VIL IKKE SNAKKE OM LØNNEN: Nils Johan Semb ønsker ikke å diskutere sine egne lønnsbetingelser i Norges Fotballforbund. I fjor sto han oppført med en skattbar inntekt på 2,67 millioner kroner. Foto: Jon Olav Nesvold , NTB scanpix

Sembs superlønn provoserer Fotball-Norge

Breddeklubb-leder: – Jeg hadde følt det ukomfortabelt

Nils Johan Sembs superlønn i Norges Fotballforbund vekker reaksjoner i Fotball-Norge. Men opprinnelig skulle lønnsutgiftene deles med Norsk Toppfotball.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Både på sosiale medier og i flere VG-reportasjer har lønnsnivået i NFF-konsernet fått mange til å heve øyenbrynet.

På fotballtinget vil Norsk Breddefotballforening legge frem et forslag om lønnstak for toppsjefene i NFF.

LES OGSÅ: Ber om lønnstak for NFF-sjefene

Les også: NFF: Rundt 15 personer hever millionlønn

– Veldig provoserende

Daglig leder i Skjold IL, Daniel Strand, blir provosert.

– Den gjengse idrettsleder gjør dette frivillig som et fritidsverv. Da er det veldig provoserende når vi, i tillegg til å ha et avgiftsregime som gjør at NFF sentralt går i fortjeneste på oss klubbene, har store millionlønninger og det som fremstår som en ubegrenset reisekonto, sier lederen i Rogaland-klubben til VG.

– Hva mener du ville vært en passende lønn for Nils Johan Semb?

– Jeg synes statsministeren er en god målestokk. Jeg synes det er litt spesielt at ledelsen i en frivillig organisasjon som Norges Fotballforbund skal tjene mer enn statsministeren. Jeg tror jeg hadde følt det ukomfortabelt om jeg jobbet i en ideell organisasjon og hadde nesten tre millioner i lønn. svarer Daniel Strand.

I 2009 ble Nils Johan hentet inn som profilert TV-ekspert til svært solide betingelser som ny toppfotballsjef. I 2015 hadde han en skattbar inntekt på 2,67 millioner kroner.

KOMMENTAR: – Dette bør dere vise frem, NFF

Lønnskostnadene ble delt i starten

Flere uavhengige kilder forteller til VG at lønnskostnadene ble delt mellom Norges Fotballforbund og Toppfotballsenteret for å splitte utfiften da vestfoldingen ble ansatt.

Foto: ,

Ved siden av å være toppfotballsjef skulle Semb også være daglig leder av kompetansemiljøet som en stund var et samarbeid mellom Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball. Men to-tre år senere trakk NFF seg ut av Toppfotballsenteret – og måtte dermed overta hele det økonomiske ansvaret for Nils Johan Semb.

– Det er riktig at han jobbet delvis for Toppfotballsenteret og delvis i Norges Fotballforbundet. Om grunnen var for å dekke lønnen husker jeg ikke, men forklaringen var at Toppfotballsenteret trengte en kompetent person. Og at vi kunne avse deler av hans arbeidstid, sier daværende fotballpresident Kåfjord.

– En del av arbeidsavtalen var tilknyttet Toppfotballsenteret så lenge det var en del av NFFs portefølje, sier Nils Johan Semb.

Les også: Lønningene i NFF-konsernet økte med 59 millioner på to år

Det må selges minst 267.000 dugnads-vafler til 10 kr for å betale lønnen til Semb i @NFF_info #vaffler #nff @vgnett @mortenstokstad

Vil ikke snakke om lønn

Han ønsker ikke kommentere sin egen lønn overfor VG.

– Min lønn diskuterer jeg ikke med andre enn arbeidsgiveren. Det er en sak mellom NFF og meg.

– Forstår du at folk reagerer på din skattbare inntekt i 2015?

– Det vil jeg ikke kommentere. NFF tilbød meg en jobb med den lønnen jeg fikk, svarer Semb, som avviser at arbeidsoppgavene ble færre av at Toppfotballsenteret forsvant ut av NFF-sfæren.

– Aktivitetsnivået har økt mye fra da jeg begynte og frem til i dag. Nå spiller vi ekstremt mange flere landskamper enn før. Det har økt veldig for aldersbestemte lag. I fjor spilte vi totalt over 130 landskamper. Så arbeidsporteføljen er mye større nå.

Etter det VG forstår skal også Sembs gode lønn ha vært et godt forhandlingsargument for Kjetil Siem da han ble ansatt som generalsekretær to år senere. Som toppleder kan man lett argumentere for at ingen andre fast ansatte i organisasjonen skal ha høyere lønn. Siem tjente 2,7 millioner kroner (inkl. pensjonskostnader og andre ytelser) i 2015.

Les også: VIF-Sandnes mener Siem har misbrukt makten sin

Ber NFF vise mer åpenhet

PROVOSERT: Daglig leder Daniel Strand i Skjold IL er blant de som mener Nils Johan Sembs lønn i NFF er alt for høy. Foto: PRIVAT ,

Daniel Strand i Skjold IL, en klubb blant annet Håvard Nordtveit har vært innom, er svært kritisk både til lønnsnivået blant NFF-toppene. Han mener også at fotballforbundet må kutte i alle gebyrene som mange breddeklubber sliter med.

– Det er inntektsført 49 millioner kroner i spillerlisens og overgangsgebyr i regnskapet for 2015. Det er kostnadsført 27 millioner kroner på spillerlisens og overgangsgebyr. Det betyr at de har 22 millioner kroner i overskudd på de to kostnadene. Det går til NFFs drift med lønninger og administrasjon. Det er veldig spesielt for oss å se at det lønnes så hinsides mye på Ullevaal samtidig som vi blir ilagt så mye gebyrer. Til syvende og sist må vi øke medlemsavgiftene. Hva med å kutte 10-20 millioner på Ullevaal og i stedet lette på det avgiftsregimet vi har?

Strand mener også at NFF burde vært langt mer åpne og vist frem reiseregningene til Kjetil Siem og de andre i ledelsen.

– Det burde ha vært full åpenhet. I idrettslaget mitt har vi full åpenhet om hva vi bruker penger på. Vi har en nøktern linje, vi er trygge på at vi ikke sløser, og det samme burde gjelde NFF. Det burde vært null problem å legge frem reiseregningene. Men jeg tror de frykter hva som kan bli funnet hvis man går i dybden, sier Daniel Strand.

Les også: Roar Stokke gir Kjetil Siem rødt kort

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder