Portugal og Quaresma kontret inn kvartfinalebilletten

Nitrist «storkamp» eksploderte i sluttminuttene

LENS (VG) (Kroatia – Portugal 0-1 e.e.o.) Det eimet tidlig av straffesparkkonkurranse og til slutt stinket det. Helt til uberegnelige Ricardo Quaresma (32) dukket opp foran mål.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Vingen ble byttet inn av trener Fernando Santos rett før ordinær var over i den innholdsløse 8-delsfinalen mot Kroatia og sendte dermed Portugal til kvartfinale mot Polen på Stade Vélodrome i Marseille torsdag. Mens kroatenes ledestjerne Luka Modric forlot stadion gråtende.

Les også: Bale feiret med datteren Alba

Quaresmas heading i tomt bur kulminerte noen elleville sluttminutter i annen ekstraomgang som sto i skarp kontrast til de 115 første.

De første 90 var kjedelige og inneholdt ingen avslutninger på mål og 2-1 i sjanser til Kroatia. De 25 neste var enda verre. Så fikk tilskuerne på det engelsk-inspirerte Stade Bollaert-Delelis i Lens endelig noe å brøle, stønne og juble for de siste fem av annen ekstraomgang.

Ivan Perisic forlot gruppespillet som en av EMs heteste og kom tilbake til sluttspillet som et sjakkbrett. Inter-profilen med den nye rutesveisen kunne gjort det geniale trekket med hodet som hadde sendt Kroatia til Marseille. Men headingen hans traff stolpen, og så kom den dødelige kontringen fra Portugal.

Jakter Platini

Faktisk var det duoen Quaresma/Cristiano Ronaldo i et anfall av defensiv jobbing som startet angrepet.

Quaresma pirket ballen vekk fra Kroatia-venstreback Strinic og overlot til Ronaldo. Stjernekapteinen spilte videre til Bayerns nyervervelse Renato Sanches som trakk opp angrepet og trillet til Nani.

Han banket kula på tvers av feltet og omsider fikk Ronaldo, iskald i nesten to timer inntil dette superløpet, ballen han hadde ventet på. I jakt på sitt niende EM-mål totalt skjøt Portugals toppscorer.

Kroatia-keeper Danijel Subasic nektet Ronaldo i å tangere Michel Platinis EM-rekord, men Quaresma på returen kunne ingen gjøre noe med. 17 sekunder etter at vingen startet mønsterkontringen med en liten touch, avsluttet han den på hodet – med de 120 minuttenes tredje avslutning mål.

– Jeg er veldig glad, selvsagt. Jeg var glad for å være blant de 23 og en del av troppen med store spillere. Jeg er veldig fornøyd og nå skal jeg fokusere på den neste kampen, sier banens beste, Portugal-innbytter Renato Sanches.

– Noen ganger vinner ikke det beste laget. Sånn var det i dag, sier Kroatia-trener Ante Cacic på pressekonferansen ved midnatt.

Les også: Quaresma var arbeidsledig og beskyldt for blotting

Kjedelig kamp

Kroatia-sjefen fremsto nedbrutt der han satt i dress ved siden av UEFAs danske ordstyrer. Muligens for å være høflig, men han pekte på Portugal nå som en av favorittene til EM-tittelen.

– Vi dominerte over dem i hele kampen, sier mannen som overtok trenerjobben etter Niko Kovac, som ble sparket etter 0-2-tapet for Norge på Ullevaal i fjor høst.

– Vi var heldige, men jeg synes det var rettferdig, fastslår Portugal-trener Fernando Santos – som iallfall var dyktig med byttene: Etter litt innkjøringsproblemer var Renato Sanches strålende, og Quaresma satte altså 8-delsfinalens eneste mål.

– Men jeg vil snakke om laget. Ikke om spillere, avviser Santos når Sanches blir tema på pressekonferansen.

Artikkelen fortsetter under bildet!

UTRØSTELIG: Luka Modric gjemte seg vekk etter at Real Madrid-lagkamerat Cristiano Ronaldo (bak) sendte Kroatia ut av EM lørdag kveld. Foto: Gonzalo Fuentes Reuters

Lenge var det trommene på Portugal-tribunen det eneste som holdt høy intensitet og gjorde taktomslagene i 8-delsfinalen. Først da Pepe headet over etter 26 minutter etter venstrefotsdødballen til Raphael Guerreiro kunne det blitt scoring. Og det var omgangens eneste, virkelig store sjanse.

Gruppevinner Kroatia, et av EMs morsomste lag hittil (noe Portugal-treneren også nevnte i natt), og treeren Portugal, før denne matchen uten seier, fremsto relativt forsiktige overfor hverandre og virket mest opptatt av å låse hverandre fast.

Selv om det ble litt flere åpninger og omstillingsforsøk inn mot pause var det null scoringer som tellende – litt i mesterskapets ånd.

Les også: Polen videre etter straffedrama

Første halvdel av 2. omgang startet som den første sluttet. Begge lag virket mer angrepsvillige, og Kroatia fant den første av flere kombinasjoner mellom Ivan Perisic og Ivan Strinic på venstresiden.

Det endte bare i corner, men en kjapp og kort Kroatia-vri fra Darijo Srna til Ivan Rakitic satte plutselig Marcelo Brozovic i scoringsposisjon.

Visnet igjen

Dinamo Zagreb-spilleren blåste riktignok forsøket over tverrliggeren. Portugal prøvde seg også rett etter, men innbytter Renato Sanches fikk aldri dreisen på skuddet han fyrte av fra rett utenfor 16-meteren.

Etter 62 minutter prøvde Kroatia seg på dødball igjen. Denne gangen på innleggsmåten. Veteranen Srna traff forsvarskollega Domagoj Vida med en ytterskrudd ball, men sistnevnte headet utenfor.

VG Live: Fyldig referat fra kampen

VG I LENS: Øyvind Herrebrøden dekker Frankrike-EM for VG.

Portugal – og spesielt rekordmål-jaktende Cristiano Ronaldo – ville ha straffe da Nani fikk et spark og gikk i bakken i 2. omgang. Men den spanske dommeren Carlos Velasco Carballo var uenig. Samtidig visnet matchtempoet fullstendig igjen, selv om Srna gjorde sitt for å vekke Kroatia-publikummet til live da han løftet armene for å få i gang supporterhjelpen.

EMs kulthelt: «Den grusomme polakken»

Men ekstraomganger – for annen gang på EMs tre foreløpige 8-delsfinaler – var uunngåelig. Ronaldo var arbeidsledig, Kroatia slet med å finne tilbake til spillrytmen de viste i starten av 2. omgang og bakromspasninger og langballer fungerte dårlig.

Den første EM-kampen siden 1980 uten avslutninger på mål i ordinær tid ble dessuten fasiten – og forteller det meste om hvordan Kroatia mot Portugal var.

Frem til målet var ekstraomgangene i grunn bare en forlengelse av slik andre halvdel av 2. omgang fortonet seg, selv om Kroatia – igjen midtstopper Vida – kom til målsjanse på dødball. Portugal-keeper Rui Patricio falt på vei gjennom feltet, målet var i praksis åpent, men forsvareren med hestehalen stanget ballen over mål.

Samme mann prøvde å utligne på en helv volley, på et tidspunkt der Kroatia hadde alle 11 oppe i angrep i et desperat stormløp på å berge straffesparkkonkurranse. Det klarte de aldri.

Etter tre uavgjorte kamper i gruppespillet og én seier etter ekstraomganger er Portugal klare for kvartfinale – for syvende gang på syv deltagelser i EM-sammenheng.

Les også: Shakira skrøt på seg drømmescoring

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder