EGET FLY: Dette flyet sto klart på Rygge ved morgengry torsdag for å hente Martin Ødegaard til Madrid. Han gikk ombord blant annet sammen med pappa Hans Erik Ødegaard. Foto:Stine Løvmo Lie,VG

Presenteres i Madrid klokken 13.30: Ødegaard hentet av privatfly på Rygge

Etter måneder med spekulasjoner og dager med forhandlinger er Martin Ødegaard (16) offisielt klar for Real Madrid. Torsdag morgen ventet et privatfly på Rygge for å frakte ham til Spania.

 • Jørgen B. Hoff
 • Per Opsahl
 • Lillian Holden
 • Stine Løvmo Lie
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Ødegaards overgang ble bekreftet på Real Madrids hjemmeside onsdag kveld. I dag skal han presenteres i Madrid kl. 13.30 - rett etter at han har gjennomgått den medisinske sjekken.

Også Strømsgodset publiserte nyheten om Ødegaard ved midnatt.

Klokken 07.05 skulle privatflyet med Ødegaard lette fra en folketom flyplass på Rygge. Avgangen ble noe forsinket, men like etter klokken sju ble 16-åringen fraktet ut til flyet i følge med fire andre personer. Deriblant pappa Hans Erik Ødegaard.

Cirka klokken 07.40 tok flyet av i snøværet på Rygge, med kurs for Madrid.

Historiens første

Ved å signere for Real Madrid blir han den første nordmann i historien til å ikle seg den ikoniske helhvite drakten til det som trolig er verdens største fotballklubb, i alle betydninger av ordet.

Nå blir det spennende å se om Ødegaard blir et fullverdig medlem av førstelaget til de regjerende Champions League-mesterne på lik linje med for eksempel nykronet Ballon d'Or-vinner Cristiano Ronaldo og verdens dyreste fotballspiller Gareth Bale.

Dermed settes det sluttstrek for noe så sjeldent som en norsk overgangssaga av internasjonalt format.

Reale favoritter

Fotball-Europas mest ettertraktede tenåring var inne i sitt andre og siste kontraktsår med Strømsgodset, som har vært passiv tilskuer til at Martin Ødegaard og faren Hans Erik har reist Europa rundt siden sesongslutt og latt kremen av kontinentale toppklubber selge seg inn hos dem, og ikke omvendt.

Nå står supertungvektere som Bayern München, Barcelona, Liverpool, Arsenal og Manchester-duoen City og United forsmådde tilbake.

Da et privatfly landet på Rygge forrige tirsdag for å ta far tilbake til Madrid for tredje gang, og sønn for andre gang i løpet av de siste ukene, fikk omverdenen den tydeligste indikasjonen hittil på at en Ødegaards avgjørelse rundt egen fotballfremtid nærmet seg.

Artikkelen fortsetter under bildet

VIP-BEHANDLING: Real Madrid rullet ut den røde løperen for Martin Ødegaard. Forrige onsdag var han til stede som klubbens gjest i cupkampen borte mot byrival Atlético. Her forsøker han å snike seg umerket forbi det ventende pressekorpset - uten hell. Foto:Cornelius Poppe,NTB scanpix

Da han ble fotografert på VIP-tribunen på Atléticos hjemmebane Vicente Calderón i forbindelse med Madrid-derbyet i den spanske cupen, tok velinformerte sportsjournalister det til inntekt for at overgangen mer eller mindre var i boks.

LES OGSÅ:Derfor vil Ødegaard til Real Madrid være tidenes mest spektakulære

Ronaldo-ros

Dagen etter hadde Ødegaard sin første treningsøkt med sine fremtidige lagkamerater bak lukkede porter på klubbens supermoderne treningsanlegg Valdebebas, som også kan bli pappa Hans Eriks nye arbeidsplass. Det gjorde såpass stort inntrykk på blaserte verdensstjerner at selveste Cristiano Ronaldo spådde ham en lysende karriere i forkant av mandagens FIFA-galla i Zürich – for øvrig samme dag som Ødegaard stilte til årets første fellestrening med Strømsgodset i LSK-hallen.

KONTRASTER: Samme dag som hans nye lagkamerat Cristiano Ronaldo ble kåret til årets spiller i verden under den glamorøse FIFA-gallaen i Zürich, måtte Martin Ødegaard svare på spørsmål i etterkant av årets første Strømsgodset-trening i LSK-hallen. Foto:Håkon Mosvold Larsen,NTB scanpix

Dermed sluttet portugiseren seg til en lang rekke fotballpersonligheter som tidligere har lovprist den norske tenåringen. siden seniordebuten for Strømsgodset på Marienlyst mot Aalesund 13. april i fjor.

– I mine øyne kan han bli best i verden. sa gamletrener Ronny Deila uten å nøle til VG den gangen.

Den nåværende Celtic-sjefen hadde likevel neppe sett for seg at Ødegaard bare var ni måneder unna å ende i A-stallen til verdens kanskje for tiden beste fotballklubb.

Aldersrekorder

Men så har det også skjedd mye i mellomtiden siden Martin (den gang 15) ble den yngste noensinne til å få spilletid i norsk toppfotball.

16. mai ble han tidenes yngste målscorer i øverste divisjon da han fra distanse hamret inn Strømsgodsets 4–0 mål mot Sarpsborg i en festforestilling på fotballens festdag.

Artikkelen fortsetter under bildet

NY LEKEGRIND, NYE LEKEKAMERATER: Spill i fotballkatedralen Santiago Bernabéu med verdensstjerner som Cristiano Ronaldo og James Rodriguez som lagkamerater blir Martin Ødegaards nye hverdag. Foto:Juan Medina,Reuters

I august ga landslagssjef Per-Mathias Høgmo etter for opinionen og tok ham ut på ligalandslaget som møtte De forente arabiske emirater i Stavanger. Da han fikk sjansen fra start i en alder av 15 år og 253 dager, slo han Tormod Kjellsens 104 år gamle landslagsrekord med 98 dager.

Med innhoppet mot Bulgaria seks uker senere, ble han også tidenes yngste debutant i en EM-kvalifiseringskamp, uansett europeisk nasjon.

Vel så gjevt er det at han også har over ett år på seg på å slå Real Madrids debutantrekord. Den tilhører Alberto Rivera som var 17 år og 114 dager da han fikk sjansen mot Celta Vigo 10. juni 1995.

LES OGSÅ:VG-ekspert: – Ajax ville vært det beste valget

Gjennombruddsmann

GJENNOMBRUDDSMANN: Martin Ødegaard hadde et 2014 så spektakulært at han ble kåret til årets gjennombrudd under Idrettsgallaen. Foto:Terje Bendiksby,NTB scanpix

Det var ikke bare hans unge alder som var imponerende ved Ødegaards 2014-sesong. Også opptredenen på og utenfor banen var gjennomgående imponerende, og ble belønnet med prisen for årets gjennombrudd under Idrettsgallaen på Hamar sist helg.

Han var også i posisjon til å vinne utmerkelsen som årets spiller på VG-børsen etter blant annet fem mål og åtte målgivende på 23 kamper i Godset-trøya, men en svak kamp i siste serierunde borte mot Rosenborg innebar at Odds Jone Samuelsen gikk til topps til slutt.

Det har imidlertid ikke skremt bort Real Madrid fra å forsøke å gjøre Martin fra Drammen til en fremtidig «galáctico».

PS! Martin Ødegaard er den første nordmannen, men den femte skandinaven som går til Real Madrid. Den danske trioen Thomas Gravesen, Michael Laudrup og Henning Jensen og svenske Agne Simonsson har gått opp løypa før ham. Les mer om Real Madrid spillerne fra norden i VG+ (krever abonnement).

Les også

 1. Marca: Ødegaard presenteres i morgen

  MADRID/OSLO (VG) Ifølge den spanske avisen Marca skal Martin Ødegaard (16) vises fram for supporterne på Santiago…
 2. Disse skal gjøre Ødegaard til toppspiller

  MADRID/RYGGE (VG) Klokken 19.35 torsdag kveld landet Martin Ødegaard (16) i Norge.
 3. Real-sjef: – Ødegaard er en gutt med talent

  MADRID/OSLO (VG) Først hentet han Martin Ødegaard (16) til Madrid. Så lot han nordmannen trene med førstelaget.
 4. Ronaldo spår stor fremtid for Ødegaard

  Før kveldens Gullballen-galla tok Cristiano Ronaldo (29) tid til å komme med mange komplimenter til 16-åringen.
 5. Rørende avskjedshyllest for pappa Ødegaard i Mjøndalen

  En forlegen Hans Erik Ødegaard (41) ble møtt med en rørende avskjedshyllest fra trenere og spillere i Mjøndalen i går.
 6. VGs fotballkommentator rangerer norske overganger: Derfor vil Ødegaard til Real Madrid være tidenes mest spektakulære

  Hvis Martin Ødegaard (16) blir Real Madrid-spiller, vil overgangen være uten sidestykke i norsk fotballhistorie.
 7. Sponsorekspert om Ødegaard : - Northug og Johaug blir bare blåbær

  Sponsorene kommer til å kaste seg over Martin Ødegaard nå som 16-åringen blir solgt til Real Madrid.
 8. Ødegaard knuser Real Madrids alderssnitt

  Martin Ødegaard (16) er på vei inn i stall der ingen fikk spilletid på A-laget før de var 18 og flertallet debuterer…
 9. Her velter Real Madrid-stjernene seg i luksus

  LA FINCA (VG) Har du 35 millioner kroner til overs? Da kan du flytte inn i nabolaget til verdens mest kjente…
 10. Hevder Ødegaard signerer i løpet av få dager

  Ifølge den spanske storavisen Marca, signerer Martin Ødegaard (16) for Real Madrid i løpet av de neste dagene.
 11. Norsk professor jobbet med Real Madrid i flere år: Mener Ødegaard bør ta 200 kilo i knebøy

  Martin Ødegaard (16) bør løfte 200 kilo i knebøy og ha 70 milliliter i oksygenopptak for å komme opp på samme fysiske…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder