FOOTBALL LEAKS-BAKMANN: Rui Pinto, her under en rettslig høring i Budapest i mars, sitter nå fengslet i Portugal i påvente av at rettssaken mot ham skal starte. Foto: FERENC ISZA / AFP

Mannen bak Football Leaks: – Fotballen er umulig å røre

Rui Pinto (31) er frustrert over manglende handlekraft i etterkant av avsløringene rundt dokumentlekkasjen Football Leaks.

Portugiseren sitter fengslet i hjemlandet, i påvente av at rettssaken mot ham skal starte en gang til neste år.

Siktelsen omhandler 147 påståtte kriminelle forhold. Det aller meste er relatert til Football Leaks. Mens noen kaller Rui Pinto for en varsler, velger andre å karakterisere ham som en hacker.

– Kampen er langt fra over. Akkurat nå handler livet mitt mindre om fotball enn om ubalansen i det portugisiske politiske og juridiske systemet, som beskytter kriminalitet, sier Pinto.

Denne uken gjorde han sitt første intervju siden han ble fengslet i mars. Intervjuet ble gjort med tyske Spiegel, som har delt det videre med partnerne i European Investigative Collaborations (EIC), herunder VG.

Han er frustrert siden mange av dokumentene fra Football Leaks har avslørt lyskye forretninger. Likevel har de involvert i hjemlandet Portugal gått fullstendig fri.

les også

Ødegaard-overgangen: Omstridt skattegrep kan ha kostet Real Madrid millioner

Over 1000 saker i en lang rekke europeiske land har likevel resultert i flere domfellelser for skattesvindel, vist hvordan en agent som Mino Raiola tjente nesten en halv milliard kroner på én overgang, hvordan store klubber sikrer seg rettighetene til mindreårige spillere i strid med regelverket, og hvordan de største klubbene i Europa har hatt planer om å danne sin egen superliga.

For å nevne noe.

Det er historier som dette som Rui Pinto viser til når han skal vurdere om arbeidet med Football Leaks har vært verdt det, og når han skal rettferdiggjøre sine egne handlinger:

– Det har vært noen resultater. Det har blant annet vært skattesakene mot fotballsuperstjerner som Jose Mourinho, Radamel Falcao og Angel di Maria. Cristiano Ronaldo ble dømt for skattesvindel. I Spania er det en sak mot Doyen og Nelio Lucas. Det er etterforskning i Belgia og Frankrike, sier Pinto.

– Man må være tålmodig før man vurderer om alt var verdt det, tilføyer han.

les også

Eva Joly: – Hva gjør Portugal for å bekjempe korrupsjon i fotballen?

– Tror du fotballklubbene holder en lav profil og venter på at Football Leaks-stormen legger seg?

– Så lenge lagene deres vinner, er nok folk likegyldige til alt annet, selv om de er kjent med ulike forseelser, forbrytelser og mangler. Jeg kan ikke kjempe mot det. Fotballen er umulig å røre. Og myndighetene beskytter sektoren, bare fordi den er omgitt med så stor offentlig interesse, mener Pinto.

– Portugisiske myndigheter har ingen interesse av å samarbeide med deg?

– Påtalemyndighetene fortalte meg at det eneste samarbeidet hun forventer av meg, er en inkriminering av meg selv. De ønsker ikke å benytte seg av dataene som jeg har samlet inn, og som inneholder masse bevis for forbrytelser begått av mektige mennesker i fotballverden. Jeg avslørte lyssky forretninger i offentlighetens interesse. Men den eneste som blir rettsforfulgt, er meg selv. Varsleren, sier Pinto.

les også

Interne e-poster: Slik fikk pappa Ødegaard avtalen til 30 mill.

– Du har alltid fortalt oss at du ikke er en hacker. Men nå får du det til å høres ut som om du likevel innrømmer hacking?

– Jeg aksepterer fullt ut at noen av handlingene mine kan betraktes som ulovlige ut fra portugisisk lov. Det skal jeg nok fortelle om. Og jeg fastholder at mange ting ikke ble gjort ulovlig. Jeg betrakter ikke meg selv som en hacker.

– Du insisterte også på at du ikke handlet alene. Men siden arrestasjonen din, har vi ikke hørt noe fra Football Leaks. Hva skjedde med partnerne dine?

– Man må være tålmodig. Det er riktig at jeg var prosjektets ansikt, men vi får se hva som skjer i den nærmeste fremtid, sier Rui Pinto.

Onsdag denne uken tilbragte han noen timer i retten. Advokatene hans argumenterte for at de fleste siktelsene mot ham må frafalles. Først på nyåret vil en dommer avgjøre dette. Deretter venter den endelige rettssaken mot portugiseren, som fortsatt insisterer på at han elsker selve spillet fotball:

– Ja, selvfølgelig. Det er verdens beste spill. Jeg forakter bare de lyssky forretningene rundt fotballen, sier Pinto.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder