Kommentar

VGs landslagskommentator mener: Høgmo gjør rett i å sette Ødegaard ned på U-21-landslaget inntil videre

Av Knut Espen Svegaarden

NED PÅ U: Martin Ødegaard spiller med U-21-landslaget mens A-landslaget starter kvalifiseringen til VM 2018. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

ULLEVAAL STADION (VG) Det er ingen tvil om at Martin Ødegaard (17) kommer til å være viktig for A-landslaget i mange år. I øyeblikket er det derimot viktigst at han får spilletid i en klubb - og dominerer på U-landslaget.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over tre år gammel

Per-Mathias Høgmos landslagsuttak til kampene mot Hviterussland (31. august) og Tyskland (4. september) fikk fort et fokus: Martin Ødegaard, som alltid blir lest opp til slutt (Høgmo annonserer spillerne alfabetisk) var utelatt fra troppen.

Les også: Nordlie: – Større feil at Ødegaard debuterte som 15-åring

Fortsatt yngst

Her gjør Høgmo det rette. Det er mye viktigere at Ødegaard får ro og fred til å komme i gang i en ny klubb (trolig franske Rennes) og at han kan sprudle mot jevngamle spillere på U-landslaget. Den samme sjansen får Mats Møller Dæhli: Han må innom U-21 nå, for å overbevise om at han er tilbake for fullt, før han eventuelt tas opp igjen i A-troppen.

Møller Dæhli er fortsatt bare 21 år. Og det er lett å glemme at Martin Ødegaard er yngst i den norske U-21-troppen også. Han har fortsatt all verdens tid, men det har ikke Høgmo.

Landslagssjefen trenger en god start på VM-kvalifiseringen, etter nederlaget i play-off-kampene mot Ungarn i november. Han trenger å komme ut av startblokkene med noe, en god opplevelse, og helst et poeng, mot et av verdens desidert beste landslag, Tyskland, for å gi seg selv, norsk fotball og hele Norge noe å tro på.

Skadefritt utvalg

Da må han være ekstremt smart, treffe med laguttaket, taktikken – og være litt heldig.

Høgmos fordel kan være tidspunktet. Få av Tysklands spillere har spilt mange kamper siden EM i sommer, mens Høgmo i hvert fall disponerer seks spillere fra skandinavisk fotball. De har spilt nok kamper i sommer, for å si det pent.

For første gang siden han overtok i september 2013, kan Per-Mathias Høgmo velge og vrake blant en (nesten) skadefri gjeng med spillere. Kun Omar Elabdellaoui er uaktuell av Høgmo-aktuelle spillere til denne kampen.

Han har valgt det trygge, kanskje bortsett fra Martin Samuelsen (19), en spiller som er uforutsigbar og et alternativ på kant, der Norge ikke har mange spillere som kan utfordre tyskerne.

Lite spilletid

I tillegg har han valgt stammen fra den troppen som klarte seg bra i treningskampene mot Island og Belgia i juni. Og han mener at de har hatt «relativt godt med spilletid».

Det siste er en sannhet med store modifikasjoner, som det så fint heter. På norsk: Sannheten er ikke helt sann, spesielt når det gjelder spillerne bak på banen:

  • Keeper Ørjan Håskjold Nyland har ikke spilt en klubbkamp siden 14. mai, og siden slutten av juni 2015 har den tidligere Molde-keeperen kun spilt syv klubbkamper. Det er ekstremt lite.
  • Even Hovland har spilt ETT minutt siden 15. mai.

I tillegg har du Vegard Forren, som har hatt en svak sesong for Molde. Stopperen er nummer 90 på VG-børsen etter 21 serierunder, med 4,84 poeng i snitt pr kamp. Du kan si hva du vil om børsen vår, men vi bommer ikke veldig mye på spillernes generelle form over så mange kamper.

Rogne utelatt

Så bekymringen ligger på det defensive. En spiller som IFK Göteborgs Thomas Rogne burde definitivt vært inne her. Han har spilt mye og godt over lang tid. Fredrik Semb Berge har en god sesong for Odd, og kunne fint vært tatt ut. Håvard Nordtveit kan selvsagt spille stopper, men spiller defensiv midtbane i West Ham og har aldri overbevist oss skikkelig som stopper på landslaget.

På sentral midtbane må Høgmo trolig velge mellom den fysisk sterkere Alexander Tettey og den pasningssterkere Ole Kristian Selnæs. Det hjelper ikke å få tak i ballen hvis du ikke kan gjøre noe kreativt med den, men du får heller ikke vært kreativ hvis du ikke får tak i ballen.

KOMMENTERER: VGs Knut Espen Svegaarden. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Bør velge 4-3-3 (4-5-1)

Han kan selvsagt bruke begge i en 4-2-3-1, men min følelse er at Selnæs er best når han ligger dypt – alene.

Spørsmålet er om Høgmo kjører et Rosenborg-ispirert lag, i en 4-3-3, som han lyktes med mot Island og Belgia i sommer, eller om han velger å gå tilbake til 4-4-2 (4-2-3-1) mot tyskerne. Mitt forslag er 4-3-3 (4-5-1) og laget kan se sånn ut:

Rune Almenning Jarstein - Jonas Svensson, Even Hovland, Håvard Nordtveit, Haitam Aleesami - Pål André Helland, Markus Henriksen (Per Ciljan Skjelbred, kommer an på form), Alexander Tettey (Ole Kr. Selnæs), Stefan Johansen, Adama Diomande - Joshua King.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder