IRRITERT: Viking-trener Bjarne Berntsen likte dårlig at lokalavisen publiserte lagoppstillingen over et døgn før kampen mot Molde. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Fyrer mot lokalaviser etter tapet mot serielederen: – Respektløst

STAVANGER (VG) Søndag stilte Viking i en uvanlig 3–5–2-formasjon. Det var Molde klar over lenge før avspark, takket være lokalavisene i Stavanger.

«Bjarne Berntsen tar grep: Legger om formasjonen mot Molde», kunne Stavanger Aftenblad meddele dagen før kampen mot serielederen.

Det får Viking-treneren til å reagere.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

– Det er respektløst. Vi har en avtale med lokalavisene om å ha full åpenhet på treningene, mot at de ikke skriver lag og formasjon. Da holder man det, sier Berntsen til VG etter kampslutt.

Før kampen mot Molde skrev dog både Stavanger Aftenblad og Rogalands Avis at Viking ville starte uten spisser, med vingbacker, og med en ekstra midtstopper.

Det endte med 0–2-tap. Moldes Magnus Wolff Eikrem innrømmer at de brukte lekkasjene fra lokalavisene i forberedelsene.

– Ja, vi leste det i lokalavisen. Det er klart, det er ikke noe kjekt for dem at det kommer ut, om de skulle sjokkere oss med den formasjonen, sier 28-åringen, som scoret det andre målet søndag kveld.

Kampen holdt dog på å vippe Viking sin vei, men en utrolig redning på strek fra Kristoffer Haugen stoppet skuddet fra Yldren Ibrahimaj:

– Et ansvar til leserne

Sportsleder i Stavanger Aftenblad, Stig Nilssen, forstår kritikken fra Berntsen, men mener også at det var informasjon leserne deres fortjente å vite om.

– Vi har et ansvar til leserne våre om å informere om ting som skjer i Viking, og dette er jo en formasjon som ikke har blitt brukt på evigheter, med spillere i nye roller. Det synes vi var interessant, og vi ville fortelle det til våre lesere, sier han.

Pål Karstensen i Rogalands Avis sier de ikke publiserte hele lagoppstillingen, og mener de holdt avtalen med Viking.

– I henhold til avtalen vi har med Viking valgte vi ikke å publisere hele laget. Det at Viking vurderte å endre formasjon, og bruke Jostein Ekeland i en uvant posisjon var et godt nyhetspoeng, som både Ekeland selv og Bjarne Berntsen snakket uoppfordret om. Av den grunn mener jeg at vi har holdt oss innenfor den avtalen vi har med Viking, sier han.

Det er ikke Viking-treneren enig i.

– De bare bortforklarer seg, svarer Berntsen.

– Har vi en avtale, så har vi en avtale. De kan ikke bare ombestemme seg. Alternativet blir å stenge treninger med det taktiske, men jeg håper vi slipper det, fortsetter han.

PÅ BENKEN: Tommy Høiland fikk ikke starte mot gamle lagkamerater. Det var Molde-leiren fullt klar over. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

– Alltid godt å vite hvordan motstanderen stiller

Molde-trener Erling Moe svarte på formasjonsendringen til Viking med å benke to av sine viktigste spillere, men så fort de kom på banen var seieren i boks.

Han forstår kollegaens frustrasjon godt.

– Ja, det gjør jeg. Det er aldri artig for en trener når planene dine siver ut sånn at motstanderen kan forberede seg på det. Og det hadde jo vi gjort, sier han.

– Hvor mye dro dere nytte av det?

– Det er jo vanskelig å si da, men det er alltid godt å gå på det siste spillermøtet før kampen og vite hvordan motstanderen stiller, og gå gjennom hvordan vi skal løse det.

TOMMEL OPP: Molde-trener Erling Moe innrømmer at de dro nytte av Stavanger-avisenes artikler. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde24165354233153
2Bodø/Glimt24146454342048
3Odd24136538281045
4Rosenborg2411763729840
5Viking2410774133837
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder