2004 01 Andreas Schjelderup

Andreas Schjelderup (16) har tatt dansk fotball med storm i år, men verdens største klubber har hatt bodøværingen på radaren siden før han var tenåring.

 • Arilas Berg Ould-Saada
Publisert:

Historien om Schjelderups oppvekst som yndet vidunderbarn i Fotball-Europa er historien om et enormt talent, en «borgerkrig», lekkasjer, pågående agenter og engelske storklubber med storslåtte planer.

Det startet med at den daværende Bodø/Glimt-spilleren fikk reise til Ajax fordi akademisjef Øyvind Iversen hadde kontakter hos den nederlandske storklubben.

Schjelderup var bare ni år første gang han reiste til Amsterdam. De neste to årene reiste han over på fem treningsopphold i samarbeid med Glimt. Mens han var i Norge, fikk han tilsendt grundige evalueringer på video.

Hans siste Ajax-besøk var på høsten i 2015. 

Bak kulissene ulmet det. Ajax-legender var involvert i det The Times omtalte som en «bitter borgerkrig som river klubben i filler».

Hovedpersonen i konflikten var den nå avdøde legenden Johan Cruyff. I rollen som rådgiver jobbet han fra 2011 med å reformere klubbens filosofi etter sine idealer, med akademisjef Wim Jonk som sin nærmeste allierte.

Interne uenigheter om klubbens veivalg kulminerte i 2015 i totalkollaps: Jonk trakk seg fra rollen som akademisjef etter uenigheter med gamle kompiser og legender som Dennis Bergkamp, Frank de Boer og Marc Overmars.

Andreas Schjelderup og Dennis Bergkamp. Foto: Privat

Det var Jonk som hadde tatt initiativ til å dyrke Schjelderup gjennom Ajax-skolen.

Cruyff fikk lungekreft og forlot rollen som rådgiver fordi hans «visjon for Ajax ikke ble fulgt opp».

Sammen med Jonk forsvant 12 speidere og andre ansatte ved akademiet. Siden det var de som eide systemet som ble brukt til å spore talenter, forsvant de også med enorme mengder video- og datamateriell.

Det skulle få store konsekvenser for en Bodø-gutt.

Teksten forsetter etter annonsen.

Samarbeidet med Ajax brøt sammen, men helt nye dører skulle snart åpnes.

Flere av de Ajax-ansatte fikk seg nemlig nye jobber i engelske agentselskaper. Plutselig ringte det i telefonen til pappa Jørn Tommy Schjelderup.

– Det var kommet en video av Andreas på avveie. Da startet vår krasj med verdenen, sier stortalentets far til VG.

Henvendelsene haglet. Pappa Schjelderup omtaler det som «et ekstremt kok» fra engelske agenter og klubber. Det kom fotballsko i posten med frierbrev fra store agentselskaper, noen lokket med samarbeid med superagent Mino Raiola, klubber ville fly ham inn til England så fort som mulig.

– Man blir først beæret, men så ble det fort tydelig at vi måtte ta kontrollen. Vi ville ikke at det skulle eskalere til å bli en kjempestor sak i mediene. Hvis man trår inn i den verdenen med naivitet og uten kunnskap, kan det føre til et helt vanvittig press. Så vi gjorde det vi kunne for å holde lokk på det, skjerme Andreas og filtrere ut forespørsler, sier han.

Andreas Schjelderup fikk ikke med seg så mye av spetakkelet.

– Jeg skjønte at noen engelske folk hadde fått tak i et klipp. Plutselig spurte pappa: «Har du lyst til å dra til Tottenham?» Det var ikke planlagt at det skulle komme ut, sier han til VG.

Sammen med familien, Bodø/Glimt og etter hvert agent Mike Kjølø sorterte de ut akademier som henvendte seg, for å få referanser på europeisk toppnivå: Tottenham, Fulham, PSV, Bayern München, Atalanta og Juventus ble besøkt i tur og orden fra 2016 til 2020.

For ikke å snakke om Liverpool, favorittklubben til både far og sønn Schjelderup.

Der fikk unge Schjelderup møte Liverpool-legenden Kenny Dalglish.

– Det har føltes normalt for meg, men når jeg ser tilbake på det, tenker jeg at det ikke er så normalt for en så ung gutt å leve det livet. Jeg tenkte at det var kult, men det ble naturlig for meg å reise rundt til de beste akademiene i Europa. Jeg har fått masse erfaring, sier Andreas Schjelderup.

Med en slik CV skulle man kanskje tro at han ville dra rett til en av verdens største klubber. Han kunne dratt til favorittklubben Liverpool, Tottenham eller Bayern München.

Men da han på våren 2020 skulle ta et valg om fremtiden, satt han igjen med seks alternativer: Bodø/Glimt, PSV, Feyenoord, Villarreal, FC København og FC Nordsjælland.


Glimt-trener Kjetil Knutsen innrømmer at han gjorde «alt som sto i min makt» og «jobbet beinhardt» for å overbevise Schjelderup.

Ståle Solbakken sier han «satte himmel og jord i bevegelse» for å sikre seg juvelen.

PSVs rekrutteringssjef Rini de Groot er fortsatt svært irritert over at signeringen glapp.

Valget falt på Nordsjælland.

– Jeg ville ha best mulig kamp- og treningsplattform for å utvikle meg videre, og kort vei opp til A-laget. Det var fristende å dra til større klubber, men Nordsjælland satser på unge talenter og er en multikulturell klubb med spillere fra Ghana, Elfenbenskysten, Finland og Sverige. Jeg får med meg ting fra ulike kulturer og blir satset på, sier han selv.

Tallet 8 er nå byttet ut med 32 i Nordsjælland.

At det skulle gå så fort, hadde han riktignok ikke forventet. Denne våren er Schjelderup blitt et dansk fenomen: Han debuterte som 16-åring i februar; ble i mars tidenes yngste spiller til å score to mål i samme Superliga-kamp; avsluttet sesongen med tre mål og tre målgivende pasninger på 16 kamper; og anses nå som tilnærmet fast på FCN-laget.

– Jeg hadde forestilt meg at jeg skulle få muligheten til å trene med A-laget innen nå. Så jeg hadde ikke trodd at det skulle gå så fort.

Det har vært helt fantastisk, sier Schjelderup.

Allerede nå kan abonnenter av VG+ lese om alle spillere fra alle årskull. 2001-, 2002-, 2003- og 2004-årgangen vil i tur og orden være tilgjengelig for ikke-abonnenter i kortere perioder. Etter 14. juni må du ha abonnement på VG+ for å lese om alle «fotballkometene».

Foto: PER KJÆRBYE / BILDBYRÅN / PRIVAT

Publisert:

Mer om

Rik artikkel

Webview

Bodø/Glimt

Superligaen

Dansk fotball

FC Nordsjælland

Flere artikler

 1. Fredrik Oppegård: Møtet som endret alt

 2. Sebastian Tounekti: Gutten som skapte fotballstrid i Nord-Norge

 3. Edvard Tagseth: Det hemmelige tilbudet fra Anfield

 4. Elias Solberg: Historien om Juventus’ jakt på en tenåring i Ull/Kisa

 5. Chelsea-talentet Bryan Fiabema: – Mente han ikke var god nok

Fra andre aviser

 1. Han ble kalt Judas. Odin (18) ble et symbol på RBKs svikt

  Aftenposten
 2. Stor Aftenposten-kåring: Her er tidenes 50 beste fotballspillere i Europa

  Aftenposten
 3. Kort sagt, søndag 30. mai

  Aftenposten
 4. Tannløst Bodø/Glimt tapte i Skien: – Vi skapte ikke en dritt

  Aftenposten
 5. Botheim om landslaget etter fantomstarten: – Har ikke noe å gjøre der

  Aftenposten
 6. Kort sagt, lørdag 5. juni

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no