Norskamerikanske Bjørn Maars Johnsen mener han kan løse spisskrisen

Litex-profil Balakov til VG før Bulgaria-kampen: – Jeg ønsker at han skal få sjansen på landslaget

LOVECH (VG) Da Bjørn Maars Johnsen (23) så Norge slå Brasil på amerikansk TV som barn ble landslagsdrømmen født. Nå peker Bulgaria-proffen på seg selv som en mulig løsning på den norske spisskrisen i torsdagens skjebnekamp.

– Jeg synes at jeg har vist at jeg har kvalitetene til å få plass i den norske troppen, men når du spiller i en liten liga som den bulgarske er det vanskelig å bli lagt merke til, sier Johnsen på engelsk til VG i den bulgarske småbyen Lovech, en totimers kjøretur fra hovedstaden Sofia.

Han er noe så uvanlig som en stor, skadefri spiss med norsk pass på plass i Bulgaria allerede før Per-Mathias Høgmos skadeskutte angrepsrekke ankommer torsdagens EM-kvalifiseringsmotstander i kveld.

I gaten utenfor leiligheten, som minner om en liten treroms med oppussingspotensial i Oslo, tar den 195 centimeter høye John Carew-kopien imot oss med et smil. Her er leiligheten blant byens beste, forklarer Litex Lovech-spissen før han rekker frem mobilen og viser frem et bilde tatt 23. juni 1998:

I HAVE A DREAM: Denne gjengen har akkurat sett Norge slå Brasil 23. juni 1998. Fra venstre Patrick Widdop (fetter), vennene Henrik & Isak Jordal og Bjørn Maars Johnsen. Foto:PRIVAT,

En 6-årig gutt hadde akkurat sett Norge slå Brasil 2-1 på TV i South Carolina iført norsk landslagsdrakt sammen med familien sin.

– Ingen andre så på fotball der jeg vokste opp, ingen snakket om fotball, men jeg glemmer aldri dagen da Norge slo Brasil. Da bestemte jeg meg for at jeg en dag ville spille for landet mitt.

– Ole Gunnar Solskjær, Tore André Flo og Kjetil Rekdal med de gule skoene – de var idoler for meg.

VG+:Dette skrev Dæhli da Norge slo Brasil

Johnsens far er fra Nesodden, mora er amerikansk. Selv bodde han i USA frem til han var 16 år, men besøkte Norge i feriene. Mot slutten av tenårene var han innom Vålerenga, Lyn og FK Tønsberg uten å stjele overskrifter noe sted. Det var først i portugisisk 2. divisjon i fjor at Johnsen markerteseg, med 14 mål på 22 starter. I vårsesongen og i sommerens Europa League-kvalifisering dunket han inn til sammen åtte mål på 14 kamper for Litex, inkludert et hat trick mot fjorårets Champions League-lag Ludogorets.

Men de seks siste i ligaen har endt uten nettkjenning. Ifølge Bjørn Maars Johnsen har fotballforbundet pratet med faren hans om landslagsmulighetene, og i går var han skuffet da han så at Håvard Nielsen og Veton og Valon Berisha ble kalt inn foran ham. Andre er i større ligaer og får lettere spille landslagsfotball selv om de ikke er sentrale på klubblagene, mener norskamerikaneren.

– Hva synes du om at du ikke er kalt inn nå som Joshua King,Adama Diomandé og Pål André Helland er skadet?

– Jeg er litt bitter for at de ikke tar meg inn og sjekker meg ut, spesielt nå som jeg likevel er i landet og det er flere skader. Og jeg kjenner de bulgarske spillerne, klimaet (det er over 30 grader her) og vet hva som skal til i en slik kamp. Men jeg er bare 23 år, har god tid og skal gjøre alt for å komme med i EM-troppen hvis vi kommer dit, sier Johnsen.

En kamp han, i motsetning til de fleste norske fotballeksperter som er opptatt av å sikre uavgjort og dermed håpet om omspill, mener 23-åringen at «vi» må vinne, for det vil åpne muligheten for direktekvalifisering til EM-sluttspillet.

Utspillet er typisk for den amerikanske væremåten Johnsen utstråler: Offensiv og med tro på seg selv.

VG 14.11.2014:Høgmo: - Ikke god nok

Litex-trener Krasimir Balakov svarer slik på VGs SMS-spørsmål på tysk om han kan vurdere Johnsen som spiller og som en mulig norsk landslagsmann:

– Han er en virkelig god og talentfull spiller med eksepsjonelle kvaliteter. Med sin størrelse er han en veldig farlig spiller men hodet, samtidig som han er fleksibel og teknisk god.

– Han er ambisiøs, og det ville ikke være noen overraskelse for meg om er i stand til å komme på landslaget. Selv om han fortsatt er ung, har han en meget veletablert karakter og vet nøyaktig hva han vil. Jeg liker å jobbe med ham og ønsker at han han får sjansen på det norske landslaget, skriver den tidligere Stuttgart-stjernen og Bulgarias kanskje nest beste fotballspiller på 90-tallet – etter Hristo Stoichkov - i meldingen til VG.

Bjørn Maars Johnsen avfeier spørsmål om USA-spill frister mer enn Norge fordi det ikke er noe han tenker på nå, ettersom «sjansene er større i Norge». Svaret serveres smilende på norsk.

Johnsen slår imidlertid fort over på engelsk igjen. Farens morsmål har han knapt pratet på fire år, forteller 23-åringen idet han ber VG legge seg på hjul bak sin Kia suv for å se på Litex’ nylig opprustede hjemmebane med plass til cirka 13.000 tilskuere.

MANNEN, MYTEN, LEGENDEN: Bjørn Maars Johnsen viser frem Litex Lovechs stadion, som tar rundt 13.000 tilskuere. Byen med 50.000 innbyggere er rolig, og fotballspilleren er et kjent ansikt her. – Det er ingen andre som nesten er to meter høye her, så de fleste vet hvem jeg er, sier han. Foto:Bjørn S. Delebekk,

Etter å ha håndhilst på alle lagkameratene som trente alternativt roper han til klubbens fysiske trener og ler godt. Johnsen har mye på hjertet i det som kunne vært en avskjedsprat, for da han våknet opp i går var agenten i sluttforhandlinger med de portugisiske toppserieklubbene Rui Aveog Estoril om et mulig lån. Men 23-åringen hevder han selv til slutt sa nei til overgange.

Nå blir han i Bulgaria i alle fall et halvt år til.

– Hva kan egentlig Norge vente seg torsdag kveld?

– Norge er heldige med tidspunktet, for det bulgarske laget de møter er ikke det beste akkurat nå. Mange av spillerne er ikke i førsteoppstillingen i sine klubber. Med riktig innstilling bør Norge kunne vinne. Det mentale er viktig dersom det dukker opp 30.000-40.000 på tribunen, sier Bjørn Maars Johnsen, som selv skal se kampen på bulgarsk TV.

Hvis da ikke Per-Mathias Høgmo ringer etter å ha lest denne reportasjen, da.

Jeg er klar på kort varsel, sier 23-åringen.

PS! Bulgaria - Norge sendes på TV Norge torsdag klokken 20.45.

PÅ DIREKTEN: Bjørn Maars Johnsen lot seg intervjue av VG i sofaen hjemme i leiligheten sin samtidig som deler av intervjuet ble overført via Periscope. Foto:Bjørn S. Delebekk,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder