MOT NORD-IRLAND: Laget til San Marino mot Nord-Irland lørdag. Bak fra venstre: Aldo Simoncini, Mirko Palazzi, Fabio Vitaioli, Alessandro Della Valle, Luca Tosi, Mattia Stefanelli. Foran fra venstre: Matteo Coppini, Adolfo Hirsch, Matteo Vitaioli, Davide Simoncini, Marco Berardi. Foto: San Marinos fotballforbund

San Marino har vunnet én landskamp - de har forsøkt 137 ganger

Landslagssjef Manzaroli: – Vi er amatører med profesjonell lidenskap

ULLEVAAL (VG) De står på butikk, jobber i bank eller studerer. Spillerne til San Marino tjener knapt en krone på fotballen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det er en gjeng ekte amatører som møter Norge i VM-kvalifisering på Ullevaal tirsdag kveld. Kontrasten mellom de to lagene er enorm.

Les også: King ber Selnæs tenke seg om

Mens de fleste av spillerne til landslagssjef Per-Mathias Høgmo tjener millioner i årslønn som profesjonelle fotballspillere i de store europeiske ligaene – er det fulltidsjobb og fotball på si – som er realiteten for San Marino.

Men to ting har laget fra den europeiske miniputtestaten (31.000 innbyggere) ved den italienske badebyen Rimini til felles med Norge; de har tapt 0–1 for Aserbajdsjan i VM-kvalifiseringen for Russland-VM i 2018 i høst. Og står med null poeng på to kamper.

– Vi har én spiller på proffkontrakt i landslaget. Det er Filippo Berardi (19). Han er på ungdomslaget til Torino (Serie A). Men ikke med mot Norge på grunn av skade, sier Pierangelo Manzaroli.

Selv er han heltidsansatte i fotballforbundet. Men driften av landslaget er et dugnadsprosjekt. Spillerne går på jobb eller skole på dagtid – og trener på kveldstid. Slik som Norge drev på i «gamle dager».

San Marino ligger fjerde sist på FIFA-rankingen og har bare vunnet én (slo Liechtenstein) av sine 137 landskamper. Målforskjellen er 21–591. For to år siden klarte de 0–0 hjemme mot Litauen. Det var første gang på ti år at landslaget unngikk tap.

I kvaliksammenheng ser statistikken slik ut: Null seirer, tre uavgjort og 120 tap. Manzaroli bekrefter at et par av spillerne som han gjerne skulle hatt med mot Norge er hjemme fordi de ikke kunne ta fri fra jobb.

LUE PÅ: San Marinos landslagssjef Pierangelo Manzaroli kom i lue og varme klær til trening på Ullevaal stadion foran tirsdagens kamp på Ullevaal. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

– Vi kommer fra en tøff kamp mot Nord-Irland, og fysisk er vi ikke rustet som et profesjonelt lag. Det var mentalt tøft for oss å tape 0-4 i Belfast. Men vi sto lenge imot på 0-1, selv om vi var en spiller mindre enn Nord-Irland i 41 minutter, sier Manzaroli.

Les også: Høgmo om intern uro i landslaget: – Kjenner meg ikke igjen

Per-Mathias Høgmo sier til VG at det handler om å være tålmodig, og at sjansen for mål øker utover i kampen, viser motstanderes kamphistorikk. På spørsmål på mandagens pressekonferanse om Norge er favoritter gliser landslagssjefen.

– Vi skal definitivt vinne, Ja, vi er favoritter. Det vil gjøre godt med en seier etter tre tap på rad, sier Per-Mathias Høgmo.

Faksimile av tirsdagens sportsbilag i VG

Landslagssjefen snakker med myk stemme, og har ikke barbert seg på minst en uke. Og han er ikke akkurat superoptimistisk foran returen til Ullevaal stadion. For 24 år siden spilte han mot Norge da Drillos utvalgte herjet med San Marino. Det ble 10–0 og rekord i mesterskapskvalifisering for Norge.

Artikkelen fortsetter under bildet

– Den kampen var egentlig forferdelig. Men som en viktig del av vår historie, så kjemper vi videre. Vi er amatører på papiret, men lidenskapen vår er profesjonell, sier Manzaroli.

Les også: Danske journalister: – Glem Solbakken, Norge

Han varsler et stramt defensiv mot Norge. Akkurat som mot Nord-Irland. En 5-4-1 formasjon. Det gjelder å holde nullen så lenge som mulig ifølge Manzaroli.

– Vi har sett Norges kamp mot Aserbajdsjan. Og de som hevder Norge var dårlige tar feil. De er etter mitt syn like gode som Tsjekkia og Nord-Irland. Jeg tror de kommer til å kjempe om annenplass i vår gruppe, sier Pierangelo Manzaroli.

PÅ SCENEN: Per-Mathias Høgmo og Per Ciljan Skjelbred på vei til pressekonferanse på Ullevaal stadion foran kampen mot San Marino. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder