Flaggvifting ble storpolitikk: Beklager flaggvifting overfor Den arabiske liga

John Paintsil feiret Ghanas andre mål mot Tsjekkia med å vifte med det israelske flagget. Først beklaget det ghanesiske fotballforbundet episoden, og i går beklaget Ghanas regjering overfor Den arabiske liga.

Jørgen Meberg Gilbrant
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

STERKE REAKSJONER: John Pantsil vifter med det israelske flagget etter Ghanas 2-0-mål mot Tsjekkia. Episoden er beklaget av både det ghanesiske fotballforbundet og regjeringen i landet. Foto: AP

Ghanas John Paintsil skapte sterke reaksjoner i den arabiske verden da han feiret seieren over Tsjekkia med å vifte et israelsk flagg over hodet. Paintsil spiller til daglig i Hapoel Tel Aviv og ønsket å hylle dem som støttet ham i kampen.

I kveld kan Ghana avansere til åttedelsfinalen i VM hvis de slår USA - og alt tyder på at Paintsil får fornyet tillit.

VG NETT LIVE, 16.00Ghana - USATsjekkia - Italia

Angret på støtten

- Jeg ønsket å takke de israelske supporterne som var på kampen for å støtte meg spesielt, derfor viftet jeg med flagget, sier Paintsil ifølge det israelske nettstedet ynetnews.com.

Men Paintsils flaggvifting møtte sterke reaksjoner i arabiske land. En egyptisk reporter reagerte meget sterk, og skrev blant annet følgende:

- Den ignorante og dumme Pantsil, som var 20 dager i Egypt i forbindelse med det siste Afrika-mesterskapet, spiller for Hapoel, skrev sportskommentator Alaa Sadek i avisa Al-Akhbar.

- Egyptiske supportere heiet på Ghana helt til det 82. minutt, men etter flaggviftingen angret man, fortsatte Sadek ifølge ynetnews.com.

Offisiell beklagelse

Dagen etter kampen valgte det ghanesiske fotballforbundet å beklage episoden.

- Vi beklager oppførselen til Paintsil og det ghanesiske fotballforbundet ønsker ikke å velge side i den palestinsk-israelske konflikten, uttalte forbundet ifølge Reuters.

Men saken var ikke ferdig med fotballforbundets unnskyldning. Den arabiske liga, som samler 22 muslimske land, ønsket en unnskyldning fra den ghanesiske regjering - og den fikk de.

- Vi har mottatt en offisiell beklagelse fra den ghanesiske regjering etter at en av spillerne deres viftet med et israelsk flagg under kampen mot Tsjekkia. Ghana understreker at flaggviftingen ikke har noen offisiell støtte og de håper det ikke vil påvirke forholdet til vennlig innstilte nasjoner, sier Amr Moussa, generalsekretær i Den arabiske liga, til Reuters.

Sannsynlige lagoppstillinger:

Ghana: Richard Kingston, John Paintsil, Habib Mohammed, John Mensah, Shilla Illiasu, Derek Boateng, Michael Essien, Stephen Appiah, Otto Addo, Matthew Amoah, Razak Pimpong.

USA: Kasey Keller, Carlos Bocanegra, Oguchi Onyewu, Jimmy Conrad, Steve Cherundolo, DaMarcus Beasley, Claudio Reyna, Landon Donovan, Clint Dempsey, Brian McBride, Eddie Johnson.

Kilde: BBC

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder