ULIKE BALLER: Mike Jensen fyrer av et skudd med en ball fra Adidas mot Vålerenga i fjor. Mens Espen Bugge Pettersen kaster seg etter en Diadora-ball. Foto: Scanpix ,

Tippeliga-spillerne synes dette er tullball

Bugge Pettersen må få nye baller på trening hver uke

Å få bruke samme type ball i hver kamp er et sterkt ønske fra spillerne i Tippeligaen. NISO og Norsk toppfotball er uenige i hvem som eventuelt skal betale regningen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Tilnærmet 100 prosent av spillerne ønsker en felles ligaball. Jeg snakket med 12 Tippeligaklubber da jeg nylig var på La Manga, det er mange som håper man får til dette, sier NISO-leder Joachim Walltin til VG.

Les også: Godset gjør som Barcelona

Baller på seg på Marienlyst

– Det er stor forskjell på ballene som brukes, så man må ta hensyn. Noen baller er lette, noen tunge og andre er uforutsigbare, sier Strømsgodset-keeper Espen Bugge Pettersen til VG.

I dag er det Tippeligaklubbene selv som bestemmer hvilken ball som skal benyttes i deres hjemmekamper. Stort sett er det klubbens egen utstyrsleverandør som også står bak kampballen. En håndfull aktører, som Adidas, Nike, Puma, Diadora, Umbro og Select, er dermed i spill i Tippeligaen. Det gjør at Strømsgodset må ta grep hver eneste uke.

Les også: Jim Solbakkens TV 2-samtaler blir advokatmat

– På trening i uken før bortekamp trener vi med den ballen som skal brukes da. Så bytter vi til Puma-baller igjen når vi skal spille hjemme, forklarer den tidligere landslagsmålvakten.

NISO-LEDER: Joachim Walltin. Foto: Espen Sjølingstad Hoen , VG

Samme som Premier League

Etter forrige sesong skiftet drammenserne utstyrsleverandør fra Diadora til Puma.

Idrettsutøvernes fagforbund (NISO) synes det nå er på tide at norsk fotball samles rundt en ball, slik som man ser i for eksempel Premier League eller La Liga.

– Den nye fotballpresidenten sa på tinget i helgen at sport skal prioriteres, det er sport og profesjonalitet dette handler om. Enhver liga med respekt for seg selv bør få til dette. Vi etterlyser vilje til å finne en løsning, ikke bare hvorfor det er vanskelig å få til, sier Walltin, som peker på at norsk håndball har felles ball.

Les også: Fullt opprør på fotballtinget

Jo Bergsvand, sportssjef i Norsk toppfotball, har diskutert ligaball med klubbene to ganger tidligere, uten å lykkes.

– Vi er positive til dette, det kan løses og vi tar kanskje en ny runde på dette i år. Problemet har vært at klubbene har hatt langsiktige utstyrsavtaler og det har vært vanskelig å skille ut verdien på kampballen, sier Bergsvand til VG, og legger til:

– Så må vi huske at vi er et lite land, det er ikke sikkert den som skal levere en felles kampball er interessert i å betale så mye for det.

Brukes ikke som unnskyldning

– Om det koster litt ekstra for NFF eller Norsk toppfotball, hva så? De fikk vel 2,4 milliarder i den nye TV-avtalen og bruker penger på mye annet. Om klubbene får mindre betalt av utstyrsleverandørene, kan NFF eller NTF betale mellomlegget, mener Walltin.

Les også: Kjetil Siem om egne verdier

– Det løser ingenting. Da tar vi bare pengene fra den samme kaken som skulle gått til klubbene uansett. Jeg skjønner at kampballen er en detalj i spillet, men det finnes mange andre land som får til å spille fin fotball uten en felles ligaball, kontrer Bergsvand.

– Espen Bugge Pettersen, har du noen gang sluppet inn et mål og tenkt at det var ballen sin skyld?

– Haha. Jeg har blitt overrasket og kommet i trøbbel. Men jeg er ikke kommet dit at jeg har begynt å bruke kampballen som unnskyldning, svarer Strømsgodsets sisteskanse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder