Norge så rødt og tapte etter sjansesløseri: – Veldig, veldig frustrerende

SOFIA (VG) (Bulgaria-Norge 1–0) Fem norske målsjanser ga ingen ting. Bulgaria scoret på sin første og eneste. Lars Lagerbäcks seiersmaskin brøt sammen i et tap surt som sitron.

Publisert:

– Veldig, veldig frustrerende å tape en kamp slik, sier Lars Lagerbäck til VG og noen få andre journalister på pressekonferanse. Han var alt annet enn fornøyd.

– Det gjør ekstra surt å tape etter å ha misset så mange målsjanser. Vi kan ikke skylde på noen andre enn oss selv. Vi må bli bedre og lære av en slik kamp, svarer han.

Han mener at det ble for mye panikk etter 1–0-målet.

– Vi må lære oss, fremfor alt, å holde «kylan», sier svensken som fortsatt bare har opplevd at hans utgave av Norge har klart å snu én kamp der motstanderen har tatt ledelsen 1–0 - mot Island i sommer.

les også

VG-børsen: Backene best for Norge da hypereffektive Bulgaria vant

Bulgaria hadde ikke skapt noe som helst før helten fra Slovenia-seieren torsdag, Bozhidar Kaev, satte ut den norske venstresiden med en genial ball til backen Strahil Popov.

Håvard Nordtveit tapte duellen mot innbytter Radoslav Vasilev på innlegget. Headingen havnet i det lengste hjørnet. Langt utenfor radaren til Rune Almenning Jarstein.

Usikker på hvordan Nation League fungerer? Her får du opplegget forklart!

BLYTUNGT: Håvard Nordtveit ut med rødt kort. En blytung kveld for Lars Lagerbäck og Per Joar Hansen. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

Stopperen fra Hoffenheim, Nordtveit, altså, fullførte en nitrist kveld å få sitt andre gule kort tre minutter før full tid. Dermed rødt kort. Den første utvisningen av en norsk landslagsspiller siden John Arne Riise mot Ukraina for 10 år siden.

– Farefullt spill med høye knotter, sier TV 2s ekspertkommentator Brede Hangeland. Han mener den polske dommeren Daniel Stefanski gjorde helt riktig.

Slik svarer midtstopperen på spørsmål om han tror plassen hans på laget er truet etter kampen mot Bulgaria:

les også

Kommentar: Tilbakeslaget

– En femti-femti-situasjon og to gule, svarer Nordtveit på VGs spørsmål om det røde kortet.

– Jeg synes kanskje dommeren ovedrev med de gule kortene. Han ble utvist for et høyt spark. de var tvilsomme alle de gule kortene, men jeg vil ikke kritisere dommeren. Det var ingen lett kamp å dømme, sier Lagerbäck. Foruten Nordtveit fikk også spissen Bjørn Maars Johnsen og midtbaneduoen Sander Berge og Markus Henriksen advarsel.

VG Live: Les hva som skjedde minutt for minutt

Slik oppsummerer Hulsker og Rekdal tapet:

Det kjentes bittert og håpløst. Bulgaria scoret på sitt tredje mål på den tredje sjansen i Nation League. Norge mistet en drømmestart på turneringen mot et lag de trykket langt tilbake i en hel omgang i den sommerlige høstkvelden.

Alexander Sørloth fikk på slutten sjansen på en av Norges 12 (!) cornere. Men også innbytterheadingen gikk i armene på hjemmekeeper Plamen Iliev.

– Vi er for dårlige også på våre faste dødballer. Vi er litt for stillestående, konstaterer Lagerbäck.

De første 45 minuttene besto av et norsk overtak som ga tre klare sjanser. 5–1 i cornere hjalp heller ikke.

Men ingen scoring på den 65 år gamle østlige betongkolossen av en fotballstadion.

– Det er en av de dagene der vi ikke får den inn og de scorer på sin eneste sjanse. Den er tung å svelge, så vi må heller «bounce back» neste gang, sier kaptein Stefan Johansen til VG.

NEI, NEI, NEI: Så nær var Stefan Johansen å gi Norge ledelsen i Sofia. Ivan Bandalovski og Bulgaria var heldige før pause. Foto: Bjørn S. Delebekk

Bjørn Maars Johnsen kunne gitt Norge 1–0 allerede etter tre minutter.

Han hadde god tid på innlegg fra den alltid aktive Birger Meling. Men Bulgaria-keeper Plamen Iliev var på ballen med et tigersprang etter at spissen hadde brukt for lang tid.

– Han kan styre den inn, mente Egil Olsen i TV 2s studio.

les også

Maars Johnsen om Bulgaria-skuffelsen: – Jeg hang med hodet

Heller ikke Stefan Johansen lyktes da han fikk sin kjempesjanse. Ballen kom servert av Mohamed Elyounoussi. Men skuddet snek seg noen centimeter utenfor den bulgarske stolpen.

Maars Johnsen fikk sin sjanse nummer to rett før pause. Men står fortsatt med ett mål på sine åtte landskamper. Elyounussi sto igjen for et lekkert forspill. Men i stedet for å banke ballen opp i nettaket, ble den en markkryper som Iliev enkelt reddet.

Etter kampen fikk Joshua King spørsmål om han tror han hadde scoret hvis han hadde fått Maars Johnsens sjanser:

les også

Rune Jarstein i sitt livs form: Feirer 100-årsdag med mormor

Norge hadde full kontroll i eget forsvar. Bulgaria skapte ingen sjanser mot en bunnsolid backkjede.

Men 1. omgang handlet ikke om godt forsvarsspill. Den handlet om for svak effektivitet.

Det ga et unødvendig tap. Til slutt.

I den andre kampen i Nations League-gruppen, slo Kypros noe overraskende Slovenia 2–1. Dermed blir neste kamp – hjemme mot Slovenia – helt avgjørende for Norge. Den går 13. oktober, før Norge møter Bulgaria hjemme 16. oktober. Etter tapet i Sofia trenger Norge seier i begge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder