LATTERLIG GOD: Andrej Arsjavin lekte med hele kroppen under Russlands trening i går. Foto: Bjørn Delebekk

- Arsjavin er sjokkerende god

BASEL/AMSTETTEN (VG) Da Erik Hagen kom til Zenit, trodde han at den pinglete «guttungen» var en junior som bare hadde fått lov til å trene med A-stallen.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Da lagkapteinen Vladislav Radimov i en av de første treningskampene våren «klappet til» «junioren», var Panzer enda sikrere på at han hadde rett.

Men så viste det seg at Andrej Arsjavin var den store stjernen i Zenit St. Petersburg. Og etter hvert i russisk fotball.

- Jeg har sagt lenge at han tilhører europatoppen. Derfor reagerte jeg da Bengt Eriksen før Sverige-matchen fastslo at Arsjavin ikke var «Zlatan-god», sier Erik Hagen, som har vært lagkamerat med Arsjavin i tre sesonger.

VG Nett LIVE!Følg Nederland-Russland live fra klokken 20.45

- Når en ser på livsstilen og kroppen, er Arsjavin sjokkerende god. Kvikk og sterk. Ballen sitter klistret, samtidig som han har en vanvittig god fotballforståelse.

Uten at Hagen vil utdype livsstilen, så er det et faktum at nordmannen ble kaptein i Zenit St. Petersburg nettopp derfor. Det var like etter at han ble valgt til kaptein våren 2007 at Arsjavin og et par andre Zenit-stjerner var på byen og møtte et utvalg av St. Petersburg-skjønnheter - mens de skulle ha vært samlet med laget.

Motedesigner

Ikke desto mindre: Arsjavin er gift med sin Julia, og sammen har de Artjom og i vår kom også Alina til verden - omtrent samtidig som Erik og hans Birgitte også fikk ei jente.

- Jeg vet egentlig ikke om Arsjavin hadde blitt noe bedre om han hadde levd «vanlig». Derimot har han mye å hente på mentalitet. En litt dårlig stadion borte i Sibir er ikke noe for han...

Les også:- Liker best når vi er offensive

Hjemme i St. Petersburg er han og Julia faste gjester på den røde løperen når det er store begivenheter på gang. Arsjavin er faktisk utdannet motedesigner - og på hjemmesiden sin forklarer han hvorfor han tok den utdanningen:

- Der var jo alle de pene damene!

Takket være denne uttalelsen er han nok «unnskyldt» for ha en så feminin utdanning - i macho-Russland.

Tjener 40 millioner i året

Det hjelper jo også at han er Russlands største fotballstjerne og den beste spilleren i den russiske ligaen. Nå skal visstnok Arsène Wenger og Arsenal være villig til å legge store penger på bordet for å sikre seg ballsjongløren. Men er det nok mot verdens største gasskonsern, Gazprom? Og president Dmitrij Medvedev og statsminister Vladimir Putin?

Russland anno 2008 vasser i penger. Og Gazprom-bingen er aller fullest med rubler. Medvedev og Putin er begge Zenit-tilhengere, og nå skal Gazprom bygge ny stadion til klubben. For hvert eneste år får Arsjavin en bedre kontrakt. Trolig tjener han nå rundt 40 millioner kroner.

Men Arsjavin er naturlig nok nå mest opptatt av det som skal skje i kveld:

- Nederland er det aller beste laget i dette mesterskapet. Selvfølgelig hadde det vært bedre om vi hadde møtt en annen motstander i kvartfinalen, men det er ingen grunn til å filosofere noe mer over det. Vi må bare gå på banen og kjempe som vi gjorde mot Sverige, sier Andrej Arsjavin til sin egen hjemmeside.

- Jeg tror det er slutt for Russland nå. Det handler først og fremst om manglende rutine, sier Erik Hagen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder