SNAKKER UT: Tom Arne Nyborg forteller om fysisk og psykisk vold i tiden som daglig leder i Manglerud Star Toppfotball.
SNAKKER UT: Tom Arne Nyborg forteller om fysisk og psykisk vold i tiden som daglig leder i Manglerud Star Toppfotball. Foto: Geir Olsen VG

Tiltalt Manglerud Star-leder hevder han ble kidnappet og slått av lånehaier

Tom Arne Nyborgs historie: – Lånte omlag én million i gråmarkedet

FOTBALL

Risikerer seks års fengsel – rettssaken starter mandag

Tom Arne Nyborg (45) hevder han lånte penger i gråmarkedet for å redde fotballklubben Manglerud Star. Og endte opp som lokkedue for politiet i en torpedoaksjon.

Publisert:

Mandag møter han i Oslo tingrett tiltalt for flere brudd på straffeloven, stiftelsesloven, aksjeloven og bokføringsloven i det som trolig er den største økonomiske utroskapssaken i norsk idrett.

– Det er snakk om grovt utroskap mot tre virksomheter, og grovt utroskap har isolert sett en strafferamme på seks års fengsel, sier Ragnvald Brekke, som er aktor i saken.

Ble daglig leder

– Moralen er at du ikke skal rekke opp hånden på et årsmøte, sier Tom Arne Nyborg.

Han trekker pusten og starter slik på historien om hvordan han meldte seg frivillig som tillitsmann i en bydelsklubben Manglerud Star på Oslos østkant for 14 år siden, tok over som daglig leder etter en stund – og mistet etter hvert kontrollen på økonomien.

– Jeg gikk fra å være en idrettspappa til plutselig å skulle holde styr på en årlig omsetning på 20–30 millioner. I tillegg til 25 ansatte, og spillere hvor alle skulle ha lønn, måtte jeg forholde meg til to aksjeselskap, to stiftelser og seks forskjellige styrer. Det var ikke ressurser nok til administrasjon. Jeg endte opp som en brannslukker, og ble mer og mer desperat, sier Nyborg.

Han møter VG over en kopp kaffe før rettssaken som er berammet over ti dager i Oslo tingrett. Nordlendingen understreker at han er «matchklar». Men medgir at det har vært fem tøffe år med politietterforskning og et liv med trusler og voldsalarm.

Les også: Tiltalt fotballtopp nekter skyld

Manglerud Star Toppfotball (MST) rykket ned fra 1. divisjon (nåværende OBOS-ligaen) i 2007. Det tok ikke lang tid før de økonomiske problemene tårnet seg opp. Ifølge Nyborg ble løsningen å flytte og låne penger mellom ulike selskaper som var underlagt Manglerud Star-paraplyen.

– Det var vanlig å flytte penger mellom idrett og stiftelsene. Men det endte opp i en ond sirkel. Etter hvert gikk vi tom for ressurser, og da valgt vi å låne penger i det grå pengemarkedet, sier Nyborg.

Artikkelen fortsetter under bildet

Flyktet til Malta

Det ble inngangen til et mareritt som fortsatt preger ham. Og en av grunnene til at han valgte å flytte fra Norge til Malta, hvor han nå jobber som konsulent innen software leveranser til spillsektoren (betting på nett).

– Det var et par hundre tusen i kontanter med hundre prosent renter over tre måneder. Jeg var veldig naiv, fordi jeg ikke skjønte konsekvensene og hvilke krefter som kom i gang, sier Nyborg.

Våren 2011 var det kroken på døren for MST. Klubben gikk konkurs. Men ifølge Nyborg eskalerte de økonomiske kravene, og den tidligere MS-lederen sier det var han personlig som fikk unngjelde.

– Vi hadde lånt om lag en million kroner i gråmarkedet, og da fant gråmarkedet ut at det var jeg som hadde lånt pengene. De ga fullstendig blaffen i at det var klubben som var gått konkurs, sier Nyborg.

Les også: Inngikk forlik med tidligere MS-ledere

Mishandlet

Han forteller om møter med «de virkelige pengefolkene» i kriminelle miljøer. Av frykt for represalier ønsker han ikke å gå ut med navn. Men han hevder metodene var fysisk og psykisk vold.

– Jeg ble dratt inn i en bil, og slått. Jeg ble også kidnappet, og fraktet til møte. Det var våpen inne i bildet, og jeg ble tvunget til å skrive under en selvskyldnerkausjon. Neste skritt var at en eiendomsmegler kom hjem til meg for å taksere huset mitt for salg, sier Nyborg.

– Hvordan reagerte du da?

– Jeg ble livredd. Man har sett TV-serien Sopranos, og tror bare sånt kan skje i USA, sier Nyborg.

Han understreker at han forteller dette for første gang offentlig. Og at han gjør det for at andre skal lære av hans historie. Med to millioner i gjeld til lånehaier – og forfulgt nesten døgnet rundt – var han på randen av sammenbrudd.

– I perioden da Manglerud Star gikk konkurs mistet jeg huset, og ble skilt. Alt bare kollapset rundt meg. Jeg kontaktet advokat Trygve Staff og sa: «nå greier jeg ikke mer», sier Nyborg.

Husker du: MS måtte fjerne spillsponsor fra draktene

Lokkedue

Han ble oppfordret til å kontakte seksjonen for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt. Ifølge Nyborg var manglende bevis årsaken til at politiet ikke gikk til pågripelser.

– Politiet kunne gjøre noe hvis jeg var villig til å være lokkedue, så jeg avtalte møte med en torpedo på Egertorget. Seks-syv spanere fra politiet overvåket det hele, gikk til aksjon og satte håndjern på ham, sier Nyborg.

I et halvt år etterpå gikk han med voldsalarm på seg døgnet rundt. Torpedogjelden står fortsatt uoppgjort. Men Nyborg hevder ingen pengeinnkrevere truer ham lenger.

– Tiltalebeslutningen mot deg er svært alvorlig. Den omhandler brudd på straffeloven, stiftelsesloven, aksjeloven og bokføringsloven. Det er snakk om 20 til 30 millioner kroner. Og det er kanskje største økonomiske utroskapssaken i norsk idrett. Hva tenker du om det?

– Det er et punkt i tiltalen som omhandler dokumentfalsk, og det føler jeg er verst. Det står ganske klart i papirene at jeg aldri har tatt en krone. Alle penger som ble flyttet internt mellom MS-selskapene ble gjort med styrets godkjenning for å dekke pengekrav og regninger som truet klubben med konkurs. Ingenting er gått til egen vinning, og jeg er glad for at også påtalemyndigheten har innsett dette, svarer Nyborg.

Forfalskning

Men han vedgår at han sto bak forfalskningen av dokumenter i anledning utbygging av barnehage i regi av Manglerud Star da han sendte en transporterklæring på en eiendom med forfalsket underskrifter.

– Jeg har innrømmet at skjøte og e-poster var forfalsket. Men jeg påberoper meg nødverge. Dette ble gjort da det sto på som verst med pengeinnkreverne, svarer Nyborg.

– Er det korrekt at du puttet regninger for Manglerud Star rett i en diger søppelsekk?

– Det er løgn. Vi skannet alle regningene og gjorde betalingene elektronisk. Papirfakturaer ble puttet i søppelsekker. Men det er blitt en historie noen liker å fortelle, sier Nyborg.

– Hvilke tanker gjør du deg foran rettssaken. Frykter du en dom som sender deg i fengsel?

– Jeg bruker idrettsterminologien og sier at jeg er klar for matchen nå. Tape er ikke noe alternativ for meg. Jeg har fått en gyllen mulighet til og forteller sannheten i løpet av de to ukene som er avsatt til saken, sier Tom Arne Nyborg.

– Alvorlige handlinger

Politiadvokat Brekke var sentral i den mye omtalte kampfiksingssaken.

– Det er alvorlige handlinger som er begått, og det er store beløp i en løst organisert idrettsvirksomhet, sier Ragnvald Brekke.

– Er denne saken det groveste du har sett av økonomisk utroskap i norsk idrett?

– Det er ikke tilsvarende saker i rettspraksis, etter hva jeg vet. Et av problemene her er at idrettslag driver primært på dugnad. Når virksomheten begynner å bli stor, og man genererer mye penger og bygger store haller, så blir det en stor virksomhet. Da kan ting gå galt, og det kreves profesjonell regnskapsføring, sier Ragnvald Brekke.

Avviser Nyborg-påstand

Leder i stiftelsen Manglerud Kunstgress, Robert Svoren, bestrider på det sterkeste uttalelsen til Nyborg om at «penger som ble flyttet internt mellom MS-selskapene ble gjort med styrets godkjenning» for å dekke pengekrav og regninger.

– Det eksisterer ikke et eneste bilag eller bekreftelser på at penger som ble flyttet var godkjent av styret i kunstgresstiftelsen i tidsrommet 2008 til 2011. Noe man er pålagt i stiftelsesloven, sier Robert Svoren.

Han kaller det en skam at det har tatt fem år før straffesaken mot Nyborg er kommet opp.