Europa-muligheter ødelagt i 2012, 2014 og 2015 etter 11-metersmisser

Hadde vært sikret 50 millioner kroner med seier mot Zagreb

... OG BALLEN STEG: Ola Kamara kunne gitt Molde ledelsen 1-0 etter bare åtte minutter, men feide straffesparket sitt høyt over mål. Oslo-gutten scoret senere 3-3 for Molde, som ikke var nok til å sikre avansement i Europa tirsdag kveld. Foto:Svein Ove Ekornesvåg,NTB scanpix

Rekdal om Moldes straffebrølere: – Helt sykt

MOLDE (VG) Ifølge straffekongen Kjetil Rekdal (46) er statistikken at nesten ni av ti straffer blir mål. Men ikke i Molde når de spiller i Europa.

Artikkelen er over fire år gammel

Tirsdag kveld sendte Ola Kamara sin 11-meterball høyt oppe på tribunen (på stillingen 0-0), mens Harmeet Singh plasserte sitt forsøk i perfekt keeperhøyde for Dinamo-keeper Eduardo.

Det kunne vært 2-3-reduseringen rett før pause for Molde, som i stedet måtte gå til hvilen med 1-3.

De to straffemissene i Champions League-kvalifiseringen ble dermed avgjørende med 3-3 på Aker stadion og 4-4 sammenlagt. Det sender kroatene videre på bortemål – minste mulige tapsmargin.

– Det blir vanskelig å vinne da, reagerer Rekdal, som ikke så Molde-kampen, når han hører om kampforløpet på Aker stadion.

Seks straffer – ett mål

Molde og straffer i Europa-sammenheng har generelt vært en dårlig kombinasjon de siste årene. Da klubben i 2012, som tirsdag, var i Champions Leagues tredje kvalifiseringsrunde (av fire) kunne Magne Hoseth kunne sendt Molde videre. Men veteranen misset da han tok ansvaret fra 11 meter mot Basel i returkampen.

Og da klubben spilte for Europa League-plass i fjor, bommet både Vegard Forren og Mohamed Elyounoussi på hvert sitt forsøk mot ukrainske Zarja.

Mens Forren ble utvist, scoret samme Elyounoussi scoret på Moldes tredje straffesparkforsøk mot Dinamo Zagreb tirsdag kveld, Men før ham fortsatte Ola Kamara og Harmeet Singh Moldes Europa-tradisjon med å skyte som engelskmenn i straffekonk.

Det kan ha kostet klubben rundt 50 millioner kroner – som Molde hadde vært sikret med seier i kveld. Det røk trolig også litt summer da Hoseth bommet i Sveits for tre år siden. En forbannelse?

– Ja, ellers må Molde skaffe seg en god straffeskytter som kan score, melder Kjetil Rekdal – og fleiper med at han selv er for gammel...

– Det er helt sykt, egentlig. Snittet er omtrent at 8,5-9 straffer av 10 går i mål. Så det er helt vilt. Også har du tidspunktene i dag. Først bommer de på stillingen 0-0, og så på 1-3, som ville gitt de noe helt annet å gå til pause med, beskriver Rekdal til VG.

Vil ha Molde til Europa

Vålerenga-treneren presiserer at han helst hadde sett at gamleklubben og konkurrenten Molde hadde kvalifisert seg for Champions League.

– Selvfølgelig. Jeg hadde et håp om Champions League, og hadde de klart det i dag hadde de uansett sikret Europa League, sier Rekdal.

Han mener at det var uproblematisk at Ola Kamara tok straffe selv etter å ha blitt felt – en debatt som gjerne dukker opp når straffen misbrukes.

– Det har jeg aldri vært opptatt av. Det er bare en myte som blir pratet om, fastslår Kjetil Rekdal – fast straffeskytter på A-landslaget (én bom) på 1990-tallet.

Molde-trener Tor Ole Skullerud innrømmer at tankene gikk tilbake til fjorårets straffeblemmer etter kampen mot Dinamo Zagreb.

– Jeg tenker at vi brant to straffer i den avgjørende kampen i Europa i fjor også. Så jeg ser at vi blir veldig hardt straffet når vi ikke scorer de målene vi trenger, selvsagt, sier Skullerud.

– Har dere trent noe særlig på straffer?

– De står og skyter straffespark i ny og ne spillerne. Vi driver ikke å legger opp så mye opp til det, men vi har jo straffeskyttere som vanligvis setter ballene i mål, sier Molde-treneren.

PS! Da Molde tok seg til Champions League-gruppespillet i 1999, satte den gamle storscoreren Andreas Lund inn den avgjørende scoringen på straffespark. Men det er altså 16 år siden.

GAMMEL UVANE VOND Å VENDE: Her bommer Magne Hoseth på straffespark for Molde da de var i Champions League-kvalifisering mot sveitsiske Basel i 2012. Foto:Michael Buholzer,Reuters

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder