GIR TILBAKE: Suksessen til Erling Braut Haaland kan bety litt for Oljefondet også. Her jubler han for scoring nummer to mot Union Berlin lørdag. Foto: Martin Meissner / AP

Haaland gjør Norge «rikere»: – Ser ut til å være en diamant

Aksjekursen til Borussia Dortmund har steget 3,27 prosent siden Erling Braut Haaland signerte for den tyske klubben 29. desember. Dermed drypper det etter alt å dømme Haaland-millioner på Norge også.

 • Jostein Overvik
 • Ole Martin Skaug

Oljefondet eide ved utgangen av 2018 1,04 prosent av Borussia Dortmund – en beholdning på 75 millioner kroner. Kursoppgangen på 3,27 prosent tilsvarer 2,76 millioner kroner med nåværende kurs, dersom Oljefondet fortsatt har en aksjepost i Borussia Dortmund med samme eierandel. Det oppgis bare en gang i året.

– Det kan jo være logisk at oppgangen har med Erling Braut Haaland å gjøre. Han ser ut til å være en diamant. Det trenger du ikke å være økonom eller forsker for å se, sier Harry Arne Solberg – økonomiprofessor ved NTNU.

les også

Haaland tar jafs på gjev liste: – Erling er et fenomen

ØKONOMIPROFESSOR: Harry Arne Solberg, her fra et intervju med VG i 2014. Foto: Geir Otto Johansen

Haaland har sjokkstartet med syv mål på bare 136 minutters spill i Bundesliga. Aldri før har en spiller scoret syv på sine tre første kamper siden den tyske toppserien ble etablert i 1963.

Aksjekursen til Borussia Dortmund har vært stigende, men har variert en del i det nye fotballåret som har startet med tre strake seire og 15 scoringer i Bundesliga. Verdien «peaket» med en økning på 9,25 prosent mellom Haalands første kamp (3 mål) og andre kamp (2 mål) for klubben.

Borussia Dortmund-aksjen er notert på den tyske børsen i Frankfurt, som den siste tiden har blitt tynget av frykten for coronaviruset.

Solberg har forståelse for at Oljefondet har satset 75 millioner kroner i klubben.

– Det er en stor klubb selvsagt, men ikke blant de aller største i Europa. Borussia Dortmund er en selgende klubb når det gjelder spillere og det er grunn til å tro at den vil tjene penger på Haaland også. Jeg tror ikke han blir der mer i halvannen sesong før han går videre til Real Madrid, Barcelona, Juventus, Liverpool eller en av de andre store klubbene i Premier League, sier Solberg – som har sport som et av sine spesialområder.

OPPTUR: Utviklingen i Borussia Dortmund-aksjen siden Erling Braut Haaland kom til klubben 29. desember. Foto: Infront

Han legger til at han selv neppe ville ha kjøpt aksjer i spanske eller italienske klubber. Men mener at Tyskland og Borussia Dortmund har større troverdighet i forhold til å levere gode økonomiske resultater.

les også

NFF tar Haaland-grep før Serbia-kampen

Solberg trekker frem at klubbene i Tyskland ikke kan selge ut mer enn 49 prosent av aksjene og at TV-inntektene er en mindre del av totalregnskapet.

– I tillegg så drives nok klubbene i Bundesliga fortsatt mer etter prinsippet om «ordnung muss sein», poengterer økonomiprofessoren.

Borussia Dortmund har Europas største publikum. 81.365 tilskuere så sist lørdag Erling Braut Haaland debutere i Bundesliga fra start med to scoringer mot Union Berlin.

Men det er selvsagt ikke ensbetydende med at den tyske klubben omsetter for mest penger i Europa.

Sjekk hvorfor Haland er så god:

Ifølge Deloitte Money League for 2019 omsatte Dortmund for 317,2 millioner euro – 3,2 milliarder kroner. Det er mindre enn halvparten av topptrioen Real Madrid, Barcelona og Manchester United – og plasserer Haalands klubb på 12. plass i Europa.

– Borussia Dortmund har et større publikum enn Manchester United, men har langt fra de samme inntektene fra tilskuerne. Billettprisene er mye lavere i Tyskland, minner Harry Arne Solberg om.

Mer om

 1. Borussia Dortmund
 2. Erling Braut Haaland
 3. Oljefondet
 4. Tysk fotball

Flere artikler

 1. Braut Haaland-bilde får nettet til å koke

 2. Haaland mener Ronaldo er et prakteksempel

 3. Kilder til VG: Forklaringen bak Haaland-bildet som gikk verden rundt

 4. Sportsmagasin: Slik vant Borussia Dortmund kampen om Braut Haaland

 5. Dortmund-sjefen avslører: Haaland-forhandlinger på julaften

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder