TUNG KVELD: Torgeir Bjarmann, Ivar Hoff og Ståle Solbakken er alle sentrale figurer i Lillestrøm-historien. Foto: NTB SCANPIX og VG

LSK-veteraner i sjokk: – Det sykeste jeg har sett

(Lillestrøm – Start 4-3, 5–5 sammenlagt) Én omtaler seg som aggressiv, en annen er i sjokk, en tredje orker ikke å snakke, en fjerde kaller det uvirkelig og femtemann tenker mest på alle som har bygd opp Lillestrøm Sportsklubb.

Sentrale LSK-skikkelser er i sjokk etter det brutale nedrykket, der 4–0-ledelsen over Start ble til 4–3, og med 5–5 sammenlagt rykket LSK ned på bortemålsregelen.

– Jeg var 26 år da Lillestrøm rykket opp i 74. Hadde noen sagt til meg den gangen at vi skulle spille i toppserien til jeg var 71, ville jeg bare ledd, sier Ivar Hoff til VG. Han var en markant leder på 70-tallet, styremedlem fra 1987 til 1991 og trener fra 1991 til 1993.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

Les også: LSK rykket ned etter kvalikdrama

– Man lukker en bok som har vært åpen i 45 år. Det har vært opp- og nedturer. Vi har satt et preg på norsk fotball, og kan være stolte av det, sier Hoff. Siden den første sesongen oppe i 1975 har LSK tatt fire serie- og seks cupmesterskap. Klubben har også fire tapte cupfinaler, syv seriesølv og tre -bronse.

– Er du sikker på at LSK kommer tilbake igjen?

– Nei, det er jeg ikke. Nå handler det om ressurser og kompetanse og spillerlogistikk.

– Kom det noen tårer da det var over?

– Nei, det kom lykketårer da vi greide det i fjor. I år har jeg vært mer aggressiv, svarer Hoff. Han mener LSK har vært dårlig trent, og han omtaler kampledelsen de siste 20 minuttene mot Start som «elendig».

– Vi må jo spille på resultat når vi leder 4–0, og sluttresultatet viser at man ikke gjorde det. LSK har vært blant de dårligste i 2. omgang denne sesongen. Det kan ikke nåværende trener få skylden for. Han har bare vært der «et kvarter», men vi så det mot Start også. De sto ikke kampen ut, mener Hoff.

«Orker ikke prate. Bare trist», skriver mangeårig midtstopperkjempe og senere sportssjef Torgeir Bjarmann (51). Han sa opp i 2017.

les også

LSK måtte ha politieskorte etter kvalikfiasko

En av dem Bjarmann spilte sammen med var Ståle Solbakken (51). FCK-manageren forbereder seg til torsdagens avgjørende Europa League-møte med Malmö, og fikk ikke sett så mye av LSKs nedrykkskamp, men han føler med sin gamle klubb. Han besøker Åråsen et par ganger hvert år.

– Jeg tenker mest på folk som Svein Rustad, Svein Skoglunn, Tom Lund og Bård Bjerkeland, på alle som har bygd klubben. Dette lokalsamfunnet er noe spesielt. Jeg har alltid vært tiltrukket av det miljøet, det er barsk og tøft med en litt usminket råhet. De kjemper litt mot hverandre innimellom, men når det er kamp står de sammen for Lillestrøm, sier Solbalkken.

Kommer tilbake

Han er ganske sikker på at LSK kommer styrket tilbake.

– Der er så mye fotballkultur der. Nå gjelder det å ta steget tilbake fort, så man ikke «blir» en Obos-klubb. Det tror jeg det er ressurser til, og vi har sett at klubber som Viking, Brann og Vålerenga har kommet sterkt tilbake etter å ha vært nede, sier mannen som rakk å bli utrolig populær blant LSK-fansen, selv om han bare var i klubben i fire år. 32 av hans landskamper kom mens han var i LSK, bare Tom Lund har flere med sine 47.

Moldes Erling Knudtzon (30) spilte for LSK fra 2010 til 2018:

– Nitrist. Litt uvirkelig. Start får ny energi på 4–1, LSK blir mer defensive i hodet og vi vet hva momentum har å si i fotball, sier mannen som ble cupmester med LSK for to år siden.

les også

De har vært der i 45 sesonger på rad – i dag skjelver LSK-fansen

TO ÅR SIDEN: Erling Knudtzon (til venstre) jubler med Kongepokalen i 2017, etter 3–2 over Sarpsborg i finalen. Videre ser vi Fredrik Krogstad, Frode Kippe, Mats Haakenstad og Stefan Antonijevic. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Har du sett noe mer dramatisk i norsk fotball?

– Nei, dette er det sykeste. Jeg er fortsatt i sjokk. Jeg føler med alle spillerne, men tenker vel så mye på de ansatte i administrasjonen. Det går jo rykter om at noen kanskje mister jobben. Jeg håper det ordner seg, sier Knudtzon, som svarer «det vet man aldri» på spørsmål om han er sikker på at LSK rykker opp igjen kjapt.

– Det kommer helt an på hvordan dette håndteres, men jeg håper det, sier han.

Arne Erlandsen (59) har over to tiår bak seg som spiller/trener i Lillestrøm.

– Uforklarlig, sier han om det som skjedde i sluttminuttene mot Start.

Han fikk sparken da Jörgen Lennartsson overtok sommeren 2018, og ønsker ikke å si noe om de taktiske grepene som ble gjort i kampen mot Start.

– Men dette er tungt for alle. Jeg har tilbrakt 25 år i klubben, og det her er er en merkedag. Alt så veldig lyst ut, men dette er fotball på godt og vondt, sier Erlandsen.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Aalesund00000000
1Bodø/Glimt00000000
1Brann00000000
1FK Haugesund00000000
1Kristiansund00000000
  • Champions League-kvalifisering

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder