BLIR SØKKRIK: Håvard Nordtveit kan glise hele veien til banken etter at han skrev tidenes mest lukrative kontrakt for en norsk fotballspiller. Trolig tjener han nærmere 200 millioner kroner i West Ham de neste fem årene. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Nordtveit er tidenes best betalte norske fotballspiller

Tjener nærmere 40 millioner kroner i årslønn i West Ham

SANDVIKA (VG) Glem Carew, Riise, Hangeland og Solskjær: Ingen av dem tjente like mye penger som Håvard Nordtveit (26) gjør i West Ham.

  • Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Etter det VG får opplyst er den fem år lange kontrakten Nordtveit skrev med West Ham i mai unik i norsk målestokk. Aldri før har en norsk fotballspiller hatt en så høy årslønn.

Les også: Nordtveit skuffet i Premier League-debuten mot Chelsea

– Det er Hollywood

Landslagsspilleren satt med ekstremt gode kort på hånden da han var ute av kontrakt og kunne forlate Bundesliga-toppklubben Borussia Mönchengladbach gratis. Agent Jim Solbakken forhandlet frem en særdeles lukrativ avtale med West Ham i pengestinne Premier League.

Etter det VG erfarer tjener han godt over 30 millioner kroner i året. Trolig dreier det seg om nærmere 40 millioner kroner. Kun Mats Zuccarello ligger på samme nivå av dagens aktive norske idrettsstjerner. New York Rangers-proffen har en årslønn på 4,5 millioner dollar. Det tilsvarer cirka 37 millioner kroner med dagens kurs.

Kommentar: «Faren er at alle pengene drar fokus vekk fra det sportslige»

Men fireårskontrakten som ishockeyspilleren skrev i fjor er ett år kortere enn avtalen Nordtveit fikk i West Ham. I løpet av de neste fem årene vil gutten fra Vats i Rogaland dra inn opp mot svimlende 200 millioner kroner.

Konfrontert med VGs tall sier John Carews mangeårige agent Per A. Flod dette om Nordtveits lønn:

– Det er en ekstremt god Premier League-avtale.

– Tror du det gjør Nordtveit til tidenes best betalte norske fotballspiller?

– Det er nesten umulig for meg å svare på. Jeg har aldri sagt hva John tjente, og vil ikke gjøre det nå heller, men den siste avtalen med Aston Villa var veldig bra. Du kan uansett si at Nordtveit er en av Norges desidert best betalte fotballspillere, svarer Flod.

Han vil ikke kommentere om det er riktig som VG tidligere har skrevet: At John Carew tjente rundt 35 millioner kroner i året på det meste i Aston Villa.

Les også: Tore André Flo tjente 24 millioner kroner i året i Rangers

Ni år etter at Nordtveit ble solgt fra Haugesund til Arsenal realiserte han i august sitt store mål om spill i Premier League – for London-rivalen West Ham.

– Det er en guttedrøm. Da jeg begynte å se på Premier League spilte de store legendene der. Det å være en del av det er utrolig. Når du er utpå der så føles det ut som om hele verden ser på. Og det gjør den jo. Det er Hollywood, sier Nordtveit til VG.

Les også: Paul Pogba til United som fotballhistoriens dyreste spiller

Vil ikke snakke om lønnen

Selv ønsker han ikke å snakke så mye om betingelsene han fikk i West Ham.

– Lønn? Vi skal ikke snakke om lønn, nå er det jo kamp på søndag, sier Nordtveit og sikter til VM-kvalifiseringskampen mot Tyskland på Ullevaal.

STJERNE I FOTBALLENS HOLLYWOOD: Håvard Nordtveit sammenligner Premier League med filmbransjens glamorøse Hollywood. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

– Men pengene er jo en del av fotballen, det også?

– Ja, ja, men som sagt: Det var en drøm. Jeg gikk ikke dit på grunn av pengene. Jeg gikk dit fordi de ville ha meg. Jeg snakket med Slaven Bilic (West Ham-manager) og han hadde en plan som jeg aldri kunne si nei til. Jeg kom fra Tyskland og følte at jeg hadde gjort det meste der i fem og et halvt år med Champions League, Europa League og nedrykksstrid. Da ville jeg prøve noe annet. Det var en optimal situasjon da jeg fikk møtet med Slaven Bilic ganske tidlig og slapp å vente helt til «Deadline day» og det stresset der, forteller 26-åringen.

Les også: Nordtveits første intervju som Arsenal-spiller

I en tid der TV-avtalene i engelsk fotball har skutt til værs er han ikke alene om å ha truffet pengeplanken. Selv om Norge ikke lenger har store internasjonale fotballnavn, tjener flere av dagens landslagsspillere mye mer enn profilene på 1990- og 2000-tallet.

Les også: King om verdien på den nye kontrakten: – Ingen kommentar

Høgmo: – Nesten surrealistisk verden

– Hele norsk fotball omsetter for det samme som én Premier League-klubb. Det er en nesten surrealistisk verden i forhold til hva det var før. Det pumpes stadig mer penger inn i systemet. Jeg føler at de norske spillerne først og fremst er opptatt av å utvikle seg sportslig. Samtidig vet de at en kontrakt i England sikrer fremtiden for seg selv og familien, sier landslagssjef Per-Mathias Høgmo.

Les også: Tror Selnæs snart blir solgt for 250 millioner kroner

– Premier League-klubbene får enormt mye penger inn på TV-avtalene. Det er en ekstrem pengebruk. Jeg vet ikke når det skal ta slutt. Kanskje det akkurat nå er litt for mye penger i bruk, sier Stefan Johansen, selv nyankommet England-proff i den hardtsatsende Championship-klubben Fulham.

– Det er mye penger. Jeg forstår ikke helt hvordan det går rundt, sier Håvard Nordtveit om den kommersielle utviklingen i Premier League.

Han har en klar strategi for at de enorme summene han tjener som profesjonell fotballspiller skal forvaltes best mulig.

– Jeg er smart. Jeg har tenkt på fremtiden min. Jeg legger ikke noe i aksjer, jeg kjører på i eiendom der jeg skal bo og leve når jeg kommer hjem.

– Hvem tror du er tidenes best betalte norske fotballspiller?

– Tidenes best betalte? Det har vel dere kanskje statistikk på.

– Jeg tror det er deg.

– Du tror det er meg, ja? Da takker jeg for det, svarer Håvard Nordtveit.

Les også: Landslaget trente for stengte dører

Premier League

SVUTMP
1Liverpool26251061154676
2Manchester City25163665293651
3Leicester City26155654262850
4Chelsea2512584334941
5Tottenham Hotspur2611784334940
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder