VIL HA ESPELUND INN: Synnøve Tverlid (høyre) i Serieforeningen for Kvinner, ønsker Karen Espelund (venstre) som fotballpresident. Her fra tiden da Tverlid var styremedlem i NFF og Espelund trakk seg fra jobben som generalsekretær. Foto: Tore Kristiansen, VG ,

Vil ha Espelund som ny fotballpresident

Serieforeningen for Kvinner: - På tide at hun tenker seg om

Espelund utelukker seg selv: - Det er en beinhard jobb

Etter at Yngve Hallén (47) trakk sitt kandidatur som fotballpresident i én ny periode, mener Synnøve Tverlid, leder av Serieforeningen for Kvinner (SFK), at Karen Espelund bør bli ny president i Norges Fotballforbund.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Tverlid mener Espelund er den klart beste kandidaten, sett fra deres ståsted.

– Det tror jeg kunne vært bra. Det tror jeg mange av oss hadde ville satt pris på. Det siste jeg har hørt er at Espelund har svart det ikke er aktuelt. Kanskje det er på tide at hun tenker seg om. Jeg vet ikke om det er så uaktuelt eller om det er sånn man sier. Jeg tror i hvert fall det hadde vært bra. sier Tverlid til VG.

Les også: Hallén til VG: - Ikke presset til å gi meg

Espelund trives i UEFA-styret

Norges mest fremtredende kvinnelige fotball-leder sier likevel nei til å bli ny fotballpresident. Men hun utelukker ikke en kvinne på toppen etter Hallén.

– I en organisasjon med en halv million mennesker finnes det gode kandidater av begge kjønn, sier Espelund til VG.

Hun sitter selv som inn-kvotert kvinne i styret i UEFA (det europeiske fotballforbundet).

– Hvis det skulle bli en kvinne, ville det være historisk. Jeg kjenner ikke til kvinnelige fotballpresidenter i Europa tidligere, bare generalsekretærer. Men det viktigste er å finne en god kandidat, uansett kjønn. En kandidat som nyter respekt både i bredde- og toppfotballen, sier Karen Espelund.

– Den nye presidenten må kjenne både topp og bredde godt og være klar til å stå i den mediehverdagen som fotballen har. Det viktige er å finne en samlende president for hele fotball-organisasjonen, mener Espelund.

– Hvorfor er du ikke selv aktuell?

– Jeg er veldig fornøyd som jeg har det nå med en spennende «sivil» jobb som fylkesdirektør i Sør-Trøndelag og styrevervet i UEFA gjør at jeg samtidig får mettet min fotballinteresse. Jeg trives godt med å legge igjen energien min på den måten. Å være fotballpresident er en beinhard jobb, sier Karen Espelund, som mener Yngve Hallén har gjort en god jobb for norsk fotball.

Les også: Halléns åtte kontroverser

– Jeg så ikke den komme

Den 15. januar offentliggjør valgkomiteen i Norges Fotballforbund sin innstilling til både forbundsstyret, komiteer og nemnder. Først på fotballtinget i februar skal medlemmene ta stilling til hvem det er som skal lede norsk fotball de neste to årene. Yngve Hallén har hatt det vervet i to perioder (fire år). Den sittende presidenten meddelte i dag at han ikketar gjenvalg, selv om han i Dagbladet i september flagget at han ønsket å fortsette.

Les også: Tippeliga-opprør mot Hallén

Tverlid og SFK sa til Aftenposten i oktober at de ikke ønsket å gå høyt ut med det de selv mener er en god kandidat og innrømmer nå at hun er overrasket over Halléns helomvending.

- Som alle andre så tenkte jeg at han ville gå hele veien. Jeg så ikke den komme akkurat nå, nei. Spesielt fordi han var så innstilt som han var. Det var overraskende. Jeg er spent på hva valgkomiteen gjør. De får utfordringer når de må hente noen nye kandidater. Nå må de som kan ta den jobben og vil ta den, komme frem. Jeg har ellers ikke så voldsomme kommentarer til at Hallén har tatt det valget der. Det kan bli bra for norsk fotball å få begynt litt på nytt, sier Tverlid.

Tar Halléns avgjørelse til etterretning

Marianne Brynhildsen i valgkomiteen i NFF. Foto: Morten Brun , AKERSHUS FYLKESKOMMUNE

Leder av valgkomiteen, Marianne Brynhildsen, sier til VG at hun «tar til etterretning» at Hallén ikke er kandidat.

- Vi jobber videre. Vi har en prosess nå og vår jobb er å vurdere kandidater til forbundsstyret, komiteer og nemnder. Så vil vi vise resultatet av det arbeidet 15. januar, sier Brynhildsen til VG.

Les også: Skeptisk til valgkomiteens leder

På spørsmål om hun er skuffet over Halléns avgjørelse sier Brynhildsen at «hun tar det til etterretning» og at «de fortsetter prosessen» selv om 47-åringen ikke er kandidat.

Brynhildsen vil ikke kommentere navn eller antall innspill de har fått siden fristen i utgangspunktet gikk ut 1. september.

- Det er en «arbeidsfrist». Vi tar i mot innspill helt frem til vi offentliggjør vår innstilling, sier Brynhildsen til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder