4 av de 5 presidentkandidatene presenterte sine kampsaker for NFF

FIFA-KANDIDATER: Gianni Infantino, sjeik Salman av Bahrain, Jerome Champagne, prins Ali av Jordan og Tokyo Sexwale er de fem kandidatene som nå kjemper om å bli ny FIFA-president. Foto: Desk Photo , Afp

Derfor mener FIFA-kandidatene Norge bør stemme på dem

KØBENHAVN (VG) Hvorfor vil du bli en god FIFA-president for Norge? Her er svarene fra fire av de fem kandidatene i det kommende valget.

 • Anders K. Christiansen

Artikkelen er over fire år gammel

Kontroversielle sjeik Salman av Bahrain uteble. Men både Prins Ali av Jordan, Gianni Infantino, Tokyo Sexwale og Jerome Champagne dukket opp på «audition» foran Yngve Hallén og de andre nordiske fotballpresidentene i går.

I én time hver snakket de om hvordan de skulle redde en skakkjørt FIFA-skute, dersom de velges til president 26. februar.

– Vi har hatt en god dag og blitt bedre kjent med kandidatene. Noen av dem, som Prins Ali, kjenner vi svært godt fra før. Men situasjonen har endret seg i FIFA, selv om manifestet hans er noenlunde det samme. Tillitsproblemet til FIFA har eskalert. Kandidatene har vært flinke til å vise at de forstår situasjonen som FIFA står i. Det er betryggende, og så er det noen som viser en større kraft til å endre – både ved å samle verden og ha en forståelse for at det må skje raskt. Dette er ikke bare et presidentvalg, men om FIFA skal bestå som den organisasjonen den er, sier Hallén,

VG stilte samtlige fire kandidater som møtte i København mandag det samme spørsmålet: Hvorfor vil du være en god FIFA-president for Norge. Her er svarene.

Prins Ali:

«Jeg har samme verdier som dere i Norge og Skandinavia. Det er viktig å bedre ryktet til organisasjonen med virkelig handling. Jeg kjenner FIFA og vet at det bør være en serviceorganisasjon. Pyramiden må snus, slik at spillerne og fansen er på toppen. For det er de som eier sporten. Vi må ta ansvar for hva vi gjør. Det er derfor jeg tror på de verdiene vi har her i Skandinavia. Vi må ha åpenhet rundt all økonomi, møtereferater må være offentlige».

Gianni Infantino:

«Jeg tror jeg blir en god president for Norge, men også for alle andre land i verden. Jeg har et engasjement for denne sporten. Foruten å fotballen litt tilbake til røttene, må vi gjøre tre ting: 1) Reformer. Hele FIFA må gjennom reformer. Det må være åpenhet rundt pengestrøm og lederlønninger. Det må klargjøres hvem som bestemmer hva. 2) I dag er det ikke klima for debatt på FIFA-kongressen. Det må vi endre på. Alle, enten det er Kongo, Norge eller Brasil må bli hørt. 3) Fotball. Grasrotfotballen og kvinnefotballen må utvikles. Vi på toppen i FIFA skal være tjenere og legge til rette. Og alt skal være rent og åpent».

Jerome Champagne:

«Jeg er veldig dedikert, og kjenner både verden og fotballsporten. Det at jeg tilbrakte 11 år i FIFA anser jeg for å være en fordel, ikke et handikap. Jeg tilbyr reelle reformer, men er også en kandidat som er akseptabel for alle kontinenter – og jeg er en som kan jobbe for fullt allerede dagen etter valget. Jeg trenger ikke bruke et år på å lære hvordan FIFA fungerer. Forskjellene i fotballverden må utjevnes. Det er ikke lenger mulig for Rosenborg å nå en kvartfinale i Champions League. Vi må se på hele strukturen og gjøre noe med dette»

Tokyo Sexwale:

«Fotballverden er delt i to: Den rike delen og den delen som behøver ressurser. Den siste delen trenger mest oppmerksomhet. Samtidig er det et ordtak som heter «Ikke slakt gåsa som legger gullegget». De rike landene må vi også jobbe med for å øke profitten. Det betyr ikke at Norge har alle pengene som skal brukes på utvikling av fotballsporten. Det handler ikke bare om penger. Pengene må komme fra et sted, og vi må få inn penger fra nye sponsorer i alle deler av verden. Det må skje under et gjennomsiktig, etisk godt, styresett».

Sjeik Salman av Bahrain:

• Møtte ikke på mandagens seanse foran de nordiske fotballpresidentene. Anklages for menneskerettighetsbrudd i hjemlandet, men nekter for dette. Har fått grønt lys av den etiske komiteen i FIFA til å stille som presidentkandidat. Etter det VG erfarer, er han ikke en aktuell kandidat å stemme på for Norges Fotballforbund.

Les også

 1. FIFA-kandidat vil revolusjonere
  fotballreglene

  KØBENHAVN (VG) Dersom Jerome Champagne (57) vinner FIFA-valget i februar, kommer det oppsiktsvekkende forslag til…
 2. FIFA oppretter sak mot Blatter og Platini

  KØBENHAVN/OSLO (VG) Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) oppretter sak mot Michel Platini (60) og Sepp Blatter…
 3. FIFA-leder: Korrupsjon satt i system

  Lederen av revisjonskomiteen i Det internasjonale…
 4. Razzia i Tysklands fotballforbund

  Tysk politi har gjennomført en razzia i Det tyske fotballforbundets (DFB) hovedkontor tirsdag, skriver avisen Bild.
 5. Vil vrake alle FIFA-kandidatene

  ÅRHUS (VG) Seks personer kjemper om å bli ny…
 6. VGs journalist om fotball: Den desperate kampen om Afrika

  ÅRHUS (VG) Valget på ny FIFA-president handler ikke om å være den beste kandidaten – men om å trekke i de riktige…

Mer om

 1. FIFA

Flere artikler

 1. NFF-president Hallén med kald skulder til Platini

 2. FIFA bekreftet sju presidentkandidater

 3. FIFA-kandidat vil revolusjonere
  fotballreglene

 4. Presidentkandidat vil utvide fotball-VM

 5. VGs journalist om fotball: Den desperate kampen om Afrika

Fra andre aviser

 1. Sju ting du må vite om dagens presidentvalg i FIFA

  Bergens Tidende
 2. Favoritt i presidentvalget: Skal ha brukt FIFA-penger til å kjøpe stemmer

  Bergens Tidende
 3. Valgdrama i FIFA - Norges favoritt ledet etter første runde

  Bergens Tidende
 4. Favoritt i presidentvalget: Skal ha brukt FIFA-penger til å kjøpe stemmer

  Aftenposten
 5. Nå er alle FIFA-kandidatene klare: Disse åtte vil bli Blatters erstatter

  Bergens Tidende
 6. Valgdrama i FIFA - Norges favoritt ledet etter første runde

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder