TANGA FOR TO: Røa-jentene vant cupfinalen og veddemålet mot treneren. På bildet som Geir Nordby holder opp på treningsfeltet løper de æresrunde på Ullevaal med treneren i rosa tangatruse. Det er 16 år siden nå. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

Huskes fortsatt for tanga-sjokket i cupfinalen

RØA (VG) Fortsatt blir han minnet på det elleville stuntet på Ullevaal stadion i rosa tanga etter cuptriumfen i 2004. Men få vet at Geir Nordby (51) skulle ri hvit hest inne på Bislett etter seieren i cupfinalen fire år etterpå.

 • Bjørn Arne Johannessen
 • Bjørn S. Delebekk (foto)

Ikke nok med det. Den fargerike og meritterte treneren for toppserielaget til Røa iførte seg svømmebriller og neseklype i protest mot at en uværskamp mot Klepp på Jæren i det hele tatt ble spilt for ni år siden.

Men hva får en familiefar til å løpe naken, bare iført en tangatruse og fotballstrømper over banen på Ullevaal som blodfersk cupmester. Veddemål ... selvsagt. Nordby medgir at han veddet mot Røa-jentene i den tro at bare å komme til cupfinalen – den gangen – var ren utopi.

GEIRS LILLE TANGA: Geir Nordby i fri dressur på Ullevaal stadion etter kvinnefinalen for 16 år siden. Foto: Bjørn S. Delebekk

– Egentlig hadde jeg tenkt å løpe naken, men da ville jeg blitt satt i fengsel. Så da ble det truse. Jeg tenkte ikke mer over det, men det gjorde jentene. Det gikk kaldt nedover ryggen på meg da vi var klare for finalen. Jeg gikk til innkjøp av en hvit tanga, farget den med sprittusj, og jeg glemmer aldri hvordan den irriterte meg nedentil gjennom hele kampen, sier Nordby.

Sjefen for vaktstyrken på landslagsarenaen visste om veddemålet. Hvis ikke tror Nordby hadde blitt lagt i bakken lenge før han nådde jentene i nesten bare nettoen på æresrunden etter 2–1 over Asker.

– Jeg husker det som om det var i går. Min kone (Kathrine) som sto på sidelinjen var absolutt ikke stolt av meg. Men det overrasker meg faktisk hvor mange som fortsatt husker det jeg gjorde. Også yngre folk som kan si: «Jøss, er det du som løp i tangaen..!», sier Nordby.

les også

VG tipper Toppserien: RBK-medalje på første forsøk

Pluss content

Fire år etter er det ny cupfinale. Nytt veddemål. Og NM-gull. Denne gangen med 3–1 over Team Strømmen. Utenfor Bislett venter en oppsalet elegant hvit hest. Nordby gjør seg klar til å ri inn akkurat som den berømte generalen Georgij Zjukov – leder av Den røde armé – gjorde under seiersparaden i Moskva etter andre verdenskrig.

– Hesten var klar, men helt tilfeldig kom det en representant fra NFF, som fikk stoppet det. Planen var at den skulle galoppere inn på banen med meg i sadelen. Altså, jeg tror det var bra at det ikke det skjedde. Fordi jeg ikke kan ri, er redd hester, og forferdelig allergisk, sier Nordby.

les også

VIF-Celin (18) vil bli verdens beste

Det er flere historier. Til å le seg skakk i hjel av. Men vi lar dem ligge. Geir Nordby understreker at det handler om humor, fordi han synes det er alvor nok i toppidretten, og ber om å bli trodd på at han ikke mister nattesøvnen fordi laget hans står uten poeng etter fire serierunder.

Lørdag leder Nordby sitt kjære Røa fra Oslo vest – hvor han har vært trener siden 1997 – i kamp nummer 600. Motstander er Kolbotn. Nesten 60 prosent av matchene har endt med seier. Fem seriemesterskap, fem cupmesterskap, to ganger «The Double» – og kvartfinale i Champions League.

– Jeg håper jentene gir det lille ekstra som skal til for vinne. Det hadde vært en flott gave, sier Nordby, om jubileumskampen.

Men «pokalfesten» som varte fra 2004 til 2012 i definitivt over. Røa ligger sist på tabellen. Det blir en kamp for å overleve i Toppserien.

– Resultatene gjenspeiler tiden jeg har hatt i Røa. Det har vært svært mange oppturer, men så har det vært noen nedturer, og egentlig er det slik det skal være. Du må ned for å komme deg enda høyere enn der du var, sier Nordby.

KAFFE & KAKER: Geir Nordby presenterer Fredrik Sæland (t.v.) som sin «høyre hånd», men når han ser at trenerassistenten skjenker kaffe med venstre utbryter han: «Ja, min høyre hånd. Men du er kanskje keivhendt, Fredrik». Foto: BJØRN S. DELEBEKK

Men kanskje aller mest imponerende; han er aldri blitt truet med sparken. Nordby er kvinnefotballens svar på Nils Arne Eggen. Akkurat som RBK-legenden holder han på så lenge han selv vil, virker det som.

les også

Isabell Herlovsen tilbake til Vålerenga: – Tiden leger alle sår

Bare én gang har han vurdert å gi seg. Det var da han ble tilbudt jobben som landslagstrener for det nigerianske kvinnelandslaget.

– Jeg er faktisk mer motivert for å stå på nå enn etter den første epoken. Spesielt etter at vi nesten ikke klarte å stille lag foran 2012-sesongen. Vi skal ut av mørket, sier Geir Nordby.

Mer om

 1. Toppserien
 2. Røa IL
 3. Kolbotn IL
 4. Lillestrøm SK

Flere artikler

 1. Landslagstrener Rogns private drama: Utøverne kjempet om VM-gull – kona kjemper for livet

 2. LSK svakest foran mål i Obos-ligaen: – Jeg hater unnskyldninger

 3. Endelig vant Lillestrøm igjen – nå kreves mestertakter for opprykk

 4. Pluss content

  Karen Espelund: – Du må stå for noe hvis du vil bli husket

 5. Pluss content

  Fra storklubb til kloakkfirma – fotballspilleres overraskende valg

Fra andre aviser

 1. Tviler nytt veddemål: – Bildene ligger på nettet, dessverre. Den hendelsen vil følge meg til graven.

  Aftenposten
 2. «Alle» i Sørlandets sykkelmiljø kjenner Geir (53). Nå hylles han av Hushovd og Lauritzen.

  Aftenposten
 3. I 1987 møtte to fotballinteresserte ungdommer hverandre på bussen. 33 år senere oppfylte bestekameratene sin felles drøm.

  Aftenposten
 4. Norges beste fotball bygger på en 20 år gammel formel fra Breistein

  Aftenposten
 5. Politikere og debattanter på erotisk veggmaleri

  Fædrelandsvennen
 6. 11 trenere på 30 år: Disse har måttet gå i Brann

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder