OPPGITT: Alexander Søderlund fortviler over en misset sjanse i cupfinalen mot Sarpsborg. RBK-eren ble overlegen toppscorer i Tippeligaen 2015.

OPPGITT: Alexander Søderlund fortviler over en misset sjanse i cupfinalen mot Sarpsborg. RBK-eren ble overlegen toppscorer i Tippeligaen 2015. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Kjartansson: – Søderlund kan helt klart utgjøre en forskjell i kinesisk fotball

Alexander Søderlund (28) vurderer et tilbud fra Kina. Tippeligaens toppscorer i 2014 mener haugesunderen vil passe godt i Østens rike.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Rosenborg-spilleren skal, etter det VG forstår, ha vært i Saint-Étienne mandag, men er nå tilbake i Trondheim og vurderer et tilbud fra en kinesisk klubb.

– Ingen kommentar, sier agent Tore Pedersen til VG.

Les også: Søderlund spiller mest av alle.

Tidligere Vålerenga-spiss Vidar Örn Kjartansson ble solgt til Jiangsu Sainty i januar i en avtale som førte til at VIF satt igjen med rundt 20 millioner. Islendingen tror Alexander Søderlund vil passe godt inn i Kina.

– Han kan gjøre det bra i kinesisk fotball, men det er også mange kvalitetsspillere som ikke slår til der borte. Det finnes ingen garantier. Det kommer an på hvilken klubb man kommer til, været er spesielt i Kina og det er mange lange reiser. Over fire måneder av sesongen spilles mens det er minst 35 grader, sier Kjartansson til VG.

Spillere i Tippeligaen har de siste par årene blitt fristet av skyhøye lønninger i kinesisk fotball. Etter det VG erfarer sikrer treårskontrakt Kjartansson økonomisk for resten av livet. Han skal tjene tett opp til ti mill. kroner netto i året. Denne sesongen scoret han ni seriemål og fikk avslutte høsten med å løfte cuptrofeet.

Sett denne? RBK-treneren forundret over Søderlund-kritikk

Alexander Søderlund er 28 år, og dette er kanskje hans siste mulighet til å

– Fysikken kan hjelpe ham. Søderlund kan helt klart utgjøre en forskjell i kinesisk fotball. Det er høyt tempo der borte, men det er mer taktikk i Norge og Europa. Kinesisk superliga holder alt i alt høyere nivå enn Tippeligaen, men det skulle kanskje bare mangle når de kan kjøpe spillere fra hele verden.

Tidligere Sarpsborg-spiss Aaron Samuel, Abderrazak Hamed-Allah og Michael Barrantes med en fortid i Aalesund, tidligere Glimt-spiller «Ibba» Laajab, Franck Boli med en fortid i Stabæk, Tippeliga-kjenning Davy Claude Angan og tidligere Molde-spiller Daniel Chima Chukwu er andre spillere med tippeligafortid som nå spiller i kinesisk fotball.

Uansett hvor Søderlund havner, skal Rosenborg ha pekt seg ut Haugesunds danske Christian Gytkjær som erstatter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder