treningsuken av og til er bare med på å forsterke treningshverdagen. Det gir inspirasjon, sier Øyvind Hoås.

SPRUDLET: Ole Gunnar Solskjær har ikke glemt gamle kunster, men ville ikke snakke med VG etter fredagens KBK-trening. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

– Vi merker at tilstedeværelsen til Ole Gunnar er energigivende for oss alle. En utrolig fin og lystbetont økt, der guttene sitter igjen med energi, sier trener Christian Michelsen, svært takknemlig for at Manchester United-legenden innimellom bidrar med sin kunnskap og erfaring.

Michelsen utgjorde angrepet til Clausenengen sammen med Solskjær og Jim Solbakken i 1994 – under ledelse av Ole Olsen. Siden den gang har Ole Gunnar Solskjær blitt Manchester United-legende, Solbakken har blitt en av Norges største fotballagenter, mens Michelsen er tilbake i hjembyen etter å ha spilt for Stabæk og Moss på Østlandet.

Les også: Uenighet om Solskjærs sluttavtale i Cardiff

– Vil være det største i byens historie

Nå trener han A-laget sammen med Ole Gunnar Solskjærs gamle læremester Ole OIsen. Under VGs samtale på Michelsens kontor kommer veteranen Olsen inn.

– Det er tidlig ennå. Seks runder igjen, er Ole Olsens nøkterne vurdering av status der Kristiansund i øyeblikket har bedre målforskjell enn Brann og er på direkte opprykksplass.

– Men det vil nok være det største i byens historie hvis vi klarer det, tillegger han.

– Vi omsetter for 18 millioner kroner i år. Brann har vel det femdobbelte. Men vi satser på å gi dem kamp om opprykket helt til siste serierunde, sier trener Christian Michelsen.

Ingen av de to klubbene som ble til Kristiansund Ballklubb i 2003, Clausenengen Fotballklubb og Kristiansund Fotballklubb, har vært oppe på øverste nivå i moderne tid. Kristiansund FK endte sist i den gamle hovedserien i 1950/51, men siden den gang har ingen lag i byen vært nærmere det gode selskap enn det KBK er nå.

Les også: Neppe Molde-comeback på Solskjær

Mest kjent for å utvikle enkeltspillere

– Vi har nok vært mye mer kjent for å utvikle enkeltspillere, påpeker Michelsen, og tenker på folk som Solskjær, Øivind Leonhardsen, Trond Andersen og to generasjoner Stavrum.

Mye kan være gjort hvis giganten Brann blir slått på hjemmebane neste helg.

– Det bør være mulighet for å lage et Tippeliga-lag her, men tilgangen på spillere er et problem. I Oslo, Bergen og Trondheim kryr det av gode spillere som nesten er gratis. Vi må betale dem. Men vi begynner å bli et godt fotballag. Vi blir ikke utspilt av noen. Vi burde også ha slått ut Viking i cupen, sier Ole Olsen.

– Man merker at flere og flere har meninger om fotball i byen nå. Flere og flere bryr seg. Det er herlig med engasjement, konstaterer Michelsen.

Artikkelen fortsetter under bildet

GAMLE KJENTE: I 1994 trente Ole Olsen (i midten) både Ole Gunnar Solskjær og hovedtrener Christian Michelsen. Nå er Olsen assistent i Kristiansunds trenerteam. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

VGs taxisjåfør fra flyplassen Kvernberget og inn til byen er imidlertid sindigheten selv. Svarer «njaaaa» både på spørsmålet om det er fotballfeber i Kristiansund og om det ender med opprykk senere i høst.

– Det går vel rett ned igjen om det blir opprykk, tror han.

Men når VG påpeker at byen fremstår som større og mer urban enn fotballstorebror Molde kvikner kristiansunderen til.

– Du vet, Molde er jo bare en skråning med vei gjennom. I gamle dager dager var Molde ferieplassen til rike kristiansundere.

Sikker på at Kristiansund rykker opp

Men Christian Michelsen vil helst ikke sammenligne Kristiansund med laget litt lenger sør i fylket.

– Vi liker ikke å sammenligne oss med Molde. Vi tenker på hvordan vi kan stille sterkest mulig som by, folk og klubb. Vi er stolte og har ønske om å vise oss fra vår beste side, sier 39-åringen.

Han kan ikke love et historisk opprykk i år, men er sikker på at klubben vil klare det på sikt.

– Vi kommer til å spille i Tippeligaen en gang. Det er jeg sikker på. Så får vi se om det blir i år eller senere. Vi ønsker å ta små steg hele veien. Det som er artig er at vi har posisjonert oss så bra at det blir spennende helt inn. Målet var topp seks. Men når vi er der oppe, så er vi ikke feige. Nå ønsker vi å være med helt inn. Brann skal kjenne pusten til Kristiansund hele veien inn.

– Kan det være aktuelt at Solskjær blir med i trenerteamet hvis dere rykker opp?

– Man skal aldri si aldri i fotball. Men en mann som Ole Gunnar er ettertraktet. Det er store klubber som ønsker en slik manager. Så lenge han bor hjemme er han alltid velkommen til å bidra så mye han vil, sier Christian Michelsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder