Her sender Michael Ballack Tyskland til himmels og kvartfinale. Frisparket mot Østerrike var av ypperste merke. Foto: AP

Til kvartfinalen i 121 km/t

Ballack-kanon sendte Tyskland videre

(Østerrike-Tyskland 0-1) Med sjefen på tribunen tok Tyskland-kaptein Michael Ballack ansvar, og klinket et frispark i krysset fra rundt 25 meter.

Gunnar Bøthun
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL


VG Nett Live:Fyldig referat og bilder!

At kampen skulle bli dramatisk, visste de fleste. Begge lag kunne nemlig gå videre, på bekostning av det andre laget. For tyskerne holdt det med uavgjort, selv om Michael Ballack ville ha mer.

Les også:Begge trenerne vist på tribunen!

Superskudd

For skuddet hans noen minutter ut i 2. omgang var et resultat av vilje, teknikk og rå kraft. Østerrikes keeper Jürgen Macho var totalt sjanseløs da Chelsea-strategen klinket ballen i krysset fra rundt 25 meter - og dermed sto for EMs desiderte knallperle til nå.

Ifølge det internasjonale nyhetsbyrået Reuters klasket kanonskuddet i nettmaskene med en hastighet på 121 kilometer i timen, men Ballack velger som kapteiner flest å heller hylle lagets arbeidsinnsats.

- Det var en vanskelig kamp for oss, for vi hadde alt å tape. Men vi kjempet hardt. Det var viktigst i dag, sa matchvinner Ballack etter kampen.

Superscoringen til Ballack til tross, dramatikken startet lenge før 1-0-scoringen var et faktum.

Gigantmiss fra Gomez

Etter bare syv minutter brente nemlig Tysklands Mario Gomez alle sjansers mor, da han mottok et glimrende innlegg fra Miroslav Klose. Fra tre-fire meter skulle han bare bredside ballen i det tomme målet, men ballen spratt forkjært for spissen. Han traff ballen med leggen, og kula spratt rett opp. På streken sto den Østerrikske forsvarsspilleren Gyorgy Garics og headet unna.

Gomez er ble byttet ut tidlig i 2. omgang. Få tyskere er nok mer glad enn nettopp ham for at Ballack reddet Tyskland..

- Vi kjemper godt. I starten skulle vi tatt ledelsen - da ville kampen blitt lettere. Slik det ble måtte vi kjempe til siste sekund, sier Ballack.

Det er liten tvil om at situasjonen kapteinen viser til, er Gomez` gigantmiss.

Trenerne bortvist

Før kampen sa Østerrike-trener Josef Hickersberger at han overhodet ikke fryktet det tyske laget. Hans fryktet tydeligvis ikke dommeren heller, og ble sendt på tribunen før pause, sammen med tyskernes trener Joachim Löw.

Noen minutter før pause skjedde nemlig det som nok ble samtaletema for de fleste på tribunen. Josef Hickersberger og Joachim Löw, trenere for henholdsvis Østerrike og Tyskland kranglet nemlig åpenlyst, og begge ble vist på tribunen av dommer Manuel Mejuto Gonzalez.

Østerrike ikke gode nok på topp

Østerrike ble aldri skikkelig utspilt av Tyskland, selv om de virket litt sløve defensivt de første minuttene av kampen. Selv om vertslandet var brukbare i banespillet, kom de ikke til de store sjansene.

En situasjon som beskriver det østerrikske problemet godt, var da angriperen Erwin Hoffer ble spilt gjennom etter 20 minutter. Hadde mottaket vært av god nok kvalitet, ville han vært alene med Tysklands keeper Jens Lehmann. Det var det ikke, og gigantsjansen ble ikke noe av.

- Uheldigvis er vi ikke i stand til å gjøre det så godt som vi hadde håpet foran mål, sier Hickersberger ifølge Sky Sports.

Tyskland møter Portugal

Etter Ballacks mål prøvde Østerrike å stå høyt, og det klarte de til tider også. De skikkelig store sjansene uteble imidlertid, og Tyskland med Lukas Podolski og Miroslav Klose var farlige på kontringer.

Nærmest kom Hickersbergers mannskap da Erwin Hoffer klinket til fra rundt 12 meter, men skuddet gikk utenfor Jens Lehmanns stolpe syv minutter før full tid.

Med seier i dagens kamp ble Tyskland klar for kvartfinale mot Cristiano Ronaldo og Portugal på torsdag - mens Østerrike og Polen er ute av EM.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder