Opprykkshelten Borges hulket på sportssjefens skulder

FREDRIKSTAD (VG Nett) (Fredrikstad-Hønefoss 4-0, 8-1 sammenlagt) Fredrikstad-helten Celso Borges (22) trengte en skulder å gråte på da gledestårene veltet over ham.

  • Janel Rake
  • Benjamin Bye Åsali
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Syv sekunder før (!) full tid blåste dommer Svein Oddvar Moen av den andre opprykksfinalen. Da hadde Fredrikstad sikret en overlegen 4-0-seier i torsdagens returoppgjør og med det vunnet 8-1 sammenlagt mot Hønefoss.

VG LIVE: Se høydepunkter og les referat

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

Og for tremålsscorer Celso Borges tok følelsene fullstendig overhånd da opprykket var klart. Han la hodet på skulderen til sportssjef Joacim Jonsson og hulket noen gledestårer før han løp bort til lagkameratene, gråt litt mer og feiret foran 9.200 elleville østfoldinger på tribunen.

- Dette har vært et tøft år. Etter denne kampen er jeg målløs, sier Borges, som også takket hele laget og fansen for den følelsesladde opplevelsen i minusgradene på Fredrikstad stadion.

VG Nett-leser:- Jeg tror Borges har blitt glad i Fredrikstad. Vi har hvertfall blitt glad i han.Diskutér

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KEEPERTABBE: Celso Borges får godt treff, men Hønefoss-keeper Thomas Solvoll slipper noe enkelt inn 1-0-målet på Fredikstad stadion. Foto: Scanpix

Årets spiller

Før kampen ble han kåret til årets FFK-spiller. Og over to kamper mot Hønefoss har han scoret fire mål. Totalt har han 19 mål for Fredrikstad i år, etter omskoleringen fra midtbanespiller til spiss.

- Dette har vært en god sesong for oss. Men hadde det ikke vært for det gode forsvaret hadde vi ikke vi der fremme fått sjansen til å score. Hele laget har vært fantastisk, sier den svært sympatiske opprykkshelten.

Med slike spillere og supportere var det ingen tvil om at Fredrikstad vel fortjent vant tilbake plassen i eliteserien som de mistet i kvaliken mot naborival Sarpsborg i fjor.

TAKKET OG BUKKET: Raio Piiroja blir, om enn noe ubekvemt, gratulert av lagkameratene for sin 2-0-scoring mot Hønefoss. Foto: Scanpix

- Dette har vært en tøff sesong. Nå har vi gjort den harde jobben og er tilbake i eliteserien. Jeg vet ikke hvordan festen blir, men nå skal vi feire med fansen. Du blir varm om hjertet når så mange supportere kommer på stadion i dag, sier kaptein Raio Piiroja som scoret 2-0-målet.

VG LIVE: Se jubelscenene idet opprykket var klart

Stolt trener

Også på trenerbenken hadde de vanskelig for å holde tårene tilbake.

- Dette her er stort! Fantastisk! Det har vært knallhardt... Det er vanskelig å si noe nå, sier trener Tom Freddy Aune.

VG LIVE: Se intervjuet med Aune

Etter å ha pustet litt ut, klarer han likevel å si noe om den tøffe tiden Fredrikstad har vært gjennom; med trenerskifter, nedrykk og økonomisk trøbbel.

- Det er en fantastisk gjeng som har vært gjennom utrolig mye det siste halvannet året. Vi roter bort et mål mot Ranheim og må ut i kvalik. Og så gjør vi denne kvalifiseringen. Det er en fantastisk prestasjon, sier Aune.

Og mens mange andre trenere ber om forsterkninger når entusiasmen er på topp, toner Aune ned spillerkjøpmaset umiddelbart etter at opprykket var klart.

- Nå skal vi konsentrere oss om denne gjengen vi har. Vi skal bygge videre på dem vi har og bli enda bedre neste år, sier Aune.

Gratulerte sine overmenn

Samtidig må Hønefoss ta den tunge veien ned i 1. divisjon etter kun ett år opp i det gjeveste selskap.

- Vi må gratulere Fredrikstad. De var klart best i disse to kvalikkampene. Både individuelt og ikke minst kollektivt. For oss var dette sesongen i et nøtteskall: Vi scorer ikke på sjansene og slipper inn enkle mål. Vi gikk knallhardt ut fra start og gamblet offensivt. Vi hadde sjanser til å score ett og to mål. I stedet får vi et billig baklengs. Da blir det en transportetappe for Fredrikstad, sier Hønefoss-trener Reidar Vågnes, som nå gir seg i klubben.

Hønefoss kunne imidlertid fått en drømmestart på oppgjøret etter to minutter. Madiou Konate fikk helt fri bane mot mål, og kunne enkelt ha bredsidet ballen i lengste hjørne. I stedet blåste han ballen over og utenfor.

En sjanse som burde ha endt i nettmaskene om Hønefoss skulle hatt noe håp om å komme seg inn i opprykkskampen.

Det virket i det hele tatt som om Hønefoss var lite interesserte i å skape noe som helst før hvilen - og ga tidlig opp.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FANTASTISKE FANS: 9.201 Fredrikstad-supportere hadde trosset kulden for å heie byens fotballstolthet tilbake i eliteserien. Foto: Scanpix

Fredrikstad tok over

Dermed var det fritt frem for FFK som avgjorde hjemmekampen i løpet av tre minutter. 39 minutter var spilt da Celso Borges fyrte av på direkten fra 15-16 meter. Thomas Solvoll var på ingen måte sjanseløs, men klarte ikke å hindre costaricaneren i å sette inn 1-0.

Like etter var Raio Piiroja høyest på en corner - og scoret sitt andre mål på de to kvalikkampene.

Lagene gikk til hvilen på stillingen 2-0, og i pausen ble det enda mer å juble for på Fredrikstad stadion.

Costa Rica-spesial

Cristian Gamboa, mannen som ble hentet til FFK med hjelp av Petter Stordalens lommebok, signerte denne uken en fireårskontrakt med klubben.

I det 54. minutt scoret Borges 3-0-målet på en retur etter et skudd fra Amin Askar.

12 minutter senere skulle Gamboa vise at kontrakten hans var fortjent: Backen slo et perfekt innlegg til landsmann Borges, som headet inn sin tredje scoring for kvelden med et utsøkt hodestøt forbi en utspilt Thomas Solvoll.

Dermed kunne Fredrikstad sette på cruisekontrollen, nyte hyllesten fra publikum og til slutt juble sammen med en hel by for at de igjen er et eliteserielag.

Alt om fotball: Sjekk VG Netts fotballforside

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder