Kommentar

VGs landslagskommentator mener: Dette laget mangler fortsatt mye

Av Knut Espen Svegaarden (kommentar)

LAGET: Bak fra venstre: Norges keeper Ørjan Håskjold Nyland, Even Hovland, Stefan Strandberg, Håvard Nordtveit, Adama Diomande og Valon Berisha. Foran fra venstre: Omar Elabdellaoui, Haitam Aleesami, Fredrik Gulbrandsen, Norges kaptein Per Ciljan Skjelbred og Martin Ødegaard. Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

ULLEVAAL STADION (VG) (Norge - Finland 2-0) Vi fikk til slutt en scoring. Og en til. Og en seier. Men det gir ingen grunn til å være fornøyd etter møtet med Finland. Til det mangler dette norske laget fortsatt veldig mye.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

Jeg har alltid ment at publikum har teft. De pleier å dukke opp når noe er på gang. De få som møtte opp på Ullevaal tirsdag kveld - noen få tusen - forteller mye om hvor liten troen på dette, norske A-landslaget er.

Akkurat nå.

Det kan selvsagt snu.

Men det begynner å haste.

Traurig omgang

Uten scoringene til Jo Inge Berget og Stefan Johansen, og en liten bedring i spillet og intensiteten en kort periode i 2. omgang, ville dette karakterisert til terningkast 1 - nitrist. Før pausen skjedde det ingen ting.

Null og niks. Det var spill på tvers, og ja, spillerne prøvde helt sikkert. Men det er verken lett å få tak på hvordan Norge vil spille, eller at spillerne tror noe på det. For det skjedde faktisk ingen ting. Og det er helt sant. 0-0 sto det sjanser etter 45 minutter, i en av de tristeste omgangene vi har sett på Ullevaal noen gang.

Det forteller ganske mye, for det har vært mange traurige omganger der.

Høyresiden fungerte ikke

Hadde det vært publikum på Ullevaal, så ville vi fått tidenes pipekonsert. Per-Mathias Høgmo og laget slapp unna fordi alle benyttet sjansen til å kjøpe en pølse eller gå på do, helst før dommeren blåste av omgangen.

Omar Elabdellaoui og Martin Ødegaard skulle være det nye paret på høyresiden. Høgmo ga dem en - mislykket - omgang. Backen kom altfor kjapt opp i Ødegaard, spilte ikke ballen da han skulle og Ødegaard fikk lite gjort. Og Elabdellaoui fikk heller ikke til noe.

Så ble Ødegaard tatt av. Det samme gjorde spissene Adama Diomande og Fredrik Gulbrandsen, som fikk vist at de er litt for like i stilen til at de passer som par, og inn kom Jo Inge Berget og Alexander Søderlund. Og Ruben Yttergård Jenssen på kanten.

Berget hjalp

Det ble noe bedre, selv om Ødegaard burde fått mer tid hvis han skal få vist hva han kan. Det var jo en treningskamp. Og Ødegaard trenger å bli forstått av lagkameratene sine. En omgang var for lite, etter min mening.

Men Norge fikk i hvert fall satt spillet noe høyere etter pause, og da Håvard Nordtveit kom seg i innleggsposisjon, var innlegget så godt og farlig at den gikk forbi alle - og på foten til innbytter Jo Inge Berget.

Etter 57 minutter sto det 1-0 til Norge, og det er vanskelig å forestille seg hvor mye den scoringen betydde for utgangen på denne samlingen for Per-Mathias Høgmo.

Det har vært mye negativitet, for å si det mildt.

Keepertabbe

Men Høgmo fikk litt hjelp også. Finland hadde byttet keeper, det slo slett ikke heldig ut, og sju minutter før slutt fulgte en femte innbytter, Stefan Johansen, en ball som keeperen slet med - og en ren tabbe av finnen gjorde at Johansen enkelt kunne sette inn 2-0 for Norge.

Johansen skal ha for at han fulgte på 100 prosent. Kanskje var han litt ekstra tent fordi han var benket? Det kunne se sånn ut.

Vi skal ikke svartmale dette - Høgmo fikk den seieren han trengte, og resultatmessig er det helt greit. Men at Norge ikke skaper mer enn de to sjansene - som ga scoring - på hjemmebane mot et svakt finsk lag, det er bekymringsverdig.

Per-Mathias Høgmo fikk bekreftet at han har tre gode keepere, at Haitam Aleesami har sikret seg venstrebacken, at Stefan Strandberg klarer seg i midtforsvaret, og at Per Ciljan Skjelbred er bedre sentralt enn på kanten.

Har ikke målscorere

Uten at det var spesielt imponerende det verken Skjelbred eller makker Nordtveit gjorde, var det godkjent sentralt på midten.

Men vi fikk også se at Martin Ødegaard må spilles opp mye mer hvis han skal spille på dette laget, at vi ikke har gode nok relasjoner mellom kantspillere og backer - og at vi sliter veldig på topp.

KOMMENTATOR: VGs Knut Espen Svegaarden. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Norsk fotball har rett og slett ikke målscorere, vi har ingen goalgettere. De eksisterer ikke i norsk fotball for tiden.

Jo Inge Berget har vist at han kan score mål, og selv om han ikke er en klassisk spiss så får landslaget mye ved å bruke Berget bak en spiss. Berget er smart, sterk og scorer mål - iblant. Det er det beste Høgmo kan håpe på nå.

For det haster, og Høgmo har nok å tenke på før VM-kvalifiseringen starter 4. september. Han må bruke kampene i mai/juni mot Portugal, Island og Belgia godt, få «satt» et lag, holde på det - og håpe at samspillet sitter når Tyskland kommer til Ullevaal i september.

Heldigvis er det fem måneder til.

Mer om

 1. Herrelandslaget fotball

Flere artikler

 1. Høgmo etter 2-0 seier: – Meget svakt

 2. Gulbrandsen får sjansen på topp

 3. Landslaget brukte 21 spillere på to kamper: Bengt Eriksen mener Høgmo sløser med tiden

 4. Berisha etter missen: – Kan ikke grave meg ned

 5. Beholder Henriksen og Berget – vraker Dæhli og Elyounoussi

Fra andre aviser

 1. Over 23.000 tomme seter da Norge slo Finland i nitrist treningskamp

  Aftenposten
 2. Ødegaard en av fem endringer for Norge

  Fædrelandsvennen
 3. Her er Høgmos første tropp etter fiaskoen i Ungarn

  Aftenposten
 4. Høgmo gjør en rekke endringer før Finland-kampen

  Aftenposten
 5. Høgmo gjør en rekke endringer før Finland-kampen

  Fædrelandsvennen
 6. Her er Høgmos første tropp etter fiaskoen i Ungarn

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder