SLAKT, SLAKT, SLAKT - OVER HELE LINJA: Det engelske landslaget kommer som ventet hjem til hets og latterliggjøring i landets aviser. FOTO: YVES HERMAN, REUTERS OG FAKSIMILER

Rooneys kone til angrep på avisforside

England slaktes i pressen etter Island-tapet

The Sun har valgt å bruke et bilde av Wayne Rooneys syv år gamle sønn Kai som gråter etter EM-exiten på sin førsteside. Det får Mrs. Rooney til å rase.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I kjølvannet av tirsdagens avisforsider er det ikke bare de engelske spillerne som får slakt. Storbrtiannias største avis The Sun sjokkerer med å trekke inn kapteinens sønn på hele forsiden.

– Ja, jeg har sett forsiden. Den er helt forferdelig, skriver Coleen Rooney på Twitter, og får støtte på mikrobloggtjenesten.

Også presseetikkekspert Per Edgar Kokkvold, tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund (PFU), gir Coleen rett.

– Selv om det er få steder der kameraene sitter så tett som på en fotballstadion og man i utgangspunktet må regne med å kunne bli fotografert, så gjelder ikke dette barn. De har en helt annen beskyttelse, og bør ikke regne med å bli avbildet slik, sier han, som ikke har sett, men hørt om The Sun-forsiden, til VG.

Les også: Twitter-reaksjonen på sjokket

– Det har ikke noe å si at faren er kaptein på det engelske landslaget. Han skal ikke rammes av det, og et annet moment er at han ikke har bevisst valgt å være i rampelyset. Han er tatt med av noen andre, fortsetter etikkeksperten, som også er ekspert på Storbritannia.

FÅR TYN: The Sun får kjeft for sin avisforside tirsdag. Avbildet er en gråtende Kai (7), sønnen til Wayne Rooney. Foto: Faksimile: The Sun

– Men at det er The Sun som kjører en slik forside, overrasker meg ikke. Det er ikke den mest tenksomme avisen i Europa, snarere tvert imot, og ofte er de grove helt bevisst. Her er jeg imidlertid ikke like sikker på at de har tenkt så nøye gjennom hva de har gjort, men det vet jeg ikke, sier han, og bemerker at trolig ingen norske aviser - og svært få andre britiske aviser - ville gjort noe lignende med et barn.

De andre britiske avisene bruker heller spalteplass på landslagets prestasjoner. Av beskrivelsene som går igjen er «flaut», «pinlig» og «ydmykende». «England forlater EM i ydmykelse», skriver The Guardian på sin bakside der engelsk presse alltid vier plassen til sportsstoffet.

«Håpløst», skriver Daily Express. «Englands største ydmykelse», fastslår The Daily Telegraph mens The Sun rett og slett slår opp en oppgitt Kai Rooney, Waynes sønn, og skriver: «Oh dad! What have Roo done?». De kaller nederlaget for «patetisk».

GLAD DE ER KVITT HAM: Daily Mail synes det er like greit at Roy Hodgson ga seg som landslagssjef Foto: Faksimile: Daily Mail

«Ute av Europa – igjen», melder Daily Mail og henviser til folkeavstemningen noen dager før Island-kampen som ga økonomisk nedtur, politisk usikkerhet og en statsminister som sitter på oppsigelse.

David Cameron kunngjorde sin avgang dagen etter avstemningen. I går takket Roy Hodgson for seg som landslagssjef og reiser hjem mens lille, lille, lillebror Wales gjør seg klar for kvartfinale.

Så du denne? Lineker: – Verste tapet i vår historie

Hodgson slaktes

Og nettopp 68-åringen er midtpunktet for det meste av hetsen. «Godt å være kvitt ham», skriver Daily Mail. «Hodgson slutter i skam», lyser mot aviskjøperne av The Times.

DEN STØRSTE YDMYKELSEN: The Daily Telegraph er sikre i sin sak. Foto: Faksimile: Daily Telegraph

«Englands «stjerner» ble ydmyket av Island - et land med 323 000 innbyggere. Roy Hodgson sa opp i løpet av få minutter, og vi er glade for å se ham gå», skriver tabloidavisen.

«Over og ut. Hodgson gir seg etter at latterliggjorte England ble ydmyket av småfisk», slår Metro fast.

Før kampen minnet The Independent om at lille Island, «som ikke engang har en hær», vant over England i de såkalte «torskekrigene» på 1970-tallet. Island gikk seirende ut av de bitre stridene om fiskerettigheter, og i stedet for å få revansje på fotballbanen, sørget islendingene i går for nok et engelsk mageplask.

MIRROR: Hodgson i sentrum også her. Foto: Faksimile: Mirror

Daily Stars «Cod (torsk) help us» spiller på det samme.

FORSTÅR IKKE EXITEN: Daily Express. Foto: Faksimile: Express

THE TIMES: Hodgson får gjennomgå. Foto: Faksimile: The Times

TORSK:Daily Star med ordspill på «torskekrigene». Foto: Faksimile: Daily Star

FORSIDEN: Roy Hodgson. Foto: Faksimile: The Sun

Les også: Slik forklarer England-stjernene fiaskoen

Kritisk Barton

Men det er ikke bare i England at Hodgson & co får tyn.

I den franske sportsavisen L'Équipe, som omtaler England-tapet som «en utrolig fiasko», har den engelske midtbanespilleren Joey Barton skrevet en krass kronikk der han langer ut mot Hodgson.

– Det har vært så mange problemer i dette laget, men det største var treneren. Han har sagt opp, slik han burde gjort allerede før VM i 2014. Det var noen tabber, som Joe Hart sin på Island-målet, men Hodgson har et enormt ansvar, skriver Barton.

– England lider av et kulturelt problem. Hart, for eksempel, ser man i sjamporeklamer i pausene. Hva har det med vinnerkultur å gjøre? I England tenker man bare på å tjene penger, ikke å vinne kamper. Hva gjør han i en sjamporeklame? Burde han ikke heller være på trening? Det forundrer meg, skriver Rangers-spilleren.

VG-kommentar: «Århundrets vakreste fotballsagn»

Kane og Rooney

Hart får gjennomgå - Hodgson får gjennomgå. Det samme gjør spissen Harry Kane, som forlater 2016-EM uten en eneste scoring. «Kanes dårlige prestasjon illustrerer Englands dystre tap», skriver ESPN, som gir Kane tre av ti poeng – verst på banen – på spillerbørsen.

– Hva i all verden har skjedd med Harry Kane? Fra kanskje den mest dødelige spissen i Premier League forrige sesong, til et subbete og ribbet vrak av en spiss som ikke gjorde noe som helst med overbevisning. For det meste lignet han en midtstopper som hadde blitt flyttet opp som spiss; fullstendig malplassert og ukomfortabel. Det er grenser for hvor mye skyld man kan legge på at han er sliten, for Kane var – og har vært – desperat.

Telegraph er også nådeløse mot Kane. «En forferdelig prestasjon», skriver avisen om Kane i spillerbørsen, der han får tre av ti mulige poeng. Det samme gjør Wayne Rooney.

– Det er vanskelig å huske en verre prestasjon av England-kapteinen enn andreomgangen hans mot Island. Han så ut til å ha lyst til å gi fra seg ballen. Hva nå for Rooney?

Les mer: England-legende forstår ingenting av Kane-trend

Shearer vil ha jobben

Ikke overraskende var også engelske journalister og tidligere stjernespillere nådeløse mandag kveld.

– Dette er det verste tapet i vår historie. England er slått av et land med flere vulkaner enn profesjonelle fotballspillere, skriver den tidligere stjernespissen Gary Lineker på Twitter.

– Sjokkerende. Patetisk. Udugelig, skriver tidligere England-kaptein Alan Shearer, som røpet på TV i går kveld at han kan tenke seg å bli Hodgsons etterfølger som England-sjef.

VG i dag: En nesegrus hyllest av Islandsk utrolige seier. Foto: Faksimile: VG

– Er dette forskjellen på spillere som spiller for penger og spillere som spiller for landet sitt, spurte Southampton-legenden Matt Le Tissier.

– Dette er spektakulært dårlig. Det er som en atomeksplosjon av drittfotball, så radioaktivt at ingen kommer til å kunne bo her på årevis, skriver journalisten Ian Macintosh.

Tidligere sportsredaktør i Manchester Evening News, Peter Spencer, mener landslagsspillerne bør sendes rett hjem.

– Hadde jeg fått det på min måte hadde jeg sjekket dem ut av det glamorøse hotellet og sendt de overbetalte falske spillerne med første ferga hjem, raser Spencer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder