GÅR MOT VALG: Yngve Hallén på årets fotballting der valg ikke sto på programmet. Fotballpresidenten ønsker å stille til valg for en fjerde presidentperiode i mars 2016. Valgkomiteens innstilling kommer i januar. Foto: Audun Braastad , NTB scanpix

Her er fotballpresidentens åtte kontroverser

Det har blåst friskt rundt Yngve Hallén (47) gjennom hans fem år som norsk fotballpresident. Dette er de åtte største kontroversene i hans tid.

 • Jostein Overvik

Artikkelen er over fire år gammel

Hallén kom rett fra jobben som daglig leder i Sogndal da han vant en knusende seier i kampvoteringen med den sittende presidenten, Sondre Kåfjord - 186 mot bare 69 stemmer den 7. mars 2010.

Les også: Tippeliga-opprør mot Hallén

– Det ligger i vårt mandat fra valgkomiteen at norsk fotball skal moderniseres, sa Hallén til VG da han var nyvalgt.

Senere har han blitt gjenvalgt uten motkandidat både i 2012 og 2014. Yngve Hallén går for en fjerde periode som president i valget som skjer i mars neste år, men møter motstand fra toppklubbene Vålerenga, Odd og Stabæk.

Les også: Skeptisk til lederen av valgkomiteen

– Spør du meg personlig så har jeg siden 2011 ment atHallén burde gå av, sier daglige leder Stig-Ove Sandnes - som rett før Hallén ble valgt for fem år siden sluttet som assisterende generalsekretær i NFF.

C-More avtalen

I mai 2011 vedtok Halléns styre C More-avtalen (den gang Canal Plus) - verdt 1,2 milliarder over fire år. Det samme gjorde styret i Norsk Toppfotball. Men 13 av 16 tippeligaklubber skal ikke ha vært informert før den kontroversielle avtalen, der TV 2 ikke fikk sjansen til å utfordre C Mores bud, ble offentlig kjent. Motstanden mot avtalen var klar i Norges Fotballforbund. Det er litt uklart på hvilken side Yngve Hallén sto. De avgåtte styremedlemmene Hege Jørgensen og Hege Leirfall har begge i Josimar hevdet at presidenten klart var for den mye kritiserte medieavtalen.
– Jeg var sterk talsmann for NFF-siden, men hele forbundsstyret valgte til slutt å følge det rådet de fikk fra NTF, har Hallén sagt til fotballmagasinet.

Kvinnene som gikk

I sin første periode fra 2010 til 2012 fikk Yngve Hallén åpen kritikk for hvordan han ledet styret. Visepresident Hege Leirfall og styremedlem Hege Jørgensen ville ikke ta gjenvalg på grunn av lederstilen hans. Styremedlem Anders Eggen ville heller ikke være med videre. På et møte skal lederen for Serieforeningen for kvinnefotball, Tone Angeltveit, ha brutt sammen etter ha blitt utsatt for presidentens vrede.
– Jeg er kritisk til hvordan han styrer norsk fotball. Vi i forbundsstyret har fått i oppgave å forvalte norsk fotball sammen som et kollektiv. Det må også Yngve Hallén som president forholde seg til, sa Leirfall til TV 2 da hun hadde bestemt seg for å trekke seg. Yngve Hallén beklaget om noen følte seg tråkket på og har senere medgitt at han til å begynne med var for brå og rask i forhold til forankringsprosessene i styret.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

BARE TO IGJEN: Disse åtte var Yngve Halléns nærmeste medarbeidere da han ble valgt i 2010. Bare Mette Christiansen pg Kjartan Berland er fortsatt med. Bak fra venstre Christiansen, Arne Aambakk, Anders Eggen, Berland, Hege Jørgensen og generalsekretær Paul Glomsaker. Foran fra venstre Hege Leirfall, Hallèn og Einar Schultz. Foto: Stian Lysberg Solum , NTB scanpix

Overgangssaken

Overgangen til Veigar Páll Gunnarsson fra Stabæk til Vålerenga sommeren 2011 skapte storm den påfølgende høsten. Hallén informerte før cupfinalen Michel Platini, som var på besøk i Norge, og UEFA-presidenten sa etterpå offentlig at «det høres ut som svindel». Saken endte med at Asker og Bærum tingrett nesten to år senere frikjente Stabæk, sportssjef Inge André Olsen og Vålerengas tidligere sportsdirektør Truls Haakonsen for påstanden at Gunnarssons klubbskifte (overgangssum 1 mill. kr.) var koblet til opsjonen på Herman Stengel (kjøpssum 4 mill. kr.). NFF har i ettertid betalt både Olsen og Haakonsen erstatning for å unngå sivilt søksmål.
Det har i flere omganger vært spekulert i om hele saken sprakk i TV 2 for å avskilte daværende Stabæk-leder Erik Loe som presidentkandidat ved valget i 2012. Loe, som nå er kommersiell direktør i forbundet, avkreftet senere at han ville ha stilt som benkeforslag mot Hallén i valget.

Lynx-rapporten

Etter at Gunnarsson-saken kom opp ga NFF advokatbyrået Lynx i 2012 oppgaven med å granske 1192 internasjonale overganger i de to øverste seriene for herrer og kvinnenes toppserie fra 2007 til 2011. Etter avtale med Datatilsynet skulle granskingen kun foregå mellom 3. september og 15. november. Ifølge fotballmagasinet Josimar avdekket Lynx flere mistenkelige forhold etter å ha undersøkt bare 18 av de 1192 overgangene. Hallén har over for Josimar forsvart at Lynx fikk så dårlig tid til en gransking som kostet NFF 2,5 millioner kroner.
– Det som var viktig var at dette ble løst gjennom et mandat innenfor en viss ramme. Når du setter i gang noe sånt vil du komme bort i dét og dét, for å komme videre må du da utvide mandatet kontinuerlig. Det som var viktig var å få fram omstendigheter som kunne bedre tilliten til norsk fotball. Vi kunne ha brukt mye mer midler, spesielt med tanke på å grave fram opplysninger i andre land. Vi fikk faglige råd på at man aldri vil kunne komme til bunns - spesielt når det gjelder å spore utbetalinger gjort ut i verden ville vi aldri ha kommet til bunns, mente Hallén.

Artikkelen fortsetter under bildet.

DRILLO GIKK: Her forlater Egil Olsen podiet – med Kjetil Siem, Per Mathias Høgmo og Yngve Hallén – etter å ha avsluttet som landsdlagssjef i 2013. Så begynte bråket. Foto: Helge Mikalsen , VG

Sparkingen av Drillo

Bølgene rundt avsettelsen av Drillo for to år siden har holdt på omtrent til nå. Egil Olsen mener fortsatt at Yngve Hallén og generalsekretær Kjetil Siem førte styret bak lyset da NFF-toppene 26. september 2013 besluttet at Per-Mathias Høgmo skulle ta over om Drillo gikk med på det. Toppfotballsjef Nils Johan Semb var på ferie i USA og ble ikke informert. Tidenes mest suksessrike landslagssjef mener han fikk sparken. Hallén/Siem er ikke enige. Men NFF betalte Drillos advokatregning da partene kom til en slags fredsavtale 50 dager etter at Høgmo tok over. Også assistent Ola By Rise og fysioterapeut Roar Robinson ble umiddelbart fjernet. Sistnevnte etter 27 år og 309 landskamper.
– Dette var en vanskelig sak for forbundsstyret, da mannen som var landslagssjef var den samme mannen som på 90-tallet skapte drømmene om mesterskap for herrelandslaget. Vi forela saken for Egil og mente vi hadde en god aksept for å handle som vi gjorde. Mediedekningen, som startet noen uker etterpå, viste at forståelsen av dette var forskjellig, noe forbundsstyret og jeg beklager. Dette skapte en støy som var med å så tvil om våre verdier, sa Hallén i sin åpningstale til fotballtinget året etter.

Høibraaten-påstandene

I fjor høst antydet boken «Fotballagenten - røverhistorier fra Fotball-Norge» at daværende daglig leder Yngve Hallén og Sogndal skal ha mottatt svarte penger under bordet i forbindelse med Piotr Leciejewskis overgang til klubben før 2008-sesongen. Hallén varslet søksmål mot Kagge forlag og agent-forfatter Knut Høibraaten allerede før boken ble utgitt. Fotballforbundet anmodet Norges Idrettsforbund om å undersøke saken nærmere. De spilte ballen videre til revisjons- og rådgivingsselskapet BDO. Regningen på 250 000 kroner ble delt mellom NFF og NIF. Kagge Forlag beklaget to måneder senere inntrykket som var gitt, betalte Halléns advokatutgifter samtidig som begge parter ga 10 000 kroner til Kirkens Bymisjon.
– Jeg er ikke korrupt. Hvis denne boken kommer ut, så vil jeg forfølge det juridisk. Det er uholdbart for meg å ha disse tingene hengende over meg i de posisjonene jeg sitter i. Dette er direkte anklager om korrupsjon og har overhodet ikke rot i virkeligheten. Jeg skal finne meg i mye rart, men dette finner jeg meg ikke i, sa Hallén til VG da saken ble kjent.

Rettssaken med Dilling

Landslagets administrative sjef, Guttorm Dilling, godtok ikke å bli omplassert til U 21-landslaget i 2014. Etter å ha vært ansatt i 31 år gikk Dilling til arbeidsrettssak mot Norges Fotballforbund sist vinter. Han vant og ble tilkjent 75 000 kroner i erstatning. Men fikk likevel ikke jobben tilbake. NFF anket. I juni kom partene til enighet om avtale der han både får erstatningssummen, etterlønn på 1,2 millioner kroner de to neste årene og mulighet til å jobbe for NFF som konsulent i 2018 og halve 2019. Avtalen kan totalt komme til å koste mellom to og tre millioner kroner.

Under rettssaken la ikke Drillo noe imellom i sitt vitnemål:

– Med alle disse ansatte som klager på behandlingen, og det er ikke akkurat opprørske personer vi snakker om her, tyder det på at NFF ikke har lært av sine feil. Det er å spytte folk i ansiktet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KONTROVERSIELL STØTTE: Yngve Hallén støttet gjenvalget av Sepp Blatter som FIFA-president i 2011. Her er duoen i fjor på Nobels Fredssenter, som nå har avsluttet det NFF-initierte samarbeidet med de internasjonale fotballforbundet. Foto: Torstein Bøe , NTB scanpix

Støtten til Sepp Blatter

– Vi ser ingen grunn til å bytte ut Blatter slik saken står nå, sa Yngve Hallén til VG foran FIFA-kongressen i 2011. Den omstridte FIFA-presidenten ble gjenvalgt for fire nye år. I 2014 støttet Norge UEFAs forslag om å innføre en aldersbegrensning på 70 år for å bli valgt (fikk bare 35 av 209 stemmer). Men presidenten holdt likevel døren åpen for Blatter ved valget sist vår.
– Vi får se hva UEFA kommer frem til. Hvis det blir en samling rundt en eller annen modell, kan det hende vi kan støtte den og at Blatter er en del av den, hvis det fører til bedring. Det kan skje, sa Hallén til NRK foran det siste FIFA-valget. NFF endte med å stemme på Jordans Prins Ali – som tapte første valgrunde og trakk seg fra den andre.
Blatter har i ettertid blitt siktet for korrupsjon av sveitsiske myndigheter, og også en utbetaling på 17,5 millioner kroner til UEFA-president Michel Platini – som Hallén ville ha som FIFA-president – granskes nå.
–Vi må avvente disse tingene, det har nettopp skjedd, er svarer Hallén ga Aftenposten da han i forrige uke fikk spørsmål om hva han synes om at Platini dras inn i korrupsjonsskandalen.

Les også

 1. Professor om rollene til lederen i NFFs valgkomité: – Jeg ville vært skeptisk

  Flere fotballedere stiller spørsmål ved habiliteten til…
 2. Tippeliga-opprør mot Hallén

  Vålerenga-leder Stig-Ove Sandnes mener tiden er overmoden for at Yngve Hallén takker for seg som fotballpresident.
 3. Tidligere FIFA-topp utestengt fra fotballen på livstid

  Tidligere visepresident i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA), Jack Warner, er utestengt fra fotballen på livstid.
 4. Norge med kjempebyks på FIFA-rankingen

  Per-Mathias Høgmo kan lene seg fornøyd tilbake og betrakte FIFA-rankingen for oktober: Norge har klatret elleville 35…
 5. Platini forsvarer og forklarer millionutbetaling

  Presidenten i Det europeiske fotballforbundet (UEFA), franskmannen Michel Platini, sier at det ikke er noe mistenkelig…
 6. Steen Jensen raser: – Har det klikka for «Brutter'n»?

  Stabæk-guru Ingebrigt Steen Jensen (60) går hardt ut mot RBK-trener Kåre Ingebrigtsen (49) samme dag som de to klubbene…

Mer om

 1. Idrettspolitikk
 2. Herrelandslaget fotball
 3. Stabæk Fotball
 4. Vålerenga Fotball
 5. FIFA

Flere artikler

 1. Tippeliga-opprør mot Hallén

 2. Et spørsmål om tillit – også for NFF

 3. NFF-president Hallén med kald skulder til Platini

 4. Her er den hårete FIFA-planen som overbeviste NFF

 5. NFF-styremedlemmer med ulike forklaringer i Siem-høring

Fra andre aviser

 1. FIFA har krisemøte nå: - Utfallet blir helt avgjørende for NFF

  Bergens Tidende
 2. Blatter og Platini må stå til rette for Hallén før jul

  Aftenposten
 3. Blatter og Platini må stå til rette for Hallén før jul

  Fædrelandsvennen
 4. Frykter straff ved å støtte andre enn Hallén

  Bergens Tidende
 5. Frykter straff ved å støtte andre enn Hallén

  Aftenposten
 6. NFF-toppen: - Det største politiske jordskjelvet i idrettens historie

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder