NEDERLANDSKE JESSHEIM: Ingenting å si på nasjonalfølelsen under Nederlands kvartfinale, hvor de sendte hjem Brasil. I kveld tror driverne av Haven pub og café det vil bli stinn brakke under semifinalen. Foto: Vidar Sandnes

- Vi er nederlendere. Vi er jo fotballgærne!

Malte kafeen sin på Jessheim oransje før VM

(VG Nett) Nederlenderne Dag Henning Vergouwe og kona Ilse Schoemans spurte byggeier Bjørn Dæhlie pent om lov til å få male kafeen sin på Jessheim oransje til VM. De fikk ja.

Lillian Holden
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Haven pub og café på Jessheim lyser dermed kraftig opp i terrenget under VM - bygget har blitt så oransje som det overhodet kan bli.

- Det er jo ikke så uvanlig i Nederland, dette, at folk maler husene sine oransje foran mesterskap. Der kan hele gater være helt oransje. Oransje er fargen vår - vet du ikke hva kongefamilien vår heter? Oranje-Nassau, forteller kafédriver Vergouwe til VG Nett.

VG LIVE:Følg semifinalen og chat med Jo Inge Berget underveis!

Men det finnes et alternativ til husmalingen. Mange nederlendere «jukser litt» - og dekker i stedet til huset sitt med oransje lakener.

- Men vi på Haven valgte å male, vi da, smiler Vergouwe, som forventer storinnrykk under semifinalen mot Uruguay i kveld.

VG Nett-leser:Nederland var heldige mot Brasil. Tør jeg påstå at de nå tror de er bedre enn de virkelig er, og at de allerede har hodet i finalen?Diskutér her!

...men etter VM må fargen bort

Selve kafébygget eies av Bjørn Dæhlie, og Vergouwe måtte derfor pent spørre om lov til å få male om.

- Og det var i orden. Så lenge vi lovte å male det tilbake i husets opprinnelige farge igjen innen to uker etter VM-slutt, forklarer Vergouwe.

Les også:Grindheim: - Nederlenderne er sikre på seier

Dermed kan nederlenderne på Jessheim risikere å måtte feire en eventuell tittel som verdensmestre med husmaling.

Setter opp storskjerm

Vergouwe forteller at det var intet mindre enn stinn brakke da Nederland tok seg videre fra kvartfinalen. Han innrømmer at det ikke var særlig mange av de vel 130 gjestene som hadde særlig tro på at Nederland skulle klare å slå ut de blå og gule gigantene fra Brasil.

Artikkelen fortsetter under bildet!

IVRIG: Christopher Linnerud skal servere tørste Nederland-supportere på denne puben tirsdag kveld. Foto: Privat


- Men det var stort. På 2-1-målet kokte det her. For ikke å snakke om da kampen var over, sier han.

Les også:Van Marwijk: - Robben filmer ikke!

I kveld tror kaféverten det vil komme minst like mange for å se kamp - kanskje til og med flere. Derfor har det nederlandske paret montert opp storskjerm ute.

- Det er mange på Jessheim som holder med Nederland i kveld på grunn av at de kjenner oss. I tillegg er det jo rundt 200 nederlendere på Romerike, sier Vergouwe.

Espens fotballblogg:- En kur for alt

Oppvokst med fotball

Og blant de mest engasjerte i lokalet i kveld - driverne selv, Dag-Henning og Ilse.

- Jeg har spilt fotball selv siden jeg var fem år, og har til og med spilt noen år her i Norge. Min kone Ilse er oppvokst i Eindhoven, så hun har fått fotball inn med teskje på grunn av PSV. Særlig fra faren sin, smiler Vergouwe.

Les også:Tysk trøbbel? Ballack reiste hjem

Drømmefinalen har det nederlandske paret veldig klart for seg. Nederland - Tyskland.

- Hvis vi hadde slått Tyskland... Vet du, det hadde vært helt herlig, smiler Vergouwe. Selv er han svært spent foran kveldens kamp.

- Men jeg tror vi klarer det, sier han videre.

Les også:Tabarez holder laguttak hemmelig

Dersom Nederland virkelig tar seg til finalen i kveld, frykter han det bli vanskelig å få ut folk fra Haven i natt.

- Vi er jo helt fotballgærne, vet du, smiler han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder