TRENTE SAMMEN: Wolfsburgs Caroline Graham Hansen og Freiburgs Mats Møller Dæhli på Toppidrettssenteret i Oslo i sommer. De to vennene har samme skade i kneet. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Kneskadet Graham Hansen måtte få hjelp til å ta på klær

Wolfsburg-spilleren om Dæhlis problemer: – Fryktelig synd for Mats

Caroline Graham Hansen (20) mistet fotball-VM og vet fortsatt ikke når hun kan spille kamper i Bundesliga. Med Mats Møller Dæhli (20) deler hun erfaringer om kneproblemene.

  • Øyvind Knoph Askeland
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

De to har vokst opp og trent sammen. Nå har begge «jumper's knee» og er ute på ubestemt tid fra spill i henholdsvis kvinnenes Bundesliga og herrenes 2. Bundesliga i Tyskland. Men mens Caroline Graham Hansens kne stadig blir bedre, fikk Mats Møller Dæhli nylig et tilbakeslag.

– Jeg synes fryktelig synd på Mats. Vi har snakket mye sammen om hvordan ting føler og hvordan det går. Jeg vet at det var tungt for ham da han fikk vite om tilbakeslaget, sier Wolfsburg-spilleren til VG.

Dæhlis år: «Nesten bare motgang»

– Han har vært gjennom en lang prosess som han kanskje må gjennom en gang til. Å ikke kunne gjøre det du elsker, gjør veldig vondt. Det er ikke skader som skal avgjøre hvor langt du skal nå i fotballen, fortsetter hun.

Artikkelen fortsetter under bildespesialen.

21 måneder

Første gang 20-åringen fikk føling med kneproblemene var under landslagssamling i desember 2013. «Jumper's knee» kan ifølge kirurg Øystein Lian plage idrettsutøvere i drøyt 30 måneder – om de ikke lar seg operere. Opptrening fremfor operasjon gir større sjanse for å komme tilbake på samme nivå.

Graham Hansen mistet fotball-VM som følge av kneskaden. Siden slutten av mai har hun drevet med opptrening. Fortsatt vet hun ikke når hun kan spille fotballkamper igjen.

I dag er hun så vidt med på balløvelser med klubblaget – 21 måneder etter at hun første gang merket «jumper's knee»-problemet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MÅ VENTE PÅ SPILL: Caroline Graham Hansen, her på Wolfsburgs hjemmebane AOK Stadion, har pause fra fotballbanen på grunn av «jumper's knee». Foto: Fredrik Solstad , VG

Tidligere fotballproffer har beskrevet «jumper's knee»-skader som frustrerende og svært smertefulle. Graham Hansen stemmer i:

– Før jeg stoppet å spille kamper var alt vondt, uansett om det var å gå, gå i trapper eller strekke ut benet. Jeg måtte ha hjelp til å ta på meg sokker og klær. Det har vært ille.

Vil unngå operasjon

Likevel har hun ingen planer om la seg operere. Hun følger dermed ikke håndballspiller Nora Mørk som mener hun burde operert kneet tidligere enn hun gjorde.

– Nei, jeg vil ikke gjøre det. Jeg har tro på at jeg skal komme tilbake helt frisk. De som er rundt meg er også veldig trygge på at jeg skal ende der. Men jeg kommer ikke til å spille noen kamper før jeg er på det punktet der alt føles helt bra og helt trygt, sier Graham Hansen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder