Brown sendte Vålerenga videre i cupen etter hovedstadsderby i miniatyr

SIKRET AVANSEMENT: Deshorn Brown scoret to mål for Vålerenga, begge assistert av Rasmus Lindkvist (nummer 9). Dermed slapp VIF med skrekken mot lillebror KFUM. Ellers fra venstre: Sander Berge, Vajebah Sakor og Jesper Arvidsson. Foto: Lise Åserud NTB scanpix

Rekdal: – Hvis vi kommer til finalen ligger vi godt an

EKEBERG (VG) (KFUM – Vålerenga 0-2) Kjetil Rekdal (47) våget ikke å spare nøkkelspillere. Etter Tippeliga-blodbadet i tredje runde øyner han muligheten til en ny cuptriumf.

 • Morten Stokstad

Artikkelen er over fire år gammel

– Hvis vi kommer til finalen ligger vi godt an. For jeg har aldri tapt en finale, sier Rekdal etter at han bare byttet to spillere fra startoppstillingen som møtte Lillestrøm på lørdag.

– Det tar 70 minutter før vi får mål. Det er fullt mulig å tape kamper som dette, sier Vålerenga-sjefen til VG.

I det som må være et av de minste og mest vennlige hovedstadsderbyene i verden imponerte heller ikke VIF på det som ble en blodig kveld for mange Tippeliga-klubber. KFUM holdt nullen til over 70 minutter var spilt, men to scoringer av Deshorn Brown sørget for et nokså kontrollert Vålerenga-avansement.

Les også: Fem Tippeliga-klubber slått ut av cupen

– Tålmodighet er viktig. Vi vet at hvis du gjør en feil defensivt og havner under i disse kampene, så spiller du mot klokka og en vegg. Nå spilte vi mot en vegg og ikke mot klokka. Det er en vesentlig forskjell, sier VIF-treneren til VG.

Byderby uten gigantiske rammer

Først etter 72 minutter nikket Deshorn Brown gjestene i ledelsen i det som var alt annet enn et intenst derby med sterke antipatier. Det var lite, eller ingen, fiendeskap å spore mellom spillere og supportere hos hovedstadens to beste lag.

Les også: Publikumsmagneten Hammarby

Og det er heller ikke så rart, klubbenes historie tatt i betraktning. Det var faktisk aller første gang «Kåffa» og Vålerenga møttes i en obligatorisk kamp.

– Det er mange på Kåffa som heier på Vålerenga. Og det er mange på Vålerenga som heier på Kåffa. For oss er det kjempebra at Kåffa kommer opp. Og for Oslo by er det bra, sier Rekdal.

VIF-sjefen skryter av jobben hovedstadens eneste 1. divisjonslag har gjort, men skulle selvsagt ønsket seg større rammer og omgivelser når Oslos to beste klubber møtes. På KFUM Arena og foran 1860 tilskuere var det var ikke mye som minnet om AIK – Djurgården eller FC København – Brøndby...

– Det er jo ikke bra. Men vi leser om økonomiske utfordringer over hele fjøla. Det har blitt kappet mye utgifter i mange klubber. Det er mange som skulle og burde hatt bedre rammebetingelser, sier Rekdal.

Sjansefattig første omgang

De som kom og sørget for ny publikumsrekord på KFUM Arena i vårsolen fikk se to lag som unnlot å gå i strupen på hverandre. Spesielt var første omgang en stillestående og tam affære.

KFUM-SUPPORTERE: For første gang i en obligatorisk kamp møttes KFUM og Vålerenga. Foto: Lise Åserud NTB scanpix

Det eneste som skjedde før pause var at Vålerenga skapte to halvsjanser, og KFUMs Robin Rasch skjøt to langskudd som først ble litt farlige av at keeper Aslak Falch bokset de rett ut i eget felt.

Det skulle ta 29 minutter før Vålerenga spilte seg til en brukbar sjanse. Rasmus Lindkvist fikk plass og rom på venstrekanten, men skuddet gikk utenfor tidligere VIF-keeper Lars Hirschfeld.

Minuttet før pause avsluttet Deshorn Brown like over KFUM-målet. Men det var et tafatt og energiløst Vålerenga som skapte svært lite før pause på Ekebergsletta.

I andre omgang økte intensiteten noe. Kjetil Rekdal erstattet Herman Stengel med Vajebah Sakor, og hadde nok gitt klare instrukser om at laget måtte ta grep om kampen.

Midtveis i omgangen kom Deshorn Brown til en bra sjanse, men Hirschfeld reddet skuddet uten store problemer.

Les også: Kippe frykter å måtte legge opp mot sin vilje

Fredheim Holm misset straffe

Vålerenga tok over mer og mer av spillet den siste halvtimen. Og det var fortjent at Kjetil Rekdals mannskap tok ledelsen snaut 20 minutter før slutt. Rasmus Lindkvist viste sin ekstreme fart da han rakk ballen før den gikk over dødlinjen, og fikk lagt inn til Deshorn Brown. Jamaicaneren hadde vært uvenn med ballen i store deler av kampen, men brukte hodet – og headet Vålerenga i ledelsen.

Ti minutter før slutt gjentok det svensk-jamaicanske samarbeidet seg. Lindkvist fant Brown igjen, og denne gangen brukte spissen bena til å punktere kampen.

KFUMs John Olav Norheim var ikke så langt unna å redusere etter 83 minutter, men headingen gikk via en Vålerenga-spiller og like over. Enda nærmere var Dennis Obeng fem minutter før slutt. Skuddet fra skrått hold gikk i stolpen.

I det 88. minutt fikk VIF i stedet straffe da innbytter Niklas Castro ble felt. Lars Hirschfeld leste sin gamle lagkamerat Daniel Fredheim Holm godt og reddet forsøket.

Helt på tampen kunne Brown ha blitt tremålsscorer. Men Lars Hirschfeld viste at han fortsatt er en habil keeper.

– Cupen er utrolig viktig. Men du er avhengig av god trekning og marginer, sier Rekdal.

Les også: Aalesund slått ut av 2. divisjonslag

Les også

 1. Solskjær tar skylden for Moldes cupfadese

  Mens det var «helt spinnvilt» i Stjørdals-Blink-garderoben, tok Molde-sjef Ole Gunnar Solskjær på seg ansvaret for…
 2. Tviler på Simeone-straff for dette utbruddet

  Ett minutt og 40 sekunder på overtid i tirsdagens høydramatiske Champions League-semifinale, klikket temperamentsfulle…
 3. Her er grunnene til at Real Madrid slår ut City

  0-0 i den første Champions League-semifinalen var på ingen måte et dårlig resultat sett fra en Manchester City-vinkel.
 4. Kippe kan gå glipp av Lillestrøms 100-årsjubileum

  LILLESTRØM (VG) LSK-legenden Frode Kippe (38) frykter at han ikke er en del av planene når klubben feirer 100 år neste…
 5. Sendte Atlético til finalen og Guardiola ut

  (Bayern München-Atletico Madrid 2-1, sammenlagt 2-2) Etter 57 minutter med full kontroll glapp Antoine Griezmann gjennom…
 6. Aalesund ute av cupen – tapte på straffer mot Brattvåg

  (Brattvåg - Aalesund 6-5 etter straffer) 2. divisjonslaget Brattvåg sendte John Arne Riise (35) og Aalesund ut av cupen…

Flere artikler

 1. Rekdal vurderer å stenge Vålerenga-treningene

 2. Rekdal etter 3-2-tap: – Ufattelig bittert og tungt

 3. Gauseth med Vålerenga-salve: – En kronisk underpresterende
  klubb

 4. Tredje strake hjemmeseier for Vålerenga: - Vi er ikke friskmeldt

 5. Ny Moa-scoring da Vålerenga tok sin tredje strake seier: – Veldig godt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder